Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

2022 is een IFFA-jaar. De beursorganisatie en industrie kijken uit om elkaar weer te treffen op deze ontmoetingsplaats in Frankfurt. Dit jaar draait om innovaties en trends in de vlees- en eiwitindustrie en thema's als automatisering, digitalisering, voedselveiligheid en duurzaamheid.

De eisen voor de productie van vlees en vleesalternatieven zijn hoog: voedselveiligheid, het tekort aan goed opgeleide medewerkers, kostenefficiëntie, ketentransparantie, de bescherming van het klimaat en een enorme verscheidenheid aan producten in combinatie met nieuwe klantbehoeften zijn enkele van de grootste uitdagingen van de komende jaren. De industrie laat oplossingen zien om  om deze uitdagingen aan te gaan op IFFA -Technology for Meat and Alternative Proteins- in Frankfurt am Main van 14 tot en met 19 mei 2022.

Automatisering en digitalisering

Automatisering blijft een van de belangrijke thema's in de vlees- en eiwitindustrie. Robotoplossingen in combinatie met kunstmatige intelligentie spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van processen en tegelijkertijd het verhogen van de opbrengst, flexibiliteit en voedselveiligheid. Voedselveiligheid staat voorop en innovatieve oplossingen in hygiënisch ontwerp staan ​​dan ook centraal op de IFFA, aldus de beursorganisatie.

Data-Driven Factory

Door alle data vast te leggen en intelligent te koppelen, kan de productie realtime worden gevolgd en kunnen eventuele storingen in de operatie direct worden gesignaleerd. Digitalisering, een ander topthema op IFFA 2022, biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en traceerbaarheid in de supply chain en kwaliteitsmanagement. De volgende stap naar de toekomst is de Data-Driven Factory: de datastroom in beide richtingen tussen productie en verkooppunt maakt compleet nieuwe product- en marketingideeën mogelijk.

Alternatieve eiwitten en duurzaamheid

Hoog op de agenda van IFFA staat klimaatneutraal produceren, een doel dat de EU in 2050 in de Green Deal heeft gesteld. Welke verdere ontwikkelingen zijn er om de energie- en hulpbronnenefficiëntie te vergroten? Welke concepten kunnen worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan? Hoe kan verpakkingsmateriaal worden verminderd zonder kwaliteitsverlies? De exposanten en het aanbod op IFFA 2022 zullen antwoorden geven op alle aspecten van duurzaamheid, zo belooft de beursorganisatie.

Het consumentengedrag is veranderd - de verscheidenheid aan producten neemt voortdurend toe. Flexitariërs wenden zich naast vlees tot producten gemaakt van alternatieve eiwitten zonder dat ze hun gezinseetpatroon willen opgeven. Industrie en handel spelen op deze foodtrend in met diverse vleesalternatieven. IFFA 2022 zal daarom zowel de procestechnologie van vlees als van alternatieve eiwithoudende plantaardige producten of kweekvlees laten zien.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.