Duurzaam verpakken met plastic, kan dat?

Duurzaam verpakken met plastic, kan dat?

Wanneer we aan plastic denken, denken we niet meteen aan duurzaam. Sterker nog, met de groeiende zorgen om de vervuiling van de aarde, komt plastic als een van de grote boosdoeners uit de bus. Dit door de alsmaar toenemende plastic soep in de zeeën en stijgende plastic berg op het land. Beide verstikken flora en fauna. Daarnaast kan deze plastic soep en -berg enkel worden opgeruimd door verbranding, wat weer zorgt voor luchtvervuiling. Voedingsmiddelenproducenten zitten daarom in een lastig parket. Hoe kunnen zij hun verantwoordelijkheid nemen?

Plastic blijft vooralsnog het beste materiaal om voedingsmiddelen mee te verpakken. Producten die verpakt zijn in plastic zijn immers veel langer houdbaar dan wanneer ze dat niet zijn, en ook de voedselveiligheid kan met een plastic verpakking beter worden gewaarborgd. Het is aan de milieubewuste voedingsmiddelenproducent daarom de taak om zijn producten op een duurzame manier te verpakken, dat wil zeggen: een verpakkingstechniek te hanteren die het verbruik en de verspilling van plastic terugdringt.

Recyclebaar materiaal

Plastic verpakkingen zijn tegenwoordig opgebouwd uit verschillende soorten polymeren en chemicaliën. Terwijl deze complexe opbouw resulteert in kwalitatief hoogwaardige verpakkingen zorgt het ervoor dat de plastic verpakkingen, die uit verschillende materialen bestaan, moeilijk gerecycled kunnen worden.

Gelukkig zijn er de laatste jaren vele innovaties op gebied van plastic verpakkingsmateriaal. Deze innovaties zijn gedreven door leiders in zowel de plastic- als de voedingsmiddelenindustrie. Voor een duurzame plastic verpakking kan men nu kiezen voor mono-materialen, zoals PE, die honderd procent recyclebaar zijn. Ook kan er gekozen worden voor samengestelde verpakkingen waarbij (recyclebaar) plastic gecombineerd wordt met (gerecycled) karton. Deze samengestelde verpakking is niet alleen recyclebaar, maar draagt ook bij aan de vermindering van het gebruik van plastic.

Minder plastic en minder verspilling

Een duurzame plastic verpakking komt niet alleen tot stand door het gebruik van recyclebaar materiaal, ook het design van het materiaal en het verpakkingsproces spelen een grote rol. Door de innovaties op het gebied van plastic verpakkingsmateriaal is het nu mogelijk om dunnere folies te gebruiken, waardoor er in totaal minder plastic wordt gebruikt voor de verpakking.

Ook de revisie van het ontwerp van de verpakking kan bijdragen aan de vermindering van het plastic verbruik. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het proces van de verpakkingsmachine. Door het verpakkingsproces zo slim mogelijk in te richten kan het afval- of rest plastic dat ontstaat tijdens het verpakkingsproces worden gereduceerd, wat weer zorgt voor minder plastic verspilling.

Behoud van kwaliteit en voedselveiligheid

Duurzaam verpakken met plastic is dus mogelijk. Maar het duurzaamheidsverhaal houdt niet op bij recyclebaar materiaal, verpakkingstechnieken en ontwerpen die het verbruik van plastic verminderen. Het is namelijk belangrijk dat deze innovatieve verpakkingsmaterialen en -technieken niet afdoen aan de kwaliteit en de voedselveiligheid van verpakte voedingsmiddelen.

Duurzame plastic verpakkingen moeten niet alleen recyclebaar, maar ook van hoogwaardige kwaliteit zijn”

Zo kan een verpakking ecologisch verantwoord zijn, maar wanneer het afdoet aan de houdbaarheid en veiligheid van een product gaat de verpakking zijn duurzame doel voorbij. Verpakkingen die de houdbaarheid en de veiligheid van een product niet waarborgen leiden namelijk tot voedselverspilling, zowel bij de distributeur als bij de consument. En in het wereldwijde probleem van voedselverspilling zijn kwalitatief slechte verpakkingen één van de grote schulddragers. Duurzame plastic verpakkingen moeten daarom niet alleen recyclebaar zijn en slimmer worden toegepast, de verpakking moet ook van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Denk aan product en planeet

Wilt u uw voedingsmiddelen duurzaam verpakken met plastic? Kies dan altijd voor een verpakkingstechniek die niet alleen het verbruik en de verspilling van plastic reduceert, maar ook de houdbaarheid en de voedselveiligheid van het product waarborgt. Goed voor uw producten goed voor de planeet.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.