Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Wetgeving is duidelijk, maar een productontwikkelaar/marketeer kan het op verschillende manieren uitleggen. En al voldoe je met een nieuw product aan de wetgeving, kan de consument er anders over denken. Voor je het weet zegt Foodwatch er wat van of hangt de Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon.

Wetgeving lijkt vooral voor experts in een foodbedrijf maar ook productontwikkelaars hebben ermee te maken. Claims zoals zoutarm of zonder toegevoegde suikers zijn wettelijk bepaald maar de interpretatie is soms lastig. 

Om deze reden is er op het Food Future Event op 3 oktober aanstaande een kennissessie over dit onderwerp.

In deze sessie vertelt Piet Haasen van Riedel aan de hand van een aantal voorbeelden hoe zijn bedrijf met deze materie omgaat. Wetgevingsexpert Frans van der Sman schetst bij deze voorbeelden het wetgevingskader. 

Voedingsclaims

Van der Sman schreef voor VMT al eerder een artikel over de zeer verschillende verantwoordelijkheden van regelgeving en marketing in voedingsbedrijven bij de introductie van producten in de markt.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Ervaring QA'er: 'Artificial Intelligence kan wetgeving makkelijker en inzichtelijker maken'
  2. Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer ingrediënten?
  3. Young R&D: 'Hoe vind je de juiste balans tussen innoveren, optimaliseren en het onderhouden van recepturen?'
  4. Niet alle flexitariërs lopen warm voor vleesvervangers
  5. 'Discussie over ultrabewerkte voeding hindert de voortgang in herformulering'
  6. AH breidt app uit met leefstijlcoaching en lanceert campagne: meer groente, meer vezels
  7. Handig overzicht: zo werken 8 startups aan innovatie
  8. Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?
  9. Extrusie in ontwikkeling: betere plantaardige producten met minder verfijnde grondstoffen
  10. Voor abonneesFDA vindt meer schadelijke chemicaliën in microdosing producten: aantal zieken stijgt
  1. 'Mindful eating' veelbesproken onder consumenten: zo speel je er als R&D-er op in
  2. Voedselbank blundert met dodelijke drugssnoepjes: hoe een smokkeloperatie de voedselveiligheid ernstig in gedrang bracht
  3. Voor abonneesMycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen
  4. Quality Time met IJsbrand: Is Chocomel de 'enige echte' of toch niet? (video)
  5. Vleesvervangers vervangen vooral vlees in catering en horeca
  6. Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren metaaldeeltjes
  7. Voor abonneesPerchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de voedselveiligheid in Nederland?
  8. Voor abonneesPersoneel van hoofdkantoor TikTok getroffen door massale voedselvergiftiging
  9. Voor abonneesVerdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is de laatste stand van zaken voor digitale etiketten
  10. Martijn Versteegh van Albert Heijn: 'Productontwikkelaars die spraakmakende gezondere en duurzamere producten ontwikkelen, hebben we hard nodig'