Startup Dik & Schil maakt likeuren van reststromen - Beeld: Dik & SchilVoor abonnees
Voor abonnees
Startups belicht

Voor abonnees Startup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel...

STARTUP BELICHT - Het werken met reststromen wordt steeds populairder. Veel startups zetten zich in om afvalstromen te redden en om te zetten in ingrediënten. Zo ook Dik & Schil. Deze startup maakt likeuren van reststromen als koffiedik en sinaasappelschillen. VMT sprak met medeoprichter Stijn Fischer over de productontwikkeling, bottlenecks en verdere plannen van de startup.

Beeld: Shutterstock
Suiker

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen suikertaks te betalen. In een kamerbrief stelt de staatssecretaris Van Rij van financiën, fiscaliteit en belastingdienst dat de producent de wet niet overtreedt. "Het is een feit dat de verbruiksbelasting níet is verschuldigd als de alcoholvrije drank een bepaald gehalte aan melkvet bevat."

Beeld: Arla Foods Ingredients
reststromen

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven houden na de productie van zuivelingrediënten een hoeveelheid wei-eiwit over. Het drankje is p ontwikkeld om deze wei-eiwitten te 'upcyclen' tot een hoogwaardig drankje, aldus Arla.

Suiker

Is suikertaks te omzeilen? Appelsientje doet het met 'vleugje zuivel'

De verbruiksbelasting maakt dranken zonder alcohol duurder. Producent Riedel heeft voor Appelsientje een manier gevonden om de 'suikertaks' te omzeilen. Namelijk het toevoegen van een beetje zuivel. Zo hoeft de producent voor de Appelsientje Fruitdrink geen suikertaks te betalen. De wet wordt hiermee niet overtreden. CDA pleit dan ook voor een aanpassing van de huidige wet.

Beeld: Shutterstock
Voedselproductie

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen meer naar de achtergrond schuiven, krijgen producenten weer te maken met eerdere uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzamen en grondstoffen. In dit artikel voor 5 branches de uitdagingen op een rij.

Rudy's Kombucha
Dranken

Dranken trends: van kombucha en gembershots tot functionele limonade

De categorie dranken werd op de Free From beurs in Amsterdam goed vertegenwoordigd. Vooral dranken als kombucha en gembershots waren veel op de beursvloer te vinden. VMT liep een rondje en sprak met verschillende drankenproducenten.

  1. Tetra Pak lanceert papieren drankenkarton van hernieuwbare materialen
  2. Nederlandse brouwers bezorgd om aangekondigde hogere bierbelasting
  3. Koffie die niet naar koffie smaakt? 5 innovaties in dranken op Anuga
  4. Drankensector behaalt doel Nationaal Preventieakkoord: 'Er zit 34% minder suiker in frisdranken'
  5. Startup wil Red Bull van alcoholische dranken worden: 'Hard Seltzer is de nachtmerrie van bierproducenten'
  6. BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen
  7. GesponsordInnoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'
  8. Europese Commissie doet inval bij Red Bull in kartelonderzoek
  9. Hooghoudt brengt korte keten terug met Graanrepubliek: 'Smaak is direct verbonden met herstel biodiversiteit'
  10. Geen kater op nieuwjaarsdag? Alcoholvrije bubbels steeds populairder
  11. Ice Tea van Jumbo 'meest misleidende product van 2022': 'In april 2023 ligt nieuwe verpakking in de schappen'
  12. 'Big in Japan': voeding en drank uit België
  13. Coca-Cola bespaart 75% CO2-uitstoot dankzij elektrische trucks
  14. Zo gaan deze 8 dranken producenten om met trends: suiker en alcohol hot topics
  15. Is het ijs of drank? Zo ging deze startup om met het positioneringsdilemma van 'frozen cocktails'
  1. Suikertaks streeft zijn doel voorbij
  2. Spa Reine nu ook in een praktische en milieuvriendelijke 5 liter-verpakking
  3. Geen waterschaarste voor Grolsch dankzij geheime waterbronnen en hergebruik afvalwater
  4. Keten van Martini is duurzaam gecertificeerd
  5. Nieuw conserveermiddel E246 toegelaten in dranken
  6. NVWA neemt illegale vleesproducten uit China in beslag
  7. Gin-startup krijgt investering Dragon's Den: 'We maken een gespreks onderwerp, niet de zoveelste mooie fles'
  8. Voor abonneesZo etiketteer je niet- en licht-alcoholische 'gedistilleerde dranken'
  9. Interview: Oatly strijdt voor verplichte weergave van 'klimaatschade' op foodproducten
  10. Mogelijk levensgevaarlijke harddrug in Moët Imperial Ice champagne
  11. Etikettering gedistilleerde dranken: praktische uitleg nieuwe wetgeving
  12. Overname Refresco door Amerikaanse investeerder moet leiden tot groei
  13. Finse startup gaat concurrentie aan met Sodastream
  14. Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen
  15. Lokale theeproductie vermindert CO2-uitstoot met 96%