Persluchtspecialist BOGE kiest voor duurzaam koelmiddel in koeldrogers

Persluchtspecialist BOGE kiest voor duurzaam koelmiddel in koeldrogers

BOGE stapt over op het koelmiddel R513A. De persluchtspecialist heeft zijn koeldrogers van de serie DS-2 in het lage vermogensbereik geschikt gemaakt voor dit duurzame koelmiddel.

Ook de persluchtindustrie heeft te maken met duurzaamheidsuitdagingen. BOGE is zich daarvan bewust. Daarom heeft de persluchtspecialist zijn koeldrogers van de serie DS-2 in het lage vermogensbereik geschikt gemaakt voor het koelmiddel R513A. Dit heeft een beduidend lager aardopwarmingsvermogen dan het tot nu toe gebruikte koelmiddel, terwijl de prestaties op peil blijven. Het resultaat is een energiezuinige drogerserie met de laagste CO2-footprint op de markt.

Zelfde vermogensbereik, lagere GWP-waarde

Om de CO2-footprint van zijn koeldrogers te optimaliseren, kiest BOGE daarom sinds december voor een nieuw koelmiddel. Zo gebruikt de persluchtspecialist voor zijn serie DS-2 in het vermogensbereik tot 10 m³/min nu het koelmiddel R513A in plaats van R134a. Hiermee kan de GWP-waarde (Global Warming Potential) met ongeveer 60 procent worden teruggedrongen: van 1430 tot 573. Daardoor daalt ook het CO2-equivalent, dat wil zeggen, het effect van het middel op het klimaat vergeleken met kooldioxide. Het broeikaseffect van het nieuwe koelmiddel in de bekeken periode van 100 jaar is beduidend lager dan voorheen. Bovendien hebben de koeldrogers van BOGE over het algemeen minder koelmiddel nodig dan vergelijkbare modellen van andere fabrikanten, wat ook een positief effect heeft op het milieu. Nog een pluspunt van de DS-2-serie: het koelmiddelcircuit is hermetisch gesloten. Daarmee komt in overeenstemming met de F-gassenverordening EU 517/2014 de controleplicht te vervallen. De koeldroger scoort dus niet alleen met voordelen voor het milieu, maar ook in economisch opzicht.

F-gassen verminderen

Betekenis van de F-gassenverordening voor de persluchtindustrie
De F-gassenverordening moet ertoe bijdragen de uitstoot door de industrie in de periode tot 2030 met 79% te verminderen. Centraal staat daarbij de vermindering van de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) in de EU. In een gefaseerd proces ('phase-down') worden de in de EU in omloop gebrachte gefluoreerde broeikasgassen stap voor stap teruggebracht tot 21% in 2030, waarbij de uitgangssituatie op basis van de jaargemiddelden in de periode 2009-2012 op 100% is vastgesteld. In de eerste fase zijn koelmiddelen met een GWP-waarde van meer dan 2500 sinds januari 2020 verboden. In de tweede fase mogen tot 2022 geen F-gassen met een GWP-waarde van meer dan 750 worden gebruikt en in de derde fase mogen tot 2030 geen F-gassen met een GWP-waarde van meer dan 150 worden gebruikt.

Regeling voor stationaire koelinrichting

Omdat koeldrogers in de categorie stationaire koelinrichtingen moeten worden ingedeeld, gelden voor die toestellen aparte regelingen. Zo hoeven de momenteel gebruikte koelmiddelen slechts een GWP-waarde van minder dan 2500 te hebben. Maar met de overstap naar R513A zet BOGE al in een vroeg stadium de nieuwe koers uit en vervangt het oude koelmiddel nog vóór de wettelijke verplichting ingaat. Bovendien wordt in de verordening vastgelegd of en hoe vaak stationaire koelinrichtingen moeten worden onderworpen aan een controle op lekkage.

Vrijgesteld van verplichte controles

Afhankelijk van de categorie moet deze controle elke drie maanden tot elk jaar worden uitgevoerd, wat gepaard gaat met de kosten die daarvoor staan. Omdat BOGE-koeldrogers van de serie DS-2 zowel een hermetisch gesloten koelmiddelcircuit hebben als een CO2-equivalent van minder dan 10 ton, zijn ze vrijgesteld van de verplichte controles.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) bij. Hoewel deze wet met name voor grotere bedrijven geldt, gaat het ook grote gevolgen hebben voor de kleinere producenten. Dat stelt Johan Löfquist, hoofd duurzame data bij Worldfavor. "Ook kleine bedrijven moeten transparant zijn."

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.