Persluchtspecialist BOGE kiest voor duurzaam koelmiddel in koeldrogers

Persluchtspecialist BOGE kiest voor duurzaam koelmiddel in koeldrogers

BOGE stapt over op het koelmiddel R513A. De persluchtspecialist heeft zijn koeldrogers van de serie DS-2 in het lage vermogensbereik geschikt gemaakt voor dit duurzame koelmiddel.

Ook de persluchtindustrie heeft te maken met duurzaamheidsuitdagingen. BOGE is zich daarvan bewust. Daarom heeft de persluchtspecialist zijn koeldrogers van de serie DS-2 in het lage vermogensbereik geschikt gemaakt voor het koelmiddel R513A. Dit heeft een beduidend lager aardopwarmingsvermogen dan het tot nu toe gebruikte koelmiddel, terwijl de prestaties op peil blijven. Het resultaat is een energiezuinige drogerserie met de laagste CO2-footprint op de markt.

Zelfde vermogensbereik, lagere GWP-waarde

Om de CO2-footprint van zijn koeldrogers te optimaliseren, kiest BOGE daarom sinds december voor een nieuw koelmiddel. Zo gebruikt de persluchtspecialist voor zijn serie DS-2 in het vermogensbereik tot 10 m³/min nu het koelmiddel R513A in plaats van R134a. Hiermee kan de GWP-waarde (Global Warming Potential) met ongeveer 60 procent worden teruggedrongen: van 1430 tot 573. Daardoor daalt ook het CO2-equivalent, dat wil zeggen, het effect van het middel op het klimaat vergeleken met kooldioxide. Het broeikaseffect van het nieuwe koelmiddel in de bekeken periode van 100 jaar is beduidend lager dan voorheen. Bovendien hebben de koeldrogers van BOGE over het algemeen minder koelmiddel nodig dan vergelijkbare modellen van andere fabrikanten, wat ook een positief effect heeft op het milieu. Nog een pluspunt van de DS-2-serie: het koelmiddelcircuit is hermetisch gesloten. Daarmee komt in overeenstemming met de F-gassenverordening EU 517/2014 de controleplicht te vervallen. De koeldroger scoort dus niet alleen met voordelen voor het milieu, maar ook in economisch opzicht.

F-gassen verminderen

Betekenis van de F-gassenverordening voor de persluchtindustrie
De F-gassenverordening moet ertoe bijdragen de uitstoot door de industrie in de periode tot 2030 met 79% te verminderen. Centraal staat daarbij de vermindering van de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) in de EU. In een gefaseerd proces ('phase-down') worden de in de EU in omloop gebrachte gefluoreerde broeikasgassen stap voor stap teruggebracht tot 21% in 2030, waarbij de uitgangssituatie op basis van de jaargemiddelden in de periode 2009-2012 op 100% is vastgesteld. In de eerste fase zijn koelmiddelen met een GWP-waarde van meer dan 2500 sinds januari 2020 verboden. In de tweede fase mogen tot 2022 geen F-gassen met een GWP-waarde van meer dan 750 worden gebruikt en in de derde fase mogen tot 2030 geen F-gassen met een GWP-waarde van meer dan 150 worden gebruikt.

Regeling voor stationaire koelinrichting

Omdat koeldrogers in de categorie stationaire koelinrichtingen moeten worden ingedeeld, gelden voor die toestellen aparte regelingen. Zo hoeven de momenteel gebruikte koelmiddelen slechts een GWP-waarde van minder dan 2500 te hebben. Maar met de overstap naar R513A zet BOGE al in een vroeg stadium de nieuwe koers uit en vervangt het oude koelmiddel nog vóór de wettelijke verplichting ingaat. Bovendien wordt in de verordening vastgelegd of en hoe vaak stationaire koelinrichtingen moeten worden onderworpen aan een controle op lekkage.

Vrijgesteld van verplichte controles

Afhankelijk van de categorie moet deze controle elke drie maanden tot elk jaar worden uitgevoerd, wat gepaard gaat met de kosten die daarvoor staan. Omdat BOGE-koeldrogers van de serie DS-2 zowel een hermetisch gesloten koelmiddelcircuit hebben als een CO2-equivalent van minder dan 10 ton, zijn ze vrijgesteld van de verplichte controles.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer interesse van foodproducenten'

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.