Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Vogelgriep

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Beeld: Shutterstock
Innovatie

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Voor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

  1. Voor abonneesUpdate: Salmonella Umbilo-uitbraak door rucola
  2. Voor abonneesUitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit Oekraïne
  3. Voor abonneesUitbraak van salmonella afkomstig van rucola
  4. Voor abonneesKlimaatverandering verhoogt het risico op voedselgerelateerde ziekten door rauwe producten
  5. NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne
  6. Pesticidecocktails: zo ga je er in de praktijk mee om
  7. Voor abonneesVierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt
  8. Voor abonneesTrichinella-uitbraak maakt 20 mensen ziek in Argentinië
  9. Voor abonneesUitbraken botulisme met veel zieken in Moskou, een zieke in Australië en een grote recall in de VS
  10. Voor abonneesMiljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen
  11. Voor abonneesOnvoldoende verhitte varkenslever gerelateerd aan hepatitis E-uitbraak in China
  12. Voor abonneesHoge niveaus mycotoxinen in meel en rijst gevonden
  13. Voor abonneesEFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep
  14. Voor abonneesUpdate dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan
  15. Verenigde Staten verdeeld over legaliteit verkoop rauwe melk
  1. FDA waarschuwt voor Canadese mosselen vanwege uitbraak in Verenigde Staten
  2. Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting niet uit
  3. Rauwmelkse kaasfabrikant uit New York pleit zelf schuldig voor Listeria-uitbraak
  4. Wetenschappers willen meer erkenning voor ziekte van Chagas door voedselinfectie
  5. AI en Voedselveiligheid: 'opkomende risico's beter op de kaart' (podcast)
  6. 163 mensen geïnfecteerd met norovirus na eten sashimi en sushi
  7. EU-experts publiceren een lijst met 8 opkomende risico's
  8. Goed en veilig vlees ontdooien is behoorlijk lastig
  9. Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken
  10. Beschimmelde jam kun je het beste weggooien
  11. Voor abonneesDuitsland getroffen door een hepatitis A-uitbraak door diepvriesaardbeien
  12. Meerdere gasten ziek op verschillende bruiloften
  13. Minstens 17 zieken door met E. coli besmette diepvrieshamburgers
  14. 15 gevallen van botulisme met 1 sterfgeval door bezoek aan een wijnbar
  15. Meer dan 350 ernstig zieken door een uitbraak in kinderdagverblijven