Heleen van der Male
Freelance redacteur
Freelance redacteur
De zuivelmarkt heeft het tijdens corona zwaar gehad. Inmiddels is de omzetgroei weer fors ingezet. Met die groei is de ranglijst van de marktleiders in de zuivelindustrie er behoorlijk anders uit gaan zien. Onderzoekers van de Rabobank zetten de cijfers op een rijtje.
Door de huidige inflatie doen consumenten steeds prijsbewuster hun boodschappen. Ze kopen vaker huismerken en wijken uit naar discounters. Supermarkten reageren allemaal met hun eigen acties op dit veranderende koopgedrag.
Het kabinet wil volgend jaar de verbruiksbelasting op verpakt water, frisdranken en sappen verdubbelen. Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is deze maatregel niet te verdedigen in een tijd waarin de consument op alle fronten geconfronteerd wordt met prijsstijgingen. In plaats van een verdubbeling van de verbruiksbelasting pleit de branchevereniging voor een slimme frisdrankenbelasting volgens het Britse model en een brede aanpak van de obesitasepidemie.
Met de steeds hogere eisen die aan de voedselveiligheid worden gesteld, worden ook de normen voor de installaties in de voedingsmiddelenindustrie strenger. Maar aan welke normen moeten de huidige machines en installaties eigenlijk precies voldoen? Om antwoord te krijgen op die vraag kunt u op 6 oktober de kennissessie "foodnormen in de machine- en installatiebouw" bijwonen, die georganiseerd wordt door GMV Dutch Food Systems en DMFI.
Niet alleen de boeren, ook veel grote bedrijven uit de agrarische sector weigeren in gesprek te gaan met bemiddelaar Johan Remkes. Zij wachten op een toezegging van het kabinet een andere koers te gaan varen in de stikstofcrisis.
Of je het aanhoudende warme weer nu leuk vind of niet, gepaste maatregelen zijn noodzakelijk om de voedselveiligheid ook tijdens een hittegolf te waarborgen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) publiceerde deze week zeven adviezen voor voedingsbedrijven om het hoofd (en hun producten) koel te houden.
Door de hoge grondstofprijzen en de inflatie zijn de boodschappen duurder geworden. Opmerkelijk genoeg geldt dat niet voor de vleesvervangers. Betaalde men voorheen meestal meer voor vleesvervangers dan voor vlees, nu hoef je er minder voor af te rekenen bij de kassa. Niet doordat vleesvervangers goedkoper zijn geworden, maar doordat de prijzen voor vlees omhoog zijn gegaan.
Met ingang van 20 juli 2022 is het Cosun Nutrition Center een feit. Het nieuwe, voedingswetenschappelijke kenniscentrum vertegenwoordigt alle dochterondernemingen van de coöperatieve agrofood onderneming Royal Cosun en richt zich op de veelheid aan plantaardige producten en ingrediënten binnen Cosun met focus op voeding, gezondheid en duurzaamheid.
Er komt veel op het bedrijfsleven af als het gaat om de wetgeving en het beleid voor verpakkingen. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft daarom een tijdlijn gepubliceerd met bestaande en toekomstige wetgeving en heeft de informatie op zijn website geactualiseerd over de Europese richtlijnen voor kunststof wegwerpverpakkingen.
In hun nieuwe boek '77 fabels en feiten rond plantaardige voeding' scheiden Sytske de Waart en Hans Kraak de feiten van de fabels over plantaardig eten. Uniek aan deze publicatie is dat zij gebaseerd is op vragen en dilemma's die de Waart en Kraak in hun dagelijkse werkpraktijk tegen zijn gekomen: De Waart in haar ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundige bij de Vegetariërsbond. En Kraak tekende ze op in zijn ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundig journalist bij onder meer het Voedingscentrum en het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.