'Na slechte oogst leidt conflict Rusland en Oekraïne tot verdere schaarste graan'

'Na slechte oogst leidt conflict Rusland en Oekraïne tot verdere schaarste graan'
De commerciële scheepvaart op de Zee van Azov, waarlangs graan worde geëxporteerd, is stilgelegd

De situatie in Oekraïne en Rusland heeft gevolgen voor de voedingsindustrie. Mogelijke prijsverhogingen voor en tekorten van onder andere tarwe, zonnebloemolie en mosterdzaad vloeien voort uit het conflict. "Naast dat prijsopdrijvend effect is er ook nog het gevaar van levering en beschikbaarheid", stelt de FNLI.

Tekorten van bepaalde ingrediënten en grondstoffen zijn een mogelijk gevolg, zo vertelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aan VMT. “Er zullen mogelijk verstoringen in de aanvoer van grondstoffen uit belangrijke exporterende regio’s in Oekraïne ontstaan”, vertelt Pascal Hopman, woordvoerder van de FNLI. “Wij verwachten hogere grondstofprijzen voor onder andere tarwe, zonnebloemolie en mosterdzaad vanwege de mogelijk verminderde aanvoer vanuit Oekraïne.”

Verstoring aanvoer

Voedselproducenten zullen hierdoor volgens Hopman ook elders moeten sourcen. “Dit betekent dat er meer tegen een hogere prijs uit bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland moet worden gehaald. Er zijn zorgen over verstoring van de aanvoer uit de belangrijkste graan-exporterende regio’s”, vertelt Hopman. Tot op heden heeft de FNLI volgens de woordvoerder nog geen echt alarmerende geluiden gehoord vanuit de leden.

Dit heeft zeker een opstuwend effect op het prijspeil”

Stillegging commerciële scheepvaart

De coronapandemie zorgt voor grote prijsstijgingen en tekorten van grondstoffen. Gaat de situatie in Rusland en Oekraïne leiden tot nog hogere prijsstijgingen en nog meer tekorten? “Die kans is reëel. Kijkend naar bijvoorbeeld graan; Oekraïne en Rusland zijn belangrijke graanleveranciers”, aldus Hopman. “De commerciële scheepvaart op de Zee van Azov, waarlangs graan worde geëxporteerd, is stilgelegd. Als de import vanuit Oekraïne vermindert of opdroogt, heeft dit zeker consequenties voor de vraag naar (West-)Europees graan.”

Opstuwend effect

De stillegging van de commerciële scheepvaart op de Zee van Azov kan dus leiden tot prijsstijgingen. “Dit heeft zeker een opstuwend effect op het prijspeil. Naast dat prijsopdrijvend effect is er ook nog het gevaar van levering en beschikbaarheid”, legt Hopman uit. “De oogst van graan vorig jaar was niet van de beste kwaliteit waardoor graan met een goed eiwitgehalte relatief schaars is in West-Europa (Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland). Door een eventuele niet beschikbaarheid van graan uit Oekraïne gaat dat effect versterkt worden.”

Stijgende energieprijzen

Daarnaast verwacht ook de FNLI dat de energieprijzen verder zullen stijgen door het conflict. De ABN Amro zegt hierover in de sectorprognose: “Door onder meer lage voorraden en geopolitieke spanningen is de prijs van gas en elektriciteit zeer hoog. De escalatie tussen Rusland en Oekraïne geeft een opwaartse druk op de gasprijzen en veel onzekerheid voor de komende periode.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.