De twee andere genomineerden van dit jaar, een yogurtontbijt van BonDuo en een verspakket van supermarkt PLUS, eindigden respectievelijk als tweede en derde.
Uitreiking JGV-Award 2020
Zonder coronacrisis zou de award die bij het winnen van de Jaarprijs Goede Voeding hoort, uitgereikt zijn op het live Food Future Event op 7 april. Door corona is de award afgelopen week, onder embargo, op locatie bij het bedrijf TastyBasics in Aalden uitgereikt en op video vastgelegd.
Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding van Wageningen Universiteit, voorzitter van de vakjury, spreekt de winnaar voor de prijsuitreiking op afstand toe, vanuit de proefkeuken van Wageningen Universiteit.
Jaarprijs belangrijk voor TastyBasics
Jan Buining, directeur en oprichter van TastyBasics neemt de prijs in Aalden in ontvangst. Hij noemt de Jaarprijs Goede Voeding 2020 een belangrijke prijs voor zijn bedrijf. Hij ziet erin de bevestiging voor het werk waar hij en zijn team in de afgelopen vier jaar aan gewerkt hebben. ‘Wij gebruiken hele producten, zoals groenten, noten en bijvoorbeeld peulvruchten, als basis, waardoor de voedingswaarde in balans is. We werken niet met bewerkte ingrediënten die een concentratie van koolhydraten en/of calorieën bevatten.’
Bekijk hier de video van de prijsuitreiking.
Juryrapport
De jury van de Jaarprijs Goede Voeding erkent in het juryrapport dat TastyBasics muesli noten en pitten is gemaakt op basis van zo onbewerkt mogelijke grondstoffen, waaronder, noten, pitten en zaden. Het product heeft een laag gehalte aan koolhydraten en is rijk aan vezels en eiwitten. Het lage koolhydraatgehalte wordt bereikt doordat voornamelijk hazelnoten, amandelen, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten worden gebruikt. Het is hierdoor rijk aan vezels en eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. De jury vindt het een smakelijke muesli die in een gezond voedingspatroon past. Als verbeterpunt geeft de jury de communicatie rond het product mee.
Voedingskundige toelichting
Bekijk hier een voedingskundige toelichting van de TastyBasics muesli noten en pitten van jurylid Willy Gilbert-Peek. Zij vindt de winnende muesli geschikt voor diabetici.
Bekijk hier een toelichting van jurylid Amber Ronteltap die keek naar de communicatie van TastyBasics rond het winnende product.
35 inzendingen
Dit jaar deden 35 inzendingen mee aan de Jaarprijs Goede Voeding. Een tienkoppige vakjury keurde de producten in de proefkeuken van Wageningen Universiteit. Drie producten werden genomineerd. Deze deden mee aan de publieksstemming. Aangezien het om drie prijswaardige nominaties ging, heeft de jury de uitslag van de publieksstemming gevolgd en TastyBasics tot winnaar uitgeroepen.
De Jaarprijs Goede Voeding is een initiatief van de vakbladen Voeding Nu, VMT en Distrifood. Deze is bedoeld om bedrijven te stimuleren producten gezonder te maken.
Bekijk hier een impressie van de jurydag.