Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Virussen zijn de kleinste microben die we kennen. Desondanks zijn virussen de afgelopen jaren steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van door voedsel overgedragen ziekten.

Europese noodwetgeving moet tomatenvirus tegengaan

Europese noodwetgeving moet tomatenvirus tegengaan

Om verspreiding van het tomatenvirus ToBRFV tegen te gaan treft de Europese Unie nieuwe maatregelen voor de import en het vervoer van relevante grondstoffen. De noodmaatregelen gelden voor zaden en planten van het resistente soort Capsicum spp., Solanum lycopersicum en hybride varianten hiervan.

Biologische aardbeien kunnen besmet zijn

Biologische aardbeien kunnen besmet zijn

Een hepatitis A-uitbraak die mogelijk veroorzaakt werd door met hepatitis A-virus besmette biologische diepvriesaardbeien, leidde in maart 2023 in de Verenigde Staten tot een stortvloed van recalls tot in mei.

Nooit van gehoord? Sapovirus is een voedselpathogeen!

Nooit van gehoord? Sapovirus is een voedselpathogeen!

In november 2022 waarschuwde de Food & Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten voor oesters die verkocht werden in supermarkten en restaurants. De reden was dat er ongeveer tien mensen in Las Vegas ziek waren geworden door het eten van met sapovirus besmette oesters die in verschillende staten in de Verenigde Staten waren geïmporteerd uit Zuid-Korea.

6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinen

6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een...

Het Zweedse Departement van Voeding (Livsmedelsverket) heeft eerder dit jaar een rapport opgesteld over de impact van klimaatverandering op voedselveiligheid. Hierbij is vooral gekeken naar het effect van meer regen, meer droogteperiodes en hogere gemiddelde temperaturen.

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.