Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Plantaardig

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Blue Band Heerlijk Romig
Plantaardig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een voorzieningenrechter concludeerde dat de producent 'Roombeter' niet mag gebruiken op de verpakking.

Nutri-Score

Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts

Zuivelgigant Danone zegt het Nutri-Score-logo vanaf september 2024 geleidelijk af te schaffen van hun zuivel- en plantaardige drinkproducten.

vleesvervangers

Vleesvervangers vervangen vooral vlees in catering en horeca

De consumptie van vleesvervangers en plantaardige zuivel is de afgelopen twee jaar flink gegroeid in de Nederlandse foodservice. Vooral in de horeca en de catering groeien deze producten lekker door. De totale verkoop van vleesvervangers aan deze sector is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld.

Food Future Event

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te...

De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige alternatieven voor kaas is dat nog lastig: een hoog genoeg eiwitgehalte en een lekker smakend product met een goede textuur. Hoe proberen wetenschappers dat te verbeteren?

Duurzaamheid

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong verbonden aan Van Hall Larenstein en NIZO deed een poging. In het vergelijk nam hij niet alleen de footprint mee maar ook de voedingswaarde/eiwitkwaliteit.

  1. Rechter beslist: verkoopnaam Roombeter van Upfield is verboden zuivelterm en moet uit de schappen
  2. Voor abonnees2 doden en 12 zieken door listeria in plantaardig melkalternatief
  3. Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'
  4. Voor abonnees5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven
  5. Voor abonneesNZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat verder dan productontwikkeling'
  6. Voor abonneesNZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we zuivel juist hard nodig'
  7. Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor voedselproducenten en bakkers
  8. Eerste Kamer wil geen extra belasting op havermelk en vruchtensappen
  9. Startup maakt plantaardige botervervanger voor industrie: 'Duurzaam banket moet nieuwe normaal worden'
  10. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  11. Hoe een bonenboer, een traditionele kaasfabrikant en een vegan kaasproducent samenwerken
  12. Voor abonneesZuivellab Qlip: 'Afname melkveehouders heeft grote gevolgen voor verwerkende zuivelsector'
  13. Oatly bundelt al 'het gezeik' over zijn havermelk op website 'F*ck!Oatly'
  14. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  15. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  1. Is plantaardige melk limonade? Wederom discussie rondom belastinginvoering
  2. Precisiefermentatie in Europa op de kaart zetten, dat is het doel van nieuwe alliantie
  3. Startup maakt verse melk van noten: 'De opschaling was het meest complex'
  4. 'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'
  5. Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'
  6. ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel verder groeien
  7. Data-analyse of een fysisch-chemisch model: waar heeft een foodbedrijf meer aan?
  8. Nutrileads klaar om markt te bestormen met immuunbevorderende wortelvezel, maar een gezondheidsclaim verkrijgen is lastig
  9. Zo gebruikt Jay&Joy traditionele kaastechnieken voor de productie van vegan kaas
  10. Hoofd R&D FrieslandCampina: 'Data wordt steeds belangrijker voor R&D'
  11. Biedt Europese vraag naar plantaardig eiwit kansen voor West-Afrikaanse peulvruchten?
  12. Consortium bekijkt of cellulaire melk potentie heeft
  13. Welk plantaardig eiwit is het best voor jouw toepassing? 'De keuze voor vegan kaas is anders dan voor een vegetarisch worstje'
  14. FrieslandCampina helpt startup plantaardige zuivelalternatieven met lokale keten
  15. Voor gen Z hoeft plantaardige zuivel niet per se naar melk te smaken