8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria

8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria

Kennis opdoen en daar niet teveel tijd mee kwijt zijn. Dat biedt de serie VMT Summerclasses. In acht gedegen video's voor de QA-manager komen nieuwe informatie en praktijkinzichten van collega's uit het vak voorbij. Of het nu om het beheersen van Listeria gaat of eerste hulp bij recalls en uitbraken. Leer er meer over in deze serie Summerclasses QA.

Recalls, meldplichten, verzekeraar inschakelen. Er komt nogal wat op een bedrijf af als er een voedselkwaliteit recall of incident is. Welke aspecten komen aan bod bij het goed managen van een recall of incident? En hoe kun je de impact minimaliseren of het zelfs voorkomen. Bekijk de VMT Summerclass QA met Joyce de Stoppelaar (NVWA), Silvia Gawronski (Van Traa) en Michelle de Lepper (interim QA manager).

Allergenenbeheer

Hoe zet je een goed en gedegen allergenenbeheer op in je bedrijf? Wat is er veranderd in de Hygiëneverordening en welke invloed heeft dat? Welke inspanningsverplichtingen heb je als voedingsmiddelenbedrijf allemaal? Bekijk deze VMT Summerclass QA met Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Heidi Vercraeye (Termong & Thomaes Peulvruchten) en Carmen van Dulkenraad (Normec).

Listeria beheersen

Veel QA-ers hebben sterk de behoefte aan echte pro-tips en gedegen handvatten bij de beheersing van Listeria monocytogenes in de productie. Deze VMT Summerclass QA heeft maar één doel: Listeria monocytogenes beheersing praktisch behapbaar en tastbaar maken voor de industrie. Met Max van Leeuwen en Sandra Roesink-Smale (Eurofins).

Risicomanagement van pathogenen

Hoe maak je risicoanalyse en risicomanagement van pathogenen minder ‘intuïtief’ en kun je het management van je bedrijf hier deelgenoot van maken? “Je moet in scenario’s denken, het risico is namelijk nooit nul.” Leer dit en meer in deze editie van de VMT Summerclass QA.

NVWA tips bij uitbraak

Wat kun je als producent zelf doen als er sprake is van een uitbraak waar je (mogelijk) de bron van bent? Wat doet de NVWA dan precies en hoe wordt Whole Genome Sequencing ingezet? Coen van der Weijden, senior inspecteur bij de NVWA legt het uit in deze VMT Summerclass QA.

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA met Koen de Reu (ILVO) en Liesbeth Jacxsens (Universiteit Gent).

Virussen in voedsel

Voedselinfecties door virussen komen vaker voor dan men denkt. Alleen al in Nederland worden jaarlijks honderdduizenden mensen ziek van norovirussen. Maar ook Hepatitis A en E en rotavirussen zijn bekende voedselpathogenen. Hoe houd je voedsel virusvrij? Leer het in deze VMT Summerclass van Wieke van der Vossen (Voedingscentrum).

Reiniging en desinfectie

Een gebrekkige reiniging en desinfectie kan zorgen voor een uitbraak van Listeria monocytogenes. Dat is het laatste wat je wilt als producent van voeding. De kwaliteitsmanagers en schoonmaker van het Urker Zalmhuys delen in deze VMT Summerclass QA de fijne kneepjes om de productie brandschoon te houden.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade, mogelijk listeria monocytogenes in broodproducten en gewasbeschermingsmiddelen in gedroogde paddenstoelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.