Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

De leeftijd van port wijnen in de Nederlandse schappen klopt vaak niet. Dat meldt het omroep Max in het programma Meldpunt na eigen onderzoek. Onderzoek naar 10 en 20 jaar oude Tawny ports bevatten in de helft van de gevallen te jonge port en enkele flessen bevatten sporen van synthetische alcohol.

Oproep Max bericht over de uitzending van het televisieprogramma Meldpunt welke 14 jan te zien was op NPO 2. De omroep heeft het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de Universiteit van Groningen laten kijken naar Tawny-ports. Algemene conclusie is dat de leeftijdsclaims over 10 en 20 jaar oude ports in de meerderheid van de gevallen niet kloppen.

Leeftijd klopt niet altijd

‘De meest extreme afwijkingen zijn aangetroffen bij het merk Royal Oporto, verkocht door Makro. Die blijkt geen 10 jaar te hebben gerijpt op eikenhouten vaten, zoals het etiket aangeeft, maar slechts 2,5 of 3 of 4 jaar. De prijs van €23,95 per fles is ruim vier keer hoger dan wat normaal is voor een port van 2,5 jaar oud’, aldus de omroep.

54 procent van de onderzochte port is jonger dan het etiket zegt

Makro haalt de flessen uit de schappen, schrijft Distrifood. ‘We zullen deze port niet meer aanbieden totdat er meer duidelijkheid over is. Makro-klanten die een fles van deze port gekocht hebben in de afgelopen 6 maanden, kunnen deze terugbrengen bij een van onze vestigingen en ontvangen het geld retour. Dit geldt voor zowel onaangebroken als aangebroken flessen.’ Bij 54 procent van de onderzochte flessen port klopt de leeftijd op het etiket niet. ‘Het deugt helemaal niet wat er op het etiket staat, het is totale misleiding. Ze zullen andere trucs moeten uithalen om het te laten smaken als een 10 jaar op vat gelegen port’, zegt de Groningse hoogleraar Harro Meijer.

NVWA doet melding bij het Food Fraud Network

Producenten hebben aan het programma laten weten dat de producten voldoen aan de Portugese regels. De NVWA komt naar aanleiding van het onderzoek wel in actie. ‘“Het is een vorm van misleiding, want wat er op het etiket staat moet overeenkomen met wat er in het product zit. Als je claimt dat het 10 jaar gerijpt heeft, dan moet het ook 10 jaar gerijpt hebben. Naar aanleiding van de berichtgeving van Meldpunt en het Groningse rapport hebben wij een melding gedaan bij het Food Fraud Network, een samenwerkingsverband van de Europese voedselautoriteiten’, zo wordt een woordvoerder geciteerd.

Kopke doet samen met Universiteit Groningen onderzoek

De sporen van synthetische alcohol in twee flessen Kope-port zijn een andere uitkomst uit het onderzoek. De gevonden hoeveelheid levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar tot er opheldering is, stoppen AH en Gall & Gall met de verkoop van de flessen. De fabrikant gaat samen met de Universiteit Groningen op zoek naar de oorzaak voor het problemen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.