Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn

Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen?

De collectie suikerreductie is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

Ingrediënt

In dit hoofdstuk staat informatie over verschillende zoetstoffen die suiker (voor een deel) kunnen vervangen. Dit gaat bijvoorbeeld om stevia, een populaire natuurlijke zoetstof. Dit hoofdstuk wordt geregeld aangevuld met diepgaande informatie over de meest gangbare zoetstoffen en de

Proces

Suiker verlagen hoeft niet per se met zoetstoffen. Dat kan ook door innovatieve processen toe te passen. Ook met digitale tools is sneller in te schatten hoeveel suikerverlaging mogelijk is.

Product

Hier vallen praktijkcases onder. Voedingsmiddelenbedrijven vertellen hoe zij met suikerreductie omgaan. Zo vertelt snoepfabrikant Cloetta wat er komt kijken bij suikerreductie in winegums en ander snoep. Barry Callebaut vertelt hoe zij door het proces van chocolade maken te analyseren, ze chocolade met 50% minder suiker konden maken.

Consument

Dan moet de consument het ook nog lekker vinden, zo een in suiker gereduceerd product. Wat verwacht de consument en hoe krijg je de consument zo ver dat hij een product als zoeter ervaart dat het daadwerkelijk is?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: shutterstock
Zoetstoffen

Pleidooi voor Europees verbod op aspartaam (E951)

Aspartaam (E951) moet in de EU worden verboden. Tenminste, dat vinden Foodwatch en nog enkele organisaties. Met een petitie roepen ze consumenten op de Europese Commissie en de EU lidstaten te mobiliseren.

productontwikkeling

Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade, Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk en Vivera introduceert nieuwe tofu range.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: mogelijk stukjes...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta, onvermelde houdbaarheidsdatum frankfurter worst en te hoog gehalte aan minerale oliën in basmati rijst.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Foto: Shutterstock
Coca-Cola

Coca-Cola: 'Chloraat in frisdrank kwam door fout in waterbehandeling'

The Coca-Cola Company riep deze week 4 miljoen blikjes en glazen flesjes frisdrank terug omdat in de producten een te hoog gehalte chloraat werd gevonden. De fout lag niet bij een van de ingrediënten, vertelt Coca-Cola aan VMT. De waterbehandeling in het productieproces was het probleem.

Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten
Biologisch

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Op de klaagbank

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.