Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Wisseling van de wacht bij HAK, ceo Hoogeboom draagt stokje over

Wisseling van de wacht bij HAK, ceo Hoogeboom draagt stokje over

Timo Hoogeboom - ceo bij Neerlands Glorie Groenten & Fruit en HAK - draagt na 11 jaar het stokje over aan Nicole Freid. De huidige marketing- en innovatiedirecteur zal de ingeslagen weg voortzetten.

Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid, werking en prijs

Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid,...

Natuurlijke conserveringsmiddelen zijn aan een opmars bezig. Logisch, gezien het feit dat de consument minder kunstmatige ingrediënten in zijn eten wil. Maar er zijn nog de nodige obstakels te overwinnen voor de industrie om er op grote schaal mee aan de slag te gaan. Zo gaan ze minder lang mee, werken ze niet altijd even goed en zijn de producten waarin ze gebruikt worden vaak duur. VMT duikt erin.

De productie van HAK in Giessen. (foto: ANP)

HAK pauzeert productie in winter vanwege hoge energieprijzen

HAK stopt in januari kort met produceren vanwege de sterk oplopende energieprijzen. De producent stopt de productie gedurende 6 weken. Het is volgens HAK met de huidige energieprijzen niet haalbaar om te hele winter door te produceren. De producent zal naar eigen zeggen wel blijven leveren, echter zullen de prijzen van de producten wel stijgen. "We kunnen prijsstijgingen niet voorkomen. Dat is pijnlijk maar helaas wel de realiteit."

Duurzame verpakkingen 'in-pack' pasteuriseren met MicroPast technologie

Duurzame verpakkingen 'in-pack' pasteuriseren met MicroPast...

Nieuwe trends en markteisen vragen om nieuwe oplossingen. Met de MicroPast-technologie kan worden voldaan aan de huidige eisen voor duurzame en efficiënte pasteurisatie van kant-en-klaarmaaltijden en componenten.

Zwanenberg Food Group maakt houdbare voedingsmiddelen in blik

Ceo Zwanenberg: 'Houdbare voeding is de oplossing voor tegengaan van...

Het tegengaan van voedselverspilling en een plantaardiger dieet zijn volgens producent Zwanenberg belangrijke manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Houdbare voedingsmiddelen bieden daarbij volgens de producent een oplossing: "We moeten naar meer houdbare voeding." VMT sprak met ceo Maarten Elsinga over het verduurzamen van conserven en het imago van houdbaar voedsel in blik.

Roem van Yerseke is bezig met de ontwikkeling van Noordzeegarnalen in een natuurlijke conservering. Foto's: Roem van Yerseke

'Clean label' garnalen van Roem van Yerseke: 'Als mensen aan de smaak...

Roem van Yerseke is bezig met de ontwikkeling van Noordzeegarnalen zonder de traditionele conserveringsmiddelen in een composteerbare verpakking. De clean-labelgarnalen lagen afgelopen jaar al op kleine schaal in de schappen van een aantal klanten.

Bier-bedervende gist staat verduurzamen biersector in de weg (update)

Bier-bedervende gist staat verduurzamen biersector in de weg (update)

Brouwerijen van bier met weinig of geen alcohol die willen verduurzamen, moeten letten op een bier-bedervende gist dat veel voorkomt in brouwerijen. Dit concludeert bioloog Inge Kool-Suiker uit haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Pathogenen zien kans schoon door minder zout en natuurlijker eten

Pathogenen zien kans schoon door minder zout en natuurlijker eten

Volgens autoriteiten in de Russische stad Volgograd werden in het eerste halfjaar van 2020 zestig mensen ziek door een vergiftiging met botulinetoxine. Er stierven hierdoor zes mensen aan botulisme.

Uw product: langer houdbaar of minder conserveermiddelen?

Uw product: langer houdbaar of minder conserveermiddelen?

KENNISPARTNER - Wanneer u de productie van uw nieuw ontwikkelde gekoelde kant-en-klaar-product start, kunt u zich vasthouden aan bekende conserveermiddelen. Tegelijkertijd zou u graag zien dat uw product langer houdbaar is. U wilt immers een smakelijk en gezond product en voedselverspilling voorkomen.