Startup Dik & Schil maakt likeuren van reststromen - Beeld: Dik & Schil

Startup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel...

STARTUP BELICHT - Het werken met reststromen wordt steeds populairder. Veel startups zetten zich in om afvalstromen te redden en om te zetten in ingrediënten. Zo ook Dik & Schil. Deze startup maakt likeuren van reststromen als koffiedik en sinaasappelschillen. VMT sprak met medeoprichter Stijn Fischer over de productontwikkeling, bottlenecks en verdere plannen van de startup.

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen suikertaks te betalen. In een kamerbrief stelt de staatssecretaris Van Rij van financiën, fiscaliteit en belastingdienst dat de producent de wet niet overtreedt. "Het is een feit dat de verbruiksbelasting níet is verschuldigd als de alcoholvrije drank een bepaald gehalte aan melkvet bevat."

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven houden na de productie van zuivelingrediënten een hoeveelheid wei-eiwit over. Het drankje is p ontwikkeld om deze wei-eiwitten te 'upcyclen' tot een hoogwaardig drankje, aldus Arla.

Is suikertaks te omzeilen? Appelsientje doet het met 'vleugje zuivel'

Is suikertaks te omzeilen? Appelsientje doet het met 'vleugje zuivel'

De verbruiksbelasting maakt dranken zonder alcohol duurder. Producent Riedel heeft voor Appelsientje een manier gevonden om de 'suikertaks' te omzeilen. Namelijk het toevoegen van een beetje zuivel. Zo hoeft de producent voor de Appelsientje Fruitdrink geen suikertaks te betalen. De wet wordt hiermee niet overtreden. CDA pleit dan ook voor een aanpassing van de huidige wet.

Beeld: Shutterstock

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen meer naar de achtergrond schuiven, krijgen producenten weer te maken met eerdere uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzamen en grondstoffen. In dit artikel voor 5 branches de uitdagingen op een rij.

Rudy's Kombucha

Dranken trends: van kombucha en gembershots tot functionele limonade

De categorie dranken werd op de Free From beurs in Amsterdam goed vertegenwoordigd. Vooral dranken als kombucha en gembershots waren veel op de beursvloer te vinden. VMT liep een rondje en sprak met verschillende drankenproducenten.