Russische grootaandeelhouder HAK: 'We moeten deze waanzin tot een halt roepen'

Russische grootaandeelhouder HAK: 'We moeten deze waanzin tot een halt roepen'
De productie van HAK in Giessen. (foto: ANP)

De Russische grootaandeelhouder van groentenconcern HAK betreurt de oorlog in Oekraïne. Denis Shtengelov, die overigens al 12 jaar in Australië woont, maar nog wel de Russische nationaliteit heeft, geeft aan de oorlogsdaad van de Russische regering te verwerpen. Shtengelov is sinds de zomer van vorig jaar grootaandeelhouder van HAK.

HAK laat weten dat de situatie leidt tot vragen of het concern iets van de sancties merkt, of in de nabije toekomst zal gaan merken en over de rol van Shtengelov. HAK benadrukt dat het concern financieel en operationeel volledig autonoom is. Het bedrijf haalt naar eigen zeggen ook geen materialen en producten uit Rusland en heeft ook geen bankrekening in het land. Het heeft eigen financiering en kredietfaciliteiten bij ING en Rabobank, zo laat het weten.

Eigen middelen

Verder benadrukt HAK dat de strategie van het bedrijf is gericht op groei in de Benelux en in Duitsland. Investeringen worden vanuit eigen middelen gedaan en er wordt ook geen dividend aan de Russische aandeelhouder uitgekeerd.

'Vrede aan allen'

In een brief zegt Shtengelov: "Ik vind oprecht, dat door Oekraïne de oorlog te verklaren, wij allen een monsterlijke en niet te herstellen fout hebben gemaakt! Daarom vind ik het vanaf vandaag mijn innerlijke overtuiging en verplichting om al het mogelijke en onmogelijke te doen, om deze waanzin tot een halt te roepen. Ik zie geen andere doelstelling in het leven, zolang de oorlog voortduurt, behalve deze tot een stilstand te laten komen. Vrede aan jullie allen."

Voedselpakketten

De directie van HAK-moeder Neerlands Glorie Groente & Fruit staat achter de uitlatingen van de Rus. Verder maakte HAK bekend vanaf vrijdag met een zestal vrachtwagens voedselpakketten te zullen sturen naar de slachtoffers in Oekraïne. Dat gaat om ongeveer 150.000 HAK-eenheden.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepen

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

In een onderzoek naar een salmonella-uitbraak waarbij 92 mensen in 18 regio's in Zweden ziek zijn geworden, worden alfalfakiemen als mogelijke besmettingsbron genoemd. De Zweedse volksgezondheidsdienst heeft vastgesteld dat patiënten vaker alfalfakiemen aten dan gezonde controlegroepen.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.