Prijzen voor innovatieve machinebouwers

Prijzen voor innovatieve machinebouwers
V.l.n.r.: Jacco Kramer (winnaar award namens van Ommen) Teqram – Frans Tollenaar (winnaar award namens Teqram) Eveliene Langedijk (Jury voorzitter & programmamanagers Smart Industry bij FME) Anco Euser (winnaar award namens Widenhorn)

Teqram, Van Ommen en Widenhorn zijn de winnaars geworden van de TechniShow Innovation Awards 2022. Tijdens de Avond van de Maakindustrie in de Utrechtse Jaarbeurs ontvingen zij vanavond de felbegeerde prijzen uit handen van juryvoorzitter Eveliene Langedijk.

“Het is goed om te zien dat de maakindustrie in Nederland innovatiekracht heeft en diversiteit toont”, zegt juryvoorzitter Eveliene Langedijk. De programma-manager Smart Industry bij FME roemde tijdens de feestavond voorafgaand aan de TechniShow de kwaliteit van de inzendingen. Uiteindelijk gingen Teqram met hun EasyGrinder, Van Ommen met hun Phantom-frees en Widenhorn met hun Afraapmodule er met de prijzen vandoor.

De maakindustrie in Nederland toont innovatiekracht en diversiteit”

Robot hanteert gereedschappen

In de categorie Flexibel Produceren ziet de jury dat oplossingen steeds toegankelijker worden. De EasyGrinder van Teqram past in dat plaatje. “Deze oplossing automatiseert slijpwerk dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap moet worden gedaan. Nu hanteert een robot diezelfde gereedschappen. Opmerkelijk is vooral de toepassing van de zelf ontwikkelde Vision-techniek. Hierdoor herkent de robot waar de delen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriële robots in autonome fabrieken radicaal. Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Een schoolvoorbeeld van flexibel produceren.”

Intelligentie vergroten

Bij de inzendingen voor Slim Produceren blijkt dat er verschillende benaderingen mogelijk zijn om slim te produceren. Je kunt een machine slimmer maken met sensoren, tasters et cetera, waardoor niet de operator, maar de machine zelf aangeeft dat iets niet goed gaat of een storing dreigt. Zo wordt niet-productieve tijd beperkt en uitval voorkomen. Deze systemen worden steeds geavanceerder, compacter en makkelijker te programmeren. Er zit veel intelligentie in. We zien hier de eerste stappen in het gebruik van data. Door data te verzamelen en te analyseren en de uitkomsten toe te passen wordt die intelligentie steeds groter.

Een andere benadering is via universele gereedschappen die verschillende bewerkingen kunnen uitvoeren. Dit resulteert in kortere bewerkingstijden. Weer een andere benadering, die we bij de inzendingen ook terugzien, is het geven van hulpmiddelen aan operators, waardoor ze hun werk beter en sneller kunnen uitvoeren.

Vernieuwing in behouden metaalindustrie

Van Ommen, winnaar in deze categorie met hun Phantom-frees, viel mede op omdat het eigenlijk een dubbele inzending leek volgens de jury: een frees en het gebruik van iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren. De frezer ziet dankzij de iconen in één opslag wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. De jury viel dan ook niet zo zeer voor de frees – er zijn meer fabrikanten met prima universele frezen – als wel voor de iconen. En vooral voor het loslaten van de traditionele DIN normen, waar de jonge generaties programmeurs, zeker HBO-geschoolden, minder vertrouwd mee zijn. “Het is mooi om te zien dat Van Ommen traditionele zaken los durft te laten om verder te komen. Dat is in de vaak behoudende metaalindustrie niet vanzelfsprekend.”

Digitale fabriek

Bij de digitale fabriek gaat het niet alleen om interne zaken in de fabriek zelf. Het gaat ook om de digitalisering van de hele keten. De inzendingen in deze categorie lieten mooie voorbeelden zien van beide aspecten. De indruk van de jury is dat de digital supply chain snel terrein wint. De software die hiervoor nodig is, wordt steeds beter en toegankelijker voor meer bedrijven. Het gaat echt mogelijk worden dat gegevens die op één plek worden ingevoerd, vervolgens door alle schakels in de keten kunnen worden gebruikt, waardoor administratieve rompslomp verdwijnt, heel veel tijd wordt gewonnen en fouten worden voorkomen. 

Intern ziet de jury steeds meer de koppeling en integratie van verschillende systemen, waardoor de samenwerking tussen de diverse afdelingen - van verkoop en werkvoorbereiding tot en met productie en het magazijn, steeds vloeiender verloopt. Belangrijke aspecten hierbij zijn ook de rust en het overzicht dat hierdoor in de fabrieken ontstaat.

Organisatorische rust door automatisering

De winnaar in de categorie Digitale Fabriek Widenhorn toont dat niet alleen de voorlopers de kansen van automatisering en digitalisering omarmen, maar dat ook het kleinere mkb hierin mee komt, meent de jury. “De Afraapmodule van Widenhorn is bij uitstek een oplossing die dit mogelijk maakt. Doordat de Afraapmodule kan worden geïntegreerd met CADCAM, Calculatie & Shopfloor software  én ERP wordt het mogelijk om te allen tijde de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen. Er wordt enorm veel tijd van medewerkers bespaard, omdat informatie op ieder moment beschikbaar is. Er hoeft niet meer gezocht naar producten, locaties of papieren. Zo zorgt de AfraapTool voor organisatorische rust.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Dr. Ing. Patrick Wittek, Proces Engineer bij Coperion: "Zo'n 20 à 30 jaar geleden kwam het grootste deel van het getexturiseerde eiwit bijna volledig van geïmporteerde soja, die van ver over de wereld naar Europa werd verscheept. Nu zien we een beweging naar steeds meer lokale productie. "

Extrusie in ontwikkeling: betere plantaardige producten met minder...

Wie zich bezig houdt met het texturiseren van plantaardige eiwitten of bezig is met het gebruik van getexturiseerde eiwitten in productontwikkeling, is wellicht het Duitse, maar wereldwijde opererende, bedrijf Coperion wel eens tegen gekomen. Dr. Ing. Patrick Wittek is Process Engineer bij Coperion en praat VMT bij over de ontwikkelingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.