Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om...

Fabrikanten en supermarkten gaan duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Er verschijnen extra iconen op verpakkingen. Dat zijn of een 'kijk-ruik-proef' icoon (op THT producten) en 'handje' icoon (op TGT producten). Hierdoor moet voedselverspilling worden verminderd.

Onderzoek: leidt extra informatie over houdbaarheidsdata tot minder verspilling?

Onderzoek: leidt extra informatie over houdbaarheidsdata tot minder...

Consumenten begrijpen vaak niet het verschil tussen 'te gebruiken tot' (TGT) en 'ten minste houdbaar tot' (THT), waardoor voedselverspilling ontstaat. Wageningen Food & Biobased Research testte of aanvullende informatie op verpakkingen omtrent deze houdbaarheidsaanduidingen voedselverspilling kunnen verminderen.

De Europese Commissie wil de THT-vermelding op voedingsmiddelen aanpassen naar 'THT, vaak goed na'

THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'

In 2020 werd de Farm to Fork strategie gepubliceerd met als doel het Europese voedselsysteem te verduurzamen. De Europese Commissie wilt dit bereiken met verschillende acties. Zo moet de houdbaarheidsvermelding op de schop om voedselverspilling te verminderen. Recent is voor deze actie een concreter plan gedeeld. Wat houdt dit in en wat is het voorstel?

Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij levensmiddelenwetgeving

Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij levensmiddelenwetgeving

Hoe kijkt de NVWA naar voedings- en gezondheidsclaims? Hoe gaat de toezichthouder om met voeding voor specifieke groepen? Wat zijn de ins- en outs op het gebied van THT en TGT? Of Infoblad 85? Dit artikel bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met levensmiddelenwetgeving bezig is.

Dit zijn de 12 belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op gebied van THT & TGT

Dit zijn de 12 belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op...

Per juli 2022 treden een aantal wijzigingen in werking op gebied van gebruik van THT en TGT en het gebruik van het waarschuwingsetiket voor pluimveevlees. VMT dook in de wetgeving en zet de wijzigingen overzichtelijk op een rij.

Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

Voedselverspilling draagt in hoge mate bij aan de onnodige uitstoot van broeikasgassen. Een belangrijke reden om de houdbaarheid van producten te willen verlengen. Kalsec deed daarom onderzoek naar hoe de versheid, smaak en kleur van onder meer gebakken snacks en crackers langer behouden kan blijven, zodat consumenten deze minder snel weg hoeven te gooien.

Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Aangepaste wetgeving THT en TGT moet voedselverspilling tegengaan

De wettelijke, nationale regels over de vermeldingen 'ten minste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT) worden aangepast. Dat wil zeggen, de handvatten die het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling had, komen te vervallen. In dit artikel meer over wat de wijzigingen precies inhouden voor de voedingsindustrie.

Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante assortimentstrends op een rij

Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante...

Als er wijzigingen zijn in het assortiment van de verschillende supermarkten, dan gebeurt dat vaak relatief stilzwijgend. Zeker als het om private label gaat. Huismerkenbeurs PLMA zette wat observaties in Europese assortimenten op een rijtje.

Webinar: Dit zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT

Webinar: Dit zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT

Per 1 juli 2022 veranderde de wetgeving rondom houdbaarheidsaanduidingen op levensmiddelen. Wanneer gebruik je THT en wanneer gebruik je TGT? Wat verandert er precies in de wetgeving en hoe ga je hiermee om als voedingsproducent? Welke spanningsvelden en discussies komen voort uit de wijzigingen? In deze lezing hoor je alles over de recente wijzigingen.

Wetgeving & Toezicht: meest gelezen in 2021

Wetgeving & Toezicht: meest gelezen in 2021

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Wetgeving & Toezicht.