Zuivelsector staat onder druk: marges zakken door hogere inkoopkosten

Zuivelsector staat onder druk: marges zakken door hogere inkoopkosten

De Europese zuivelsector groeit flink. Toch zakken de marges. Deze daling wordt veroorzaakt door hogere inkoopkosten. Dat blijkt uit het trendrapport van A-Insights waarbij de financiële gegevens van 250 zuivelbedrijven zijn geanalyseerd.

De Europese zuivelsector is tussen 2016-2019 met gemiddeld 7,7% per jaar gegroeid. Dat blijkt uit het trendrapport zuivel van het Nederlands onderzoeksbureau A-Insights. De financiële gegevens van meer dan 250 Europese zuivelbedrijven zijn onderzocht.

Marktanalyse Europese zuivelsector

Bedrijven met een focus op melkpoeder en/of het food-service segment laten de meeste groei zien: respectievelijk 13,7% en 13,3% in dezelfde periode. De marges staan echter onder druk. De gemiddelde EBIT-marge van de industrie daalde van 3,3% in 2016 naar 2,4% in 2019. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere inkoopkosten van bedrijven en het niet volledig kunnen doorberekenen hiervan. 

Grafiek 1. Index omzet en gemiddelde melkprijs, 2016=100 

Nederlandse bedrijven lopen voorop in investeringen

De activawaarde neemt tussen 2016 en 2019 toe. Er wordt over de gehele linie van de Europese zuivelsector geïnvesteerd in extra capaciteit. Nederlandse bedrijven zijn hierin koplopers: als gevolg van de afschaffing van de melkquota zijn er aanzienlijke investeringen gedaan om het toegenomen aanbod van melk te verwerken. Zo blijkt uit het rapport.

Poolse bedrijven presteren bovengemiddeld

Poolse bedrijven weten als enige de verhouding tussen omzet en activa – de kapitaalefficiëntie – fors te verhogen. Op andere vlakken presteren Poolse zuivelbedrijven ook boven gemiddeld met een gemiddelde netto-omzetgroei van 15,3% in 2016-2019 en stijgende exportcijfers.  

Grafiek 2. Index materiële vaste activa en omzet 2019, 2016=100 

Grotere bedrijven halen hogere marges in coronatijd 

Grotere bedrijven zijn beter in staat om de omzet en marges op peil te houden dan kleinere spelers. De EBIT van de grootste bedrijven (>€500 miljoen netto-omzet) is consequent hoger dan de EBIT van kleinere bedrijven. Daar komt nog bij dat de zeer grote bedrijven het in het COVID-jaar 2020 aanzienlijk beter deden, met een kleine groei van de netto-omzet (+1.6%) en een verbeterde marge tot 5,7% EBIT. Dit is een groot contrast met kleinere bedrijven die een omzetdaling van -13,6% en een EBIT van 1,9% rapporteerden. 

Schaalvoordelen

De gegevens wijzen op duidelijke schaalvoordelen die voor grote zuivelproducenten een versterkende cyclus in het leven roepen, zoals een beter vermogen om de melkprijsdynamiek het hoofd te bieden en het hebben van een sterkere financiële positie om te onderhandelen en om te investeren. Maar er is een drempel: gemiddeld lijken echte schaalvoordelen zich pas voor te doen boven € 500 miljoen netto-omzet.  

Download hier het volledige trendrapport.

Auteur: Mathieu Geuskens, Senior Analyst Food & Agri

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Milcobel maakten afgelopen woensdag 18 december bekend te willen fuseren. Leden-melkveehouders, medewerkers, ondernemingsraden en vakbonden zijn over het voornemen tot fusie geïnformeerd.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.