Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?

Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?
Het Food Future Event van 2022 was druk bezocht door vele productontwikkelaars.

Hoe ga je van idee naar product? Hoe gaan productontwikkelaars met herformulering om? En wat kan je als productontwikkelaar met AI? Dit zijn enkele vragen die aan bod komen tijdens het Food Future Event op 26 september.

Het Food Future Event gaat in op trends maar ook op de dagelijkse praktijk van productontwikkeling.

Productherformulering

Dit blijft een belangrijk onderwerp voor productontwikkelaars: van het Akkoord Productverbetering naar het NAPV met Nutri-Score daarboven op. 

Maar producten ontwikkelen met minder vet, suiker en zout blijft een complex thema. Hoe vliegen bedrijven dit aan, waar lopen ze tegenaan en wat kunnen ze van elkaar leren? Sander Turk, senior category manager food NS, Ruud Luiten, manager product development Luiten Vleeswaren en Ingrid Mol, Development Director Consumer Dairy FrieslandCampina gaan met elkaar en met het publiek in gesprek.

Alles over suikerreductie

En een deep dive in suikerreductie komt aan bod tijdens de kennissessie van Rimmer Woudstra, Researcher Product Physics & Application van Wageningen Food & Biobased Research. Het onderzoeksinstituut deed jarenlang onderzoek naar de rol van suiker(vervangers) en ontrafelde welke parameters de functionaliteit beïnvloeden. Deze kennis is gebundeld in een tool die kan worden gebruikt om recepturen te ontwikkelen met behoud van de gewenste eigenschappen. 

Woudstra werkte eerder als productontwikkelaar bij een industriële bakkerij. Hij zal tijdens deze kennissessie meer vertellen over hoe je het herformuleringsproces kunt vereenvoudigen en producten met minder suiker op efficiënte wijze op de markt kunt zetten. 

Smaak

Smaak is een van de belangrijkste aspecten aan voedingsmiddelen. Dat is een van de redenen waarom het zo lastig is om producten te herformuleren. Zout, suiker en vet hebben als een van de belangrijkste functies dat ze eten lekker maken. Daarom is het complex om deze ingredienten te verminderen en nog steeds een goede smaak te behouden.

Het zou kunnen met umami. De vijfde smaak is essentieel voor hartige producten zoals vleesvervangers. Hoe helpt umami bij smaak van hartige producten met minder zout? Hoe kan je de smaak van vleesvervangers verbeteren? Leer alles over umami en proef zelf tijdens deze kookdemo met Martijn Muijsers van Yama Products.

Bekijk het hele programma

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup maakt visvervangers 'in het hol van de vis': 'Structuur en smaak zijn het lastigst'
  2. Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
  3. Voor abonneesGrenswaarden NAPV aangepast: meer in lijn met Nutri-Score
  4. Voor abonneesTips van een ex-auditor aan QA: 'Je hoeft niet alles zelf te doen'
  5. VMT Webinar: Zo bereidt Tony's Chocolonely zich voor op de CSRD-wetgeving
  6. Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn
  7. Functionaliteit aspergevezels verbeteren? Nat malen helpt, zeggen onderzoekers
  8. Nieuwe vleesvervangers ontwikkelen? 'Snelheid is ontzettend belangrijk'
  9. In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek
  10. Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is
  1. Startup Enough haalt investering op voor uitbreiding Nederlandse productie mycoproteïne
  2. EHEDG: 'verbied niet álle PFAS-stoffen in machines en processing equipment'
  3. Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is aangepast
  4. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  5. Tip van jouw advocaat: Bij kortingsacties met uitzonderingen is 'Check de voorwaarden' onvoldoende
  6. Botulisme komt ook bij paarden voor (update)
  7. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)
  8. Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
  9. Recall van kaneelpoeder met pathogenen wegens minstens dertig zieken (update)
  10. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een licence to operate'