Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

De verpakkingssector ondergaat ingrijpende veranderingen door ontwikkelingen in de economie, technologie, milieu- en regelgeving. Tijdens de verpakkingsbeurs All4Pack Emballage Paris pitchen verschillende startups wat zij doen om circulariteit in verpakkingen te stimuleren.

Tijdens de beurs van 4 tot 7 november in Parijs zullen een aantal startups in de All4Pack Circularity-zone aanwezig zijn met nieuwe materialen, herbruikbare en slimme containers, tools voor het programmeren van robots en meer. De beursorganisatie wil deze start-ups in de schijnwerpers zetten en zo de kans geven om investeerders en gebruikersindustrieën te ontmoeten die werk maken van circulariteit in de keten.

Dit zijn enkele van de aanwezige startups:

BAG'INNOV

Dit kleine familiebedrijf uit Narbonne is gespecialiseerd in flexibele stazakken. Bag'Innov biedt een zak aan die erkend is als "Recyclebaar" door CITEO (Frankrijk) en Fost + (België), met een volume van 1,5 liter tot 5 liter, met een kraantje, geschikt voor contact met voedingsmiddelen en niet-voedingsmiddelen.

De zakken van Bag'Innov zijn geschikt voor warme (83°) of koude inhoud, voor producten met of zonder alcohol (tot 50°), voor zowel levensmiddelen als wasmiddelen en cosmetica. De verpakking voldoet aan de milieunormen die in 2030 van kracht zullen worden.

ECOCERT GREENLIFE

De Business Unit van Ecocert Greenlife, gewijd aan duurzame materialen, richt zich voornamelijk op plastic materialen en biedt GRS-certificering, die de traceerbaarheid van gerecyclede materialen door de hele waardeketen garandeert.

MAGMA TECHNOLOGIE

Dit bedrijf toont een nieuwe generatie visibility systeem om het beheer van logistieke activa te optimaliseren. Het bedrijf zegt containers te transformeren in "slimme containers" dankzij het systeem dat IoT-technologie en een webplatform combineert. Het biedt onmiddellijke toegang tot voorraden en maakt het mogelijk om het gebruik van apparatuur te optimaliseren dankzij zijn algoritmen.

OPACK

Het pakket van de toekomst is volgens Opack tot 100 keer herbruikbaar, vermindert het afval met 25 kg en de CO2-voetafdruk met 90%, en is bovendien voordeliger dan wegwerpdozen. Wat maakt het zo speciaal? Een gepatenteerde leegtevuller die in twee seconden wordt opgeblazen om items te beschermen.

PACK ME UP

Dit Franse bedrijf - gespecialiseerd in duurzame verpakkingen - presenteert een volledig recyclebare noppenfolie van gerecycled papier. Volgens de startup is het een ecologisch en effectief alternatief om alle soorten producten tijdens het transport te beschermen.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.