'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'

'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'
GEA liet een onderzoek uitvoeren naar de verwachtingen onder chefs aangaande plantaardige eiwitten

GEA deed een onderzoek onder chef-koks uit 11 landen. 43% van de ondervraagde koks denkt dat in 2040 zo'n 26-50% van alle gerechten met alternatieve eiwitten wordt bereid. 23% van de ondervraagde koks denkt dat meer dan de helft van de voedingsmiddelen in 2040 voortkomt uit alternatieve eiwitbronnen.

Machine- en installatieproducent GEA liet het onderzoek in augustus 2022 uitvoeren door het Deense marktonderzoeksbureau Lindberg. De producent presenteerde de resultaten van de enquête vorige week in Frankfurt. Uit de enquête blijkt dat 90% van de ondervraagde chefs nu al alternatieven gebruikt voor vlees en zuivel.

‘Duurzamer en robuuster voedselsysteem’

“Alternatieve eiwitten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselvoorziening voor een groeiende bevolking met minder hulpbronnen. Zo kunnen we ons voedselsysteem duurzamer en robuuster maken. GEA zet zich in voor de technologische ontwikkeling en commerciële productie van alternatieve eiwitvormen”, vertelt Stefan Klebert, CEO van GEA.

Bron: GEA
Bron: GEA

Openstaan voor alternatieven

Micheal Lindberg, CEO van Lindberg International, vertelt over het onderzoek: “De resultaten van onze enquête tonen aan dat chef-koks overal ter wereld zeer open staan voor alternatieve eiwitten. Velen van hen begrijpen ook dat deze nieuwe producten en ingrediënten een sleutelrol spelen in onze toekomstige voedselvoorziening en willen deze ontwikkeling actief promoten.”

Toenemende belangstelling plantaardig

Uit de enquête blijkt dat 90% van de koks stelt dat de belangstelling voor alternatieve eiwitten toeneemt. De ondervraagden stellen dat ecologische (79%), gezondheid gerelateerde (74%) en dierenwelzijn (50%) de belangrijkste oorzaken zijn van deze ontwikkeling. Zo’n 95% van de ondervraagde chefs denkt dat consumenten de komende 10 jaar meer om plantaardige alternatieven zullen vragen.

Insecten en kweekvlees

Ook voor kweekvlees verwacht de 45% van de chefs een stijging in vraag. Voor insecten verwacht ook nog 36% van de chefs een hogere vraag onder consumenten, zo blijkt uit de enquête. Uit het onderzoek blijkt ook dat 70% van de chefs vindt dat de kwaliteit van alternatieve eiwitten moet verbeteren om de nieuwe alternatieven succesvol te maken.

Voedselzekerheid

De enquête is onderdeel van GEA’s rapport Neuland New Food over de mogelijkheden die nieuwe voedingsmiddelen bieden voor de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. Volgens Klebert kan GEA door technologische kennis deze ontwikkeling naar plantaardige eiwitten ‘in aanzienlijke mate vormgeven’.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in Amsterdam

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in...

Levensmiddelenconcern Unilever neemt in Europa afscheid van een stuk minder mensen dan het eerder zei. Bij de ijsjesdivisie, die volgend jaar wordt afgesplitst, kunnen juist duizend mensen extra aan het werk. Dat zullen volgens Hermann Soggeberg, de voorzitter van Unilevers European Works Council (UEWC), vooral mensen zijn die op andere plekken binnen het bedrijf moesten vertrekken. Het hoofdkantoor van de afgestoten divisie komt in Amsterdam.

Foto: Shutterstock

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

foto: Shutterstock

Werknemers dsm-firmenich gaan woensdag staken

Volgens FNV leggen woensdag ongeveer zeventig werknemers van dsm-firmenich het werk voor twee uur neer bij een vestiging in het Gelderse Stroe.

foto: Pixabay

Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.