Tijdlijn 2021 in beeld: wat gebeurde er in de voedingsindustrie?

Tijdlijn 2021 in beeld: wat gebeurde er in de voedingsindustrie?

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar. De coronacrisis had ook in 2021 impact, de Klimaattop in Glasgow vond plaats, veel producten werden teruggeroepen vanwege ethyleenoxide en het nieuwe kabinet publiceerde haar coalitieakkoord. VMT zet alle belangrijke gebeurtenissen uit 2021 op een rij in een overzichtelijke tijdlijn.

In 2021 stond de voedingsindustrie niet stil. Zo had de industrie nog veel last van de coronacrisis door steeds terugkerende maatregelen en lockdowns. Ook de stijgende prijzen leidden tot moeilijkheden voor producenten. Daarnaast besloot minister Bruins om de invoering van Nutri-Score uit te stellen, werd er na lang wachten een nieuw kabinet gevormd en werd het coalitieakkoord gepresenteerd.

2021 in beeld

VMT dook het afgelopen jaar in verschillende rapporten, interviewde voor de industrie belangrijke mensen en zat bovenop veranderende wet- en regelgeving. VMT zet de belangrijkste gebeurtenissen, interviews, podcasts en overzichtsberichten op een rij in onderstaande tijdlijn. 2021 compact en overzichtelijk in één tijdlijn.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers

Productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers, plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Concorp neemt Max's Mints over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Concorp neemt Max's Mints over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Concorp neemt Max's Mints over, Arla Foods neemt Volac over en Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van Superunie

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arjan Both wordt per 1 december voorzitter van Superunie, Coco & Sebas benoemt Joost-Jan Kinds tot nieuwe CEO en Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.