Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bronVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehaktVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Update: Salmonella Umbilo-uitbraak door rucola

Sinds de uitbraak in Denemarken van Salmonella Umbilo door rucola uit Italië is vastgesteld, is het aantal ziektegevallen opgelopen naar 23.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uitbraak van salmonella afkomstig van rucola

In 18 verschillende Europese landen zijn besmettingen gemeld van mensen met Salmonella enterica Umbilo. Duitsland is het zwaarst getroffen door deze salmonella-uitbraak die verband houdt met rucola uit Italië.