De eisen voor de productie van vlees en vleesalternatieven zijn hoog: voedselveiligheid, het tekort aan goed opgeleide medewerkers, kostenefficiëntie, ketentransparantie, de bescherming van het klimaat en een enorme verscheidenheid aan producten in combinatie met nieuwe klantbehoeften zijn enkele van de grootste uitdagingen van de komende jaren. De industrie laat oplossingen zien om om deze uitdagingen aan te gaan op IFFA -Technology for Meat and Alternative Proteins- in Frankfurt am Main van 14 tot en met 19 mei 2022.
Automatisering en digitalisering
Automatisering blijft een van de belangrijke thema's in de vlees- en eiwitindustrie. Robotoplossingen in combinatie met kunstmatige intelligentie spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van processen en tegelijkertijd het verhogen van de opbrengst, flexibiliteit en voedselveiligheid. Voedselveiligheid staat voorop en innovatieve oplossingen in hygiënisch ontwerp staan dan ook centraal op de IFFA, aldus de beursorganisatie.
Data-Driven Factory
Door alle data vast te leggen en intelligent te koppelen, kan de productie realtime worden gevolgd en kunnen eventuele storingen in de operatie direct worden gesignaleerd. Digitalisering, een ander topthema op IFFA 2022, biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en traceerbaarheid in de supply chain en kwaliteitsmanagement. De volgende stap naar de toekomst is de Data-Driven Factory: de datastroom in beide richtingen tussen productie en verkooppunt maakt compleet nieuwe product- en marketingideeën mogelijk.
Alternatieve eiwitten en duurzaamheid
Hoog op de agenda van IFFA staat klimaatneutraal produceren, een doel dat de EU in 2050 in de Green Deal heeft gesteld. Welke verdere ontwikkelingen zijn er om de energie- en hulpbronnenefficiëntie te vergroten? Welke concepten kunnen worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan? Hoe kan verpakkingsmateriaal worden verminderd zonder kwaliteitsverlies? De exposanten en het aanbod op IFFA 2022 zullen antwoorden geven op alle aspecten van duurzaamheid, zo belooft de beursorganisatie.
Het consumentengedrag is veranderd - de verscheidenheid aan producten neemt voortdurend toe. Flexitariërs wenden zich naast vlees tot producten gemaakt van alternatieve eiwitten zonder dat ze hun gezinseetpatroon willen opgeven. Industrie en handel spelen op deze foodtrend in met diverse vleesalternatieven. IFFA 2022 zal daarom zowel de procestechnologie van vlees als van alternatieve eiwithoudende plantaardige producten of kweekvlees laten zien.