Steeds meer stijgende kosten in voedingsindustrie: 'Rekening komt bij consument terecht'

Steeds meer stijgende kosten in voedingsindustrie: 'Rekening komt bij consument terecht'
Ceel Elemans: 'Consumenten gaan nog meer betalen voor voeding'

Nu de kosten van gas en stroom blijven stijgen, zullen ook de prijzen van voedingsmiddelen voor consumenten blijven stijgen, stelt Ceel Elemans, sector banker food bij de ING. "Naast de aanhoudende hoge energie- en grondstofprijzen rijzen inmiddels ook de opslagkosten van voedsel de pan uit. Ook deze rekening komt bij de consument terecht." Producten die het meest in prijs stijgen zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, olijfolie, spaghetti, rundvlees en koffie.

Ceel Elemans, sector banker food bij de ING, stelt dat door de verschillende toenemende kosten consumenten steeds meer gaan betalen voor voedingsmiddelen. "De consument heeft het met de huidige inflatie al erg zwaar. Om de hoge prijzen enigszins op te kunnen vangen zal de consument (nog) scherpere keuzes moeten maken bij het boodschappen doen. Vooral niet te veel aankopen in één keer en heel doelgericht", aldus Elemans.

Kosten doorbelasten

De hogere kosten worden niet altijd volledig doorbelast. "Veel voedingsproducenten en groothandels kunnen hun hogere inkoopkosten niet volledig doorbelasten aan supermarkten en horeca aangezien zij hun klanten willen beschermen voor prijsverhogingen. De marges in de voedingssector zijn te laag om deze extra lasten volledig zelfstandig te kunnen dragen."

Consumenten krijgen vaker lege schappen en hogere prijzen”

Lege schappen en hogere prijzen

Los van de productie- en transportkosten zijn ook de kosten voor opslag in de koel- en vrieshuizen gestegen. "Denk aan groente, fruit, vlees, vis, gebak en bevroren voedingswaren", aldus Elemans. Websuper Picnic levert bijvoorbeeld voorlopig geen diepvriesproducen aan consumenten vanwege 'ijstekorten'. "Supermarkten zijn terughoudend om de kosten volledig bij de consument te leggen. Het gevolg daarvan is dat bedrijven minder gaan produceren. Dat betekent voor de consument vaker lege schappen en hogere prijzen."

Maaltijdplanning en minder voedselverpilling

Elemans heeft wat tips voor consumenten om beter om te gaan met de prijsstijgingen. "Het kan consumenten helpen om goed voorbereid en doelgericht boodschappen te gaan doen. Bijvoorbeeld door alleen de boodschappen te kopen die echt nodig zijn en andere aankopen nog even uit te stellen. Ook minimale voedselverspilling is essentieel om de hogere prijzen op te kunnen vangen. Door een goede maaltijdplanning, bijvoorbeeld voor drie dagen, zijn alle gekochte maaltijdbenodigdheden volledig te gebruiken zonder iets weg te hoeven gooien. Deze manier van besparen is voor de consument direct voelbaar in de portemonnee", concludeert Elemans.

Stijging zuivelproducten en olijfolie

Het Algemeen Dagblad stelt dat bepaalde producten behoorlijk in prijs zijn gestegen de afgelopen tijd en dus boven de overige prijsstijgingen uitkomen. Zo steeg de prijs van zuivelproducten volgens de krant behoorlijk, waarbij boter 34,2 procent duurder is geworden. Dit komt volgens het AD door de prijsstijging van melk. Ook de prijzen van olijfolie zijn volgens de krant erg gestegen, met 24,1 procent. Dit komt door de tekorten aan zonnebloemolie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. "Ook de prijzen van koolzaad-, palm- en sojaolie zijn gestegen door het mindere aanbod en de hogere vraag", vertelt Nadia Menkveld, sector banker bij de ABN Amro, aan de krant.

Spaghetti, rundvlees en koffie

Ook spaghetti en rundvlees zijn volgens het AD in prijs gestegen. Door de oorlog is er ook nog steeds een tekort aan graanproducten, wat zorgt voor hoge prijzen (+26,7 procent) in de schappen van bijvoorbeeld spaghetti en pastaproducten. Daarnaast is volgens de krant de prijs van rundvlees met 25,1 procent gestegen. Dit komt volgens het AD door het duurdere veevoer als gevolg van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Tenslotte is de prijs van koffie volgens de krant met 22,4 procent gestegen. Dit komt volgens Dirk Mulder, retailexpert bij de ING, echter niet door de oorlog in Oekraïne. Hij wijdt de prijsstijging aan het weer en de watertekorten in koffieproducerende landen.

Lagere prijsstijging

Het AD stelt dat chocolade (5,3 procent) en snoep (4,9 procent) het minst in prijs zijn gestegen. Chocolade stijgt minder snel in prijs doordat de prijs van cacao eerder dit jaar hard daalde door een dalende wereldwijde vraag, stelt de krant. Voor snoep komt de lagere prijsstijging doordat ook voor suiker de prijzen minder hard stegen, aldus het AD.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.