Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

2022 is een IFFA-jaar. De beursorganisatie en industrie kijken uit om elkaar weer te treffen op deze ontmoetingsplaats in Frankfurt. Dit jaar draait om innovaties en trends in de vlees- en eiwitindustrie en thema's als automatisering, digitalisering, voedselveiligheid en duurzaamheid.

De eisen voor de productie van vlees en vleesalternatieven zijn hoog: voedselveiligheid, het tekort aan goed opgeleide medewerkers, kostenefficiëntie, ketentransparantie, de bescherming van het klimaat en een enorme verscheidenheid aan producten in combinatie met nieuwe klantbehoeften zijn enkele van de grootste uitdagingen van de komende jaren. De industrie laat oplossingen zien om  om deze uitdagingen aan te gaan op IFFA -Technology for Meat and Alternative Proteins- in Frankfurt am Main van 14 tot en met 19 mei 2022.

Automatisering en digitalisering

Automatisering blijft een van de belangrijke thema's in de vlees- en eiwitindustrie. Robotoplossingen in combinatie met kunstmatige intelligentie spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van processen en tegelijkertijd het verhogen van de opbrengst, flexibiliteit en voedselveiligheid. Voedselveiligheid staat voorop en innovatieve oplossingen in hygiënisch ontwerp staan ​​dan ook centraal op de IFFA, aldus de beursorganisatie.

Data-Driven Factory

Door alle data vast te leggen en intelligent te koppelen, kan de productie realtime worden gevolgd en kunnen eventuele storingen in de operatie direct worden gesignaleerd. Digitalisering, een ander topthema op IFFA 2022, biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en traceerbaarheid in de supply chain en kwaliteitsmanagement. De volgende stap naar de toekomst is de Data-Driven Factory: de datastroom in beide richtingen tussen productie en verkooppunt maakt compleet nieuwe product- en marketingideeën mogelijk.

Alternatieve eiwitten en duurzaamheid

Hoog op de agenda van IFFA staat klimaatneutraal produceren, een doel dat de EU in 2050 in de Green Deal heeft gesteld. Welke verdere ontwikkelingen zijn er om de energie- en hulpbronnenefficiëntie te vergroten? Welke concepten kunnen worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan? Hoe kan verpakkingsmateriaal worden verminderd zonder kwaliteitsverlies? De exposanten en het aanbod op IFFA 2022 zullen antwoorden geven op alle aspecten van duurzaamheid, zo belooft de beursorganisatie.

Het consumentengedrag is veranderd - de verscheidenheid aan producten neemt voortdurend toe. Flexitariërs wenden zich naast vlees tot producten gemaakt van alternatieve eiwitten zonder dat ze hun gezinseetpatroon willen opgeven. Industrie en handel spelen op deze foodtrend in met diverse vleesalternatieven. IFFA 2022 zal daarom zowel de procestechnologie van vlees als van alternatieve eiwithoudende plantaardige producten of kweekvlees laten zien.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Zoetwaren

TikTok-challenges drijven snoeptrends: zuur, zuurder, superzuur...

Er zijn nog steeds snoepjes met minder suiker of alleen met natuurlijke kleur- en smaakstoffen te vinden op de zoetwarenbeurs ISM. De hoofdtrend is toch vooral spannende smaken en texturen, die anders zijn dan normaal. Deze trends - aangespoord door social media - zorgen voor avontuurlijk snoep. Een aantal voorbeelden op een rij.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.