Zuivelsector staat onder druk: marges zakken door hogere inkoopkosten

Zuivelsector staat onder druk: marges zakken door hogere inkoopkosten

De Europese zuivelsector groeit flink. Toch zakken de marges. Deze daling wordt veroorzaakt door hogere inkoopkosten. Dat blijkt uit het trendrapport van A-Insights waarbij de financiële gegevens van 250 zuivelbedrijven zijn geanalyseerd.

De Europese zuivelsector is tussen 2016-2019 met gemiddeld 7,7% per jaar gegroeid. Dat blijkt uit het trendrapport zuivel van het Nederlands onderzoeksbureau A-Insights. De financiële gegevens van meer dan 250 Europese zuivelbedrijven zijn onderzocht.

Marktanalyse Europese zuivelsector

Bedrijven met een focus op melkpoeder en/of het food-service segment laten de meeste groei zien: respectievelijk 13,7% en 13,3% in dezelfde periode. De marges staan echter onder druk. De gemiddelde EBIT-marge van de industrie daalde van 3,3% in 2016 naar 2,4% in 2019. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere inkoopkosten van bedrijven en het niet volledig kunnen doorberekenen hiervan. 

Grafiek 1. Index omzet en gemiddelde melkprijs, 2016=100 

Nederlandse bedrijven lopen voorop in investeringen

De activawaarde neemt tussen 2016 en 2019 toe. Er wordt over de gehele linie van de Europese zuivelsector geïnvesteerd in extra capaciteit. Nederlandse bedrijven zijn hierin koplopers: als gevolg van de afschaffing van de melkquota zijn er aanzienlijke investeringen gedaan om het toegenomen aanbod van melk te verwerken. Zo blijkt uit het rapport.

Poolse bedrijven presteren bovengemiddeld

Poolse bedrijven weten als enige de verhouding tussen omzet en activa – de kapitaalefficiëntie – fors te verhogen. Op andere vlakken presteren Poolse zuivelbedrijven ook boven gemiddeld met een gemiddelde netto-omzetgroei van 15,3% in 2016-2019 en stijgende exportcijfers.  

Grafiek 2. Index materiële vaste activa en omzet 2019, 2016=100 

Grotere bedrijven halen hogere marges in coronatijd 

Grotere bedrijven zijn beter in staat om de omzet en marges op peil te houden dan kleinere spelers. De EBIT van de grootste bedrijven (>€500 miljoen netto-omzet) is consequent hoger dan de EBIT van kleinere bedrijven. Daar komt nog bij dat de zeer grote bedrijven het in het COVID-jaar 2020 aanzienlijk beter deden, met een kleine groei van de netto-omzet (+1.6%) en een verbeterde marge tot 5,7% EBIT. Dit is een groot contrast met kleinere bedrijven die een omzetdaling van -13,6% en een EBIT van 1,9% rapporteerden. 

Schaalvoordelen

De gegevens wijzen op duidelijke schaalvoordelen die voor grote zuivelproducenten een versterkende cyclus in het leven roepen, zoals een beter vermogen om de melkprijsdynamiek het hoofd te bieden en het hebben van een sterkere financiële positie om te onderhandelen en om te investeren. Maar er is een drempel: gemiddeld lijken echte schaalvoordelen zich pas voor te doen boven € 500 miljoen netto-omzet.  

Download hier het volledige trendrapport.

Auteur: Mathieu Geuskens, Senior Analyst Food & Agri

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.