Arla Foods schroeft CO2-reductie omhoog om 1,5°C-doel te halen

Arla Foods schroeft CO2-reductie omhoog om 1,5°C-doel te halen

Zuivelcoöperatie Arla Foods wil meer CO2 reduceren: van 30% naar 63%. Het bedrijf heeft de volgende plannen om deze extra reductie te bereiken.

Tussen 2015 en 2020 heeft Arla Foods de uitstoot van haar activiteiten met 24% verminderd. Arla Foods doet een schepje bovenop haar maatregelen op het gebied van productie en logistiek om klimaatverandering verder tegen te gaan. Het bedrijf mikt op een reductie van 63% reductie in Scope 1 en 2 (zie kader onderaan dit artikel voor de uitleg over scope 1,2 en 3).

Van biodiesel tot warmtepomp

Het bedrijf wil de doelstellingen halen door:

  • Een overgang naar fossielvrije brandstoffen zoals biodiesel en biogas voor de volledige vloot melktankwagens en distributievrachtwagens. Ook zet het bedrijf in op elektrische voertuigen. Daarnaast moeten geoptimaliseerde routes zorgen voor minder afgelegde kilometers. En Arla wil logistieke leveranciers motiveren tot het verminderen van hun CO2-uitstoot.
  • een verschuiving naar hernieuwbare stroom door over te gaan op 100% groene stroom in Europa. Dit doet het bedrijf door aankoopovereenkomsten voor groene stroom en investeringen in wind- en zonne-energieprojecten, aangevuld met de aankoop van garanties van oorsprong voor elektriciteit die wordt geproduceerd op Arla-melkveehouderijen.
  • Het energieverbruik verminderen in productievestigingen en kantoren door te investeren in warmtepompen, elektrificatie van boilers en algemene optimalisatie van elektrisch aangedreven apparatuur.

Mondiale opwarming beperken

De nieuwe doelstelling voor 2030 is goedgekeurd door het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Dat oordeelt dat deze consistent is met de reducties die vereist zijn voor scope 1 en 2 om de mondiale opwarming tot 1,5°C te beperken, onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs.

Ook duurzame verpakkingen

Arla Foods blijft investeren in duurzaamheidsactiviteiten. De zuivelcoöperatie verhoogt de totale investeringen met 40% waarbij duurzaamheid een belangrijk investeringsgebied is.

Zo is Arla Foods Nederland een aantal jaren bezig om de voetafdruk in de hele keten te verlagen. Duurzame verpakkingen zijn onderdeel hiervan. Verpakkingen van de eigen merken vormen 2% van de CO2-emissies van het bedrijf. Om dit te verlagen wil het bedrijf dat alle verpakkingen in 2025 100% recyclebaar zijn.

Waar mogelijk willen ze bij plastic verpakkingen overschakelen op monomaterialen. Daarnaast willen ze minder en beter plastic gebruiken door over te schakelen op gerecyclede of biobased materialen.

Emissiescopes

De drie emissiescopes van Arla Foods op basis van de definitie van het GHG-protocol:

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa:...

Tv-programma Kassa vroeg aan levensmiddelenfabrikanten of ze van plan zijn om Nutri-Score op hun verpakking te plaatsen. Meerdere grote voedselproducenten zijn het niet eens met het algoritme achter het voedselkeuzelogo. Danone, Unilever, Arla Foods en Heineken reageerden in het tv-programma. Het CBL zei bij monde van Marc Jansen nog achter het logo te staan.

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food...

FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de innovatieve fabriek van Yespers. Beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar circulair voedselsysteem. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.