Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

De verpakkingssector ondergaat ingrijpende veranderingen door ontwikkelingen in de economie, technologie, milieu- en regelgeving. Tijdens de verpakkingsbeurs All4Pack Emballage Paris pitchen verschillende startups wat zij doen om circulariteit in verpakkingen te stimuleren.

Tijdens de beurs van 4 tot 7 november in Parijs zullen een aantal startups in de All4Pack Circularity-zone aanwezig zijn met nieuwe materialen, herbruikbare en slimme containers, tools voor het programmeren van robots en meer. De beursorganisatie wil deze start-ups in de schijnwerpers zetten en zo de kans geven om investeerders en gebruikersindustrieën te ontmoeten die werk maken van circulariteit in de keten.

Dit zijn enkele van de aanwezige startups:

BAG'INNOV

Dit kleine familiebedrijf uit Narbonne is gespecialiseerd in flexibele stazakken. Bag'Innov biedt een zak aan die erkend is als "Recyclebaar" door CITEO (Frankrijk) en Fost + (België), met een volume van 1,5 liter tot 5 liter, met een kraantje, geschikt voor contact met voedingsmiddelen en niet-voedingsmiddelen.

De zakken van Bag'Innov zijn geschikt voor warme (83°) of koude inhoud, voor producten met of zonder alcohol (tot 50°), voor zowel levensmiddelen als wasmiddelen en cosmetica. De verpakking voldoet aan de milieunormen die in 2030 van kracht zullen worden.

ECOCERT GREENLIFE

De Business Unit van Ecocert Greenlife, gewijd aan duurzame materialen, richt zich voornamelijk op plastic materialen en biedt GRS-certificering, die de traceerbaarheid van gerecyclede materialen door de hele waardeketen garandeert.

MAGMA TECHNOLOGIE

Dit bedrijf toont een nieuwe generatie visibility systeem om het beheer van logistieke activa te optimaliseren. Het bedrijf zegt containers te transformeren in "slimme containers" dankzij het systeem dat IoT-technologie en een webplatform combineert. Het biedt onmiddellijke toegang tot voorraden en maakt het mogelijk om het gebruik van apparatuur te optimaliseren dankzij zijn algoritmen.

OPACK

Het pakket van de toekomst is volgens Opack tot 100 keer herbruikbaar, vermindert het afval met 25 kg en de CO2-voetafdruk met 90%, en is bovendien voordeliger dan wegwerpdozen. Wat maakt het zo speciaal? Een gepatenteerde leegtevuller die in twee seconden wordt opgeblazen om items te beschermen.

PACK ME UP

Dit Franse bedrijf - gespecialiseerd in duurzame verpakkingen - presenteert een volledig recyclebare noppenfolie van gerecycled papier. Volgens de startup is het een ecologisch en effectief alternatief om alle soorten producten tijdens het transport te beschermen.

Zoetwaren

TikTok-challenges drijven snoeptrends: zuur, zuurder, superzuur...

Er zijn nog steeds snoepjes met minder suiker of alleen met natuurlijke kleur- en smaakstoffen te vinden op de zoetwarenbeurs ISM. De hoofdtrend is toch vooral spannende smaken en texturen, die anders zijn dan normaal. Deze trends - aangespoord door social media - zorgen voor avontuurlijk snoep. Een aantal voorbeelden op een rij.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.