Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu

Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu
Een groep van Animal Rebellion voert protest bij het hoofdkantoor van Mc Donalds in Amsterdam. De groep staat aan de Paasheuvelweg en wil dat Mc Donalds een plantaardig menu voor 2025 invoert. De politie staat ondertussen ook bij het kantoor en kijkt toe. ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

De politie heeft woensdagochtend een actie van dierenrechtenactivisten bij het hoofdkantoor van McDonald's in Amsterdam beëindigd. De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025.

Dat meldt ANP. Vijf actievoerders zijn aangehouden voor baldadigheid, meldt de politie. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en worden later op woensdag waarschijnlijk weer vrijgelaten, aldus een woordvoerder.

Plantaardig menu

De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025, om zo "de desastreuze belasting van de planeet en de opwarming van de aarde tegen te gaan".

Eisen

De actievoerders blokkeerden naar eigen zeggen de voorkant van het hoofdkantoor, waardoor medewerkers niet naar binnen konden. Ze wilden de blokkade pas beëindigen als McDonald’s schriftelijk akkoord ging met hun eis. Volgens een woordvoerder van de actiegroep is McDonald's niet op het protest ingegaan. "Ze hebben alleen de politie gevraagd om ons te vorderen."

McDonald's als symbool

Animal Rebellion stelt overigens dat McDonald’s slechts een symbool is van het systeem dat de groep wil veranderen, "namelijk een voedselsysteem dat zowel onze planeet, als mensen en dieren uitbuit. Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren hebben een disproportioneel grote ecologische voetafdruk, en de Nederlandse bio-industrie is mondiaal gezien een van de grootste spelers."

McDonald’s was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Vleessector zoekt naar identiteit: ruimte voor vlees of strikte klimaateisen?

Vleessector zoekt naar identiteit: ruimte voor vlees of strikte...

Moet de overheid ruimte geven aan de vleessector, of moet de klimaatpolitieke lijn van de Europese Unie leidend zijn? Is landbouw een strategische, geopolitieke troef voor Nederland en de EU? Voor welke markt produceert de Nederlandse vleessector eigenlijk en hoe draagt vlees bij aan een gezond voedingspatroon?

Wakker Dier Liegebeest 2024: drie nominaties teruggetrokken (update)

Wakker Dier Liegebeest 2024: drie nominaties teruggetrokken (update)

Wakker Dier maakte vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing van 2024 bekend, inmiddels zijn drie nominaties teruggetrokken. Iglo en BBB-landbouwminister Wiersma staan nog op de nominatielijst. Wiersma is dit jaar genomineerd om de uitspraak "dierenleed in de vee-industrie wordt overdreven".

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Foto: Pixabay

Update E. coli-uitbraak door burgers van McDonald's: 104 zieken, 1...

De FDA, CDC en staatsautoriteiten onderzoeken een E. coli O157:H7-uitbraak die verband houdt met gesnipperde uien op Quarter Pounders bij McDonald's in verschillende staten in de VS. Tot nu toe zijn 104 mensen ziek geworden, 34 zijn opgenomen in het ziekenhuis en vier hebben een ernstige niercomplicatie ontwikkeld. Eén persoon is overleden. McDonald's heeft inmiddels de betrokken uien vervangen en maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.