'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'

'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'
GEA liet een onderzoek uitvoeren naar de verwachtingen onder chefs aangaande plantaardige eiwitten

GEA deed een onderzoek onder chef-koks uit 11 landen. 43% van de ondervraagde koks denkt dat in 2040 zo'n 26-50% van alle gerechten met alternatieve eiwitten wordt bereid. 23% van de ondervraagde koks denkt dat meer dan de helft van de voedingsmiddelen in 2040 voortkomt uit alternatieve eiwitbronnen.

Machine- en installatieproducent GEA liet het onderzoek in augustus 2022 uitvoeren door het Deense marktonderzoeksbureau Lindberg. De producent presenteerde de resultaten van de enquête vorige week in Frankfurt. Uit de enquête blijkt dat 90% van de ondervraagde chefs nu al alternatieven gebruikt voor vlees en zuivel.

‘Duurzamer en robuuster voedselsysteem’

“Alternatieve eiwitten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselvoorziening voor een groeiende bevolking met minder hulpbronnen. Zo kunnen we ons voedselsysteem duurzamer en robuuster maken. GEA zet zich in voor de technologische ontwikkeling en commerciële productie van alternatieve eiwitvormen”, vertelt Stefan Klebert, CEO van GEA.

Bron: GEA
Bron: GEA

Openstaan voor alternatieven

Micheal Lindberg, CEO van Lindberg International, vertelt over het onderzoek: “De resultaten van onze enquête tonen aan dat chef-koks overal ter wereld zeer open staan voor alternatieve eiwitten. Velen van hen begrijpen ook dat deze nieuwe producten en ingrediënten een sleutelrol spelen in onze toekomstige voedselvoorziening en willen deze ontwikkeling actief promoten.”

Toenemende belangstelling plantaardig

Uit de enquête blijkt dat 90% van de koks stelt dat de belangstelling voor alternatieve eiwitten toeneemt. De ondervraagden stellen dat ecologische (79%), gezondheid gerelateerde (74%) en dierenwelzijn (50%) de belangrijkste oorzaken zijn van deze ontwikkeling. Zo’n 95% van de ondervraagde chefs denkt dat consumenten de komende 10 jaar meer om plantaardige alternatieven zullen vragen.

Insecten en kweekvlees

Ook voor kweekvlees verwacht de 45% van de chefs een stijging in vraag. Voor insecten verwacht ook nog 36% van de chefs een hogere vraag onder consumenten, zo blijkt uit de enquête. Uit het onderzoek blijkt ook dat 70% van de chefs vindt dat de kwaliteit van alternatieve eiwitten moet verbeteren om de nieuwe alternatieven succesvol te maken.

Voedselzekerheid

De enquête is onderdeel van GEA’s rapport Neuland New Food over de mogelijkheden die nieuwe voedingsmiddelen bieden voor de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. Volgens Klebert kan GEA door technologische kennis deze ontwikkeling naar plantaardige eiwitten ‘in aanzienlijke mate vormgeven’.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Aardappel op de diepvriespizza? Aviko Rixona lanceert plantaardige kaas van aardappelen
  2. Foodbedrijf No Fairytales wil eetgedrag consument veranderen met campagne: 'het traagste dieet ter wereld'
  3. Voor abonneesVoedselverspilling tegengaan? Reststromen hergebruiken? Zo doen deze 16 bedrijven dat
  4. Voor abonneesOn Topic: deze 9 prangende vragen hebben jonge R&D'ers voor hun ervaren vakgenoten
  5. GesponsordZo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen
  6. IRI: Hoogste groei in private label in supermarkten ooit
  7. Dit zijn de wijzigingen in de samenstellingsvoorschriften voor gewichtsbeheersingsproducten
  8. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel focust extra op mannen dit jaar
  9. Voor abonnees7 strategieën om suiker te reduceren: van blending tot kunstmatige intelligentie
  10. Theezakjes en koffiepads mogen bij gft-afval
  1. Voor abonneesOn Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij
  2. Innovatief product introduceren? Redefine Meat is daarin geslaagd volgens de Horecava
  3. Tony's groeit hard - vooral in de VS - ondanks productiestop Barry Callebaut
  4. CBS: Vooral brood, vlees en zuivel duurder in 2022
  5. Terug van nooit weggeweest: botulisme
  6. Suiker in de darm enzymatisch omzetten tot een gezonde vezel? KraftHeinz onderzoekt of dat mogelijk is
  7. MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit
  8. Minder suiker, meer cacao en kort label: Barry Callebaut terug naar tekentafel voor tweede generatie chocolade
  9. Thee van maanzaad veroorzaakt circa 40 zieken
  10. Houdbaarheid groente en fruit verlengen en tegelijk plastic verminderen? Zo pakt startup Peelon dat aan