Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?

Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?
Het Food Future Event van 2022 was druk bezocht door vele productontwikkelaars.

Hoe ga je van idee naar product? Hoe gaan productontwikkelaars met herformulering om? En wat kan je als productontwikkelaar met AI? Dit zijn enkele vragen die aan bod komen tijdens het Food Future Event op 26 september.

Het Food Future Event gaat in op trends maar ook op de dagelijkse praktijk van productontwikkeling.

Productherformulering

Dit blijft een belangrijk onderwerp voor productontwikkelaars: van het Akkoord Productverbetering naar het NAPV met Nutri-Score daarboven op. 

Maar producten ontwikkelen met minder vet, suiker en zout blijft een complex thema. Hoe vliegen bedrijven dit aan, waar lopen ze tegenaan en wat kunnen ze van elkaar leren? Sander Turk, senior category manager food NS, Ruud Luiten, manager product development Luiten Vleeswaren en Ingrid Mol, Development Director Consumer Dairy FrieslandCampina gaan met elkaar en met het publiek in gesprek.

Alles over suikerreductie

En een deep dive in suikerreductie komt aan bod tijdens de kennissessie van Rimmer Woudstra, Researcher Product Physics & Application van Wageningen Food & Biobased Research. Het onderzoeksinstituut deed jarenlang onderzoek naar de rol van suiker(vervangers) en ontrafelde welke parameters de functionaliteit beïnvloeden. Deze kennis is gebundeld in een tool die kan worden gebruikt om recepturen te ontwikkelen met behoud van de gewenste eigenschappen. 

Woudstra werkte eerder als productontwikkelaar bij een industriële bakkerij. Hij zal tijdens deze kennissessie meer vertellen over hoe je het herformuleringsproces kunt vereenvoudigen en producten met minder suiker op efficiënte wijze op de markt kunt zetten. 

Smaak

Smaak is een van de belangrijkste aspecten aan voedingsmiddelen. Dat is een van de redenen waarom het zo lastig is om producten te herformuleren. Zout, suiker en vet hebben als een van de belangrijkste functies dat ze eten lekker maken. Daarom is het complex om deze ingredienten te verminderen en nog steeds een goede smaak te behouden.

Het zou kunnen met umami. De vijfde smaak is essentieel voor hartige producten zoals vleesvervangers. Hoe helpt umami bij smaak van hartige producten met minder zout? Hoe kan je de smaak van vleesvervangers verbeteren? Leer alles over umami en proef zelf tijdens deze kookdemo met Martijn Muijsers van Yama Products.

Bekijk het hele programma

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3 oktober. Productontwikkelaars uit de voedingsmiddelenindustrie konden zich weer een dag laven aan de kennis van experts uit het veld, industrie en wetenschap. Een terugblik in beeld.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het onderwerp ultrabewerkte voeding om?  

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het...

Ultrabewerkte voeding een term die doet al een aantal jaar de ronde. In het afgelopen jaar won het flink aan aandacht door de publicatie van wetenschappelijke artikelen. Wat zijn de voor- en nadelen van ultrabewerkte voeding? Hoe gaan productontwikkelaars om met dit onderwerp?

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

Welke trends zijn er in de voedingsindustrie in 2025? In dit laatste nummer van 2024 geven deskundigen hun visie.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.