Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar': dit staat in de Troonrede

'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar':...

Vandaag op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Hij zegt dat het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving is misschien wel het grootst in de landbouw en visserij. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.

Een graanterminal gelegen aan de oevers van het lege Kakhovka-reservoir nabij het dorp Marianske in de regio Dnipropetrovsk, Oekraïne.  Foto genomen op 14 juni 2023. De graanterminal stopte de operatie reeds in 2022 vanwege de Russische invasie. Na de recente vernietiging van de Kakhovka-dam is toekomst ervan in gevaar. (foto: ANP/EPA/Stas Kozliuk).

Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne deed honderdduizenden hectaren landbouwgrond overstromen. Zulke gebeurtenissen zijn steeds opnieuw een klap voor de leveringszekerheid van bepaalde producten, zoals graan. Voedingsmiddelenbedrijven moeten op zo'n moment weer extra scherp worden, want voedselfraude ligt op de loer.

Gerda Verburg, Non Executive Director (links) en Marian Geluk Executive Director (rechts) lanceren Next Food Collective.

Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers...

Grote voedingsproducenten zoals Cosun Beet Company, KraftHeinz, FrieslandCampina, Danone en Unilever hebben een intensieve samenwerking opgezocht met universiteiten en agrifoodbedrijven om verduurzaming in de foodsector te versnellen. Het Next Food Collective wil onder meer regeneratieve landbouw, de eiwittransitie en de CO2-reductie van processing in food versnellen.

Vier producenten vertellen hoe het etiketteringsproces eruitziet en wat de invloeden van de huidige krapte op de markt zijn

Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: 'Aanpassing is...

Etikettering is een zeer belangrijk onderdeel bij de productie van levensmiddelen. De huidige krapte op de markt en de zoektocht naar alternatieve ingrediënten bewijzen maar weer hoe ingewikkeld en tijdrovend het etiketteringsproces eigenlijk is. Hoe ziet dit proces er precies uit en wat komt erbij kijken? Kost het aanpassen van een private label-etiket meer tijd dan een eigenmerketiket? VMT sprak hierover met vier producenten.

Producenten vertellen waarom de voedselprijzen blijven stijgen

Producenten over blijvende hoge voedselprijzen: 'Alles werkt met...

Hoewel de inflatie de afgelopen weken daalt, stijgen de prijzen voor voedingsmiddelen daarentegen nog wel. Hoe komt het dat voedingsmiddelen in prijs blijven stijgen? Hebben voedselproducenten nog last van stijgende kosten? VMT deed rondvraag in de industrie. "We moeten er ook vanuit gaan dat de prijzen waarschijnlijk niet op het niveau van voor de oorlog zullen terugkeren."

Future Food Tech summit: Dit is nodig voor een veerkrachtig voedselsysteem

Future Food Tech summit: Dit is nodig voor een veerkrachtig...

De Future Food Tech summit in San Francisco nam de wereldwijde voedselcrisis onder de loep. De centrale vraag was: welke technologieën en welke innovaties kunnen het voedselsysteem versterken? VMT volgde het online event en zette een oplossingen van foodtech-startups, NGO's en multinationals op een rij.

Ondanks dalende grondstofprijzen, blijven de supermarktprijzen de komende tijd nog stijgen

'Ondanks dalende grondstofprijzen toch stijgende supermarktprijzen'

Door de grondstoffentekorten stegen de prijzen voor voedingsmiddelen in de supermarkt flink in 2022. Hoewel de wereldmarktprijzen van onder andere granen en zuivel al een tijdje iets teruglopen, stijgen de prijzen in de supermarkten nog steeds. "Alleen wanneer de inkoopkosten substantieel dalen en supermarkten een hevige concurrentiestrijd ervaren, ligt een structurele daling van de winkelprijzen in het verschiet."