TastyBasics wint Jaarprijs Goede Voeding 2020 met krokante muesli van noten en pitten

Het Drentse bedrijf TastyBasics heeft dit jaar de Jaarprijs Goede Voeding 2020 gewonnen. De muesli van noten en pitten werd door de vakjury genomineerd en kreeg via een stemming op de website van de Jaarprijs de meeste stemmen.

De twee andere genomineerden van dit jaar, een yogurtontbijt van BonDuo en een verspakket van supermarkt PLUS, eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Uitreiking JGV-Award 2020

Zonder coronacrisis zou de award die bij het winnen van de Jaarprijs Goede Voeding hoort, uitgereikt zijn op het live Food Future Event op 7 april. Door corona is de award afgelopen week, onder embargo, op locatie bij het bedrijf TastyBasics in Aalden uitgereikt en op video vastgelegd.

Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding van Wageningen Universiteit, voorzitter van de vakjury, spreekt de winnaar voor de prijsuitreiking op afstand toe, vanuit de proefkeuken van Wageningen Universiteit.

Jaarprijs belangrijk voor TastyBasics

Jan Buining, directeur en oprichter van TastyBasics neemt de prijs in Aalden in ontvangst. Hij noemt de Jaarprijs Goede Voeding 2020 een belangrijke prijs voor zijn bedrijf. Hij ziet erin de bevestiging voor het werk waar hij en zijn team in de afgelopen vier jaar aan gewerkt hebben. ‘Wij gebruiken hele producten, zoals groenten, noten en bijvoorbeeld peulvruchten, als basis, waardoor de voedingswaarde in balans is. We werken niet met bewerkte ingrediënten die een concentratie van koolhydraten en/of calorieën bevatten.’

Bekijk hier de video van de prijsuitreiking.

Juryrapport

De jury van de Jaarprijs Goede Voeding erkent in het juryrapport dat TastyBasics muesli noten en pitten is gemaakt op basis van zo onbewerkt mogelijke grondstoffen, waaronder, noten, pitten en zaden. Het product heeft een laag gehalte aan koolhydraten en is rijk aan vezels en eiwitten. Het lage koolhydraatgehalte wordt bereikt doordat voornamelijk hazelnoten, amandelen, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten worden gebruikt. Het is hierdoor rijk aan vezels en eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. De jury vindt het een smakelijke muesli die in een gezond voedingspatroon past. Als verbeterpunt geeft de jury de communicatie rond het product mee.

Voedingskundige toelichting

Bekijk hier een voedingskundige toelichting van de TastyBasics muesli noten en pitten van jurylid Willy Gilbert-Peek. Zij vindt de winnende muesli geschikt voor diabetici.


Bekijk hier een toelichting van jurylid Amber Ronteltap die keek naar de communicatie van TastyBasics rond het winnende product.

35 inzendingen

Dit jaar deden 35 inzendingen mee aan de Jaarprijs Goede Voeding. Een tienkoppige vakjury keurde de producten in de proefkeuken van Wageningen Universiteit. Drie producten werden genomineerd. Deze deden mee aan de publieksstemming. Aangezien het om drie prijswaardige nominaties ging, heeft de jury de uitslag van de publieksstemming gevolgd en TastyBasics tot winnaar uitgeroepen.

De Jaarprijs Goede Voeding is een initiatief van de vakbladen Voeding Nu, VMT en Distrifood. Deze is bedoeld om bedrijven te stimuleren producten gezonder te maken.

Bekijk hier een impressie van de jurydag.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met...

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover...

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich...

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

Food Future Event: Deze 6 thema's zijn belangrijk voor productontwikkelaars

Food Future Event: Deze 6 thema's zijn belangrijk voor...

Nieuwe concepten ontwikkelen, die ook nog gezond zijn. Creatief blijven maar toch voldoen aan de wetgeving. Wat wil de consument nu echt? Hoe gaan...