Dr. Ing. Patrick Wittek, Proces Engineer bij Coperion: "Zo'n 20 à 30 jaar geleden kwam het grootste deel van het getexturiseerde eiwit bijna volledig van geïmporteerde soja, die van ver over de wereld naar Europa werd verscheept. Nu zien we een beweging naar steeds meer lokale productie. "

Extrusie in ontwikkeling: betere plantaardige producten met minder...

Wie zich bezig houdt met het texturiseren van plantaardige eiwitten of bezig is met het gebruik van getexturiseerde eiwitten in productontwikkeling, is wellicht het Duitse, maar wereldwijde opererende, bedrijf Coperion wel eens tegen gekomen. Dr. Ing. Patrick Wittek is Process Engineer bij Coperion en praat VMT bij over de ontwikkelingen.

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren metaaldeeltjes

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp naar een praktische invulling is vrij complex. Dit artikel van Hygienic Design Network (HDN) geeft inzicht in alle aspecten. Onderaan een tiental tips.

Processing van kruiden en specerijen. Bron: FISCe

EHEDG: 'verbied niet álle PFAS-stoffen in machines en processing...

European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) pleit ervoor om gedetailleerd te kijken naar het restrictievoorstel om PFAS-stoffen te weren uit machines en processing equipment. Fluorpolymeren zouden moeten worden uitgezonderd om de 'continuïteit van essentiële (voedsel-)industriële processen te waarborgen'.

V.l.n.r.:
Jacco Kramer (winnaar award namens van Ommen)
Teqram – Frans Tollenaar (winnaar award namens Teqram)
Eveliene Langedijk (Jury voorzitter & programmamanagers Smart Industry bij FME)
Anco Euser (winnaar award namens Widenhorn)

Prijzen voor innovatieve machinebouwers

Teqram, Van Ommen en Widenhorn zijn de winnaars geworden van de TechniShow Innovation Awards 2022. Tijdens de Avond van de Maakindustrie in de Utrechtse Jaarbeurs ontvingen zij vanavond de felbegeerde prijzen uit handen van juryvoorzitter Eveliene Langedijk.

Producenten eisen van hun machinebouwers en engineeringbureaus garanties dat met de machines en installaties op een veilige manier voedsel geproduceerd kan worden. Foto: Shutterstock

Kennisbijeenkomst: wat zijn de foodnormen in de machine- en...

Met de steeds hogere eisen die aan de voedselveiligheid worden gesteld, worden ook de normen voor de installaties in de voedingsmiddelenindustrie strenger. Maar aan welke normen moeten de huidige machines en installaties eigenlijk precies voldoen? Om antwoord te krijgen op die vraag kunt u op 6 oktober de kennissessie "foodnormen in de machine- en installatiebouw" bijwonen, die georganiseerd wordt door GMV Dutch Food Systems en DMFI.

Multivac en Verbufa gaan samen lijnen voor voedingsproductie aanbieden

Multivac en Verbufa gaan samen lijnen voor voedingsproductie aanbieden

Multivac en Verbufa zijn een strategisch partnerschap aangegaan om als één aanbieder een geïntegreerde productielijn aan te kunnen bieden.

VEG-i-TEC pakt de uitdagingen van de groenteketen integraal aan (+video)

VEG-i-TEC pakt de uitdagingen van de groenteketen integraal aan...

Bij de verwerking van groenten en aardappelen gaat veel water, energie en product verloren. In het onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijken wetenschappers van de UGent samen met partners Flanders' FOOD, Howest, VITO en Vlakwa het verwerkingsproces van grond tot mond.

Waterramp dwingt chocolatier Galler een tijdelijke locatie te zoeken

Waterramp dwingt chocolatier Galler een tijdelijke locatie te zoeken

Voor het eind van augustus hoopt chocoladefabrikant Galler duidelijkheid te hebben over de herstart van de productie na de overstromingen. Vanessa Fernandes kijkt vooral terug op deze catastrofe. De toekomst is nog onzeker.

Interview: hoe ga je om met spanningsveld tussen machineveiligheid en voedselveiligheid

Interview: hoe ga je om met spanningsveld tussen machineveiligheid en...

DE WEEK VAN VMT - Machineveiligheid en voedselveiligheid staan soms haaks op elkaar. Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid en reinigbaarheid moeten machines liefst zo open mogelijk zijn. Geredeneerd vanuit machine- en medewerkersveiligheid wil je machines in de productie liefst gesloten hebben. Hoe ga je daarmee om? Kijk hier het interview met Peter eland (Pilz) terug.