Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Beeld: Shutterstock
Bewerkte voeding

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Plantaardig

Onderzoek: campagnes over minder vlees jagen vleeseters in het harnas

Tijdens de zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees zegt initiatiefnemer Isabel Boerdam zich zorgen te maken over de toenemende 'vleesagressie' in Europa. Volgens haar is er een toenemende discussie tussen voor- en tegenstanders van vleesconsumptie. "Dit staat de nodige vooruitgang in de weg", aldus Boerdam.

Albert Heijn

Albert Heijn breidt plantaardig assortiment Terra uit

Supermarktketen Albert Heijn breidt het plantaardig assortiment Terra met 25%. De lijn bestaat nu uit 250 producten. Vier volledig plantaardige verspakketten zijn een paar van de nieuwe producten.

Ingredient

Consumentenbond: 'Veel plantaardige visvervangers bevatten weinig...

De Consumentenbond analyseerde 22 plantaardige alternatieven voor vis. 3 van de 22 bevatten voldoende visvetzuren en eiwitten om een volwaardig alternatief te zijn.

droomboter
Plantaardig

'Droomboter' misleidend? Mister Kitchen past naam product aan na druk...

Mister Kitchen past de naam van haar 'Droomboter' aan naar 'Droommm'. Deze aanpassing doet de producent na druk vanuit de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). De organisatie stelt dat de producent een verboden verkoopnaam gebruikt met een beschermde zuivelbenaming. NZO dreigde met een kort geding, wat Mister Kitchen niet wilde afwachten. Ondanks de naamsverandering start de producent wel een petitie voor 'zuivelvrijheid'.

vleesvervangers

Vegetarisch worstje te duur? Jumbo verlaagt prijzen vleesvervangers

Jumbo trekt de prijs van een aantal huismerk vleesvervangers gelijk aan die van de vergelijkbare vleesvariant. Hiermee willen ze de keuze voor het plantaardig alternatief makkelijker maken. Eerder deed Lidl in Duitsland hetzelfde.

Ingredient

Hoe heeft de plantaardige categorie zich ontwikkeld in de supermarkt?...

Tijdens de New Food Conference in Berlijn discussieerden ervaringsdeskundigen en experts over de ontwikkeling van plantaardige alternatieven in retail. Onderwerpen die aan bod kwamen: communicatie over vega/vegan, plaatsing in het schap en de verwachtingen voor het komend jaar. 'We hoeven niet nog een versie van een plantaardige burger.'

Plantaardig eten

Nationale Week Zonder Vlees gaat internationaal: start in België

De gedragsveranderingscampagne 'Nationale Week Zonder Vlees' gaat internationaal. De campagne wordt gesteund door de Europese Unie en begint deze week in België. Daarna zal de campagne nog uitrollen naar Denemarken en Duitsland in 2024, naar Spanje in 2025 en naar Oostenrijk in 2026.

  1. Heinz blaakt van zelfvertrouwen bij lancering vleesvervanger: 'Onze producten maken plantbased voor íedereen toegankelijk'
  2. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  3. Voor abonneesStappenplan: zo bereik je de mainstream consument met vleesvervangers
  4. Meer groente, minder suikerhoudende dranken en minder rood en bewerkt vlees: Nederlander eet gezonder
  5. 'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'
  6. ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel verder groeien
  7. Redefine Meat breidt producten en afzetmarkt 3D-geprinte vleesvervangers uit
  8. Voor abonneesVMT Summerclass R&D 8: Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak?
  9. Voor abonneesVMT Summerclass R&D 2: zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?
  10. Voor abonneesOn topic: De potentie van fermentatie, ook voor plantaardige eiwitten
  11. Fabels over plantaardig eten ontkracht in '77 fabels en feiten rond plantaardige voeding'
  12. EVA wordt onderdeel ProVeg
  13. Vleesvervangers niet langer weggehoond, maar zet stappen naar meer mainstream en culinair
  14. Wereldwijde foodtrends: gezondheid belangrijk, maar eten moet vooral een lekker pleziertje blijven
  15. Voor gen Z hoeft plantaardige zuivel niet per se naar melk te smaken
  1. Onderzoek Questionmark: 'Prijsverschil tussen dierlijke en plantaardige producten neemt af'
  2. De Vegetarische Slager volgens consumenten meest duurzame bedrijf
  3. Jongere en rijkere Nederlanders eten meer vlees- en zuivelvrij
  4. MISTA lanceert nieuwe plantaardige yoghurt
  5. Carrefour 3 maanden exclusieve partner Go4Plant
  6. Vegaworst van oesterzwamvoetjes moet voedselverspilling tegengaan
  7. Ikea gaat voedselverspilling tegen door samenwerking Too Good To Go
  8. Givaudan gaat citrusvezel vermarkten
  9. Neemt vraag naar luxe plantaardige producten toe?
  10. Vleesverwerkers in België zien 'plantbased' niet als de vijand
  11. Consumentenbond: 'In smaak nog veel te winnen bij vega rookworsten'
  12. Beyond Meat richt pijlen op Europa met nieuw kopstuk
  13. Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu
  14. 'Vegan markt ontwikkelt extreem snel en vereist samenwerking in procesontwerp'
  15. Experts: vlees niet bannen, maar zoek naar balans tussen dierlijk en plantaardig eiwit