Tekorten van bepaalde ingrediënten en grondstoffen zijn een mogelijk gevolg, zo vertelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aan VMT. “Er zullen mogelijk verstoringen in de aanvoer van grondstoffen uit belangrijke exporterende regio’s in Oekraïne ontstaan”, vertelt Pascal Hopman, woordvoerder van de FNLI. “Wij verwachten hogere grondstofprijzen voor onder andere tarwe, zonnebloemolie en mosterdzaad vanwege de mogelijk verminderde aanvoer vanuit Oekraïne.”
Verstoring aanvoer
Voedselproducenten zullen hierdoor volgens Hopman ook elders moeten sourcen. “Dit betekent dat er meer tegen een hogere prijs uit bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland moet worden gehaald. Er zijn zorgen over verstoring van de aanvoer uit de belangrijkste graan-exporterende regio’s”, vertelt Hopman. Tot op heden heeft de FNLI volgens de woordvoerder nog geen echt alarmerende geluiden gehoord vanuit de leden.
Stillegging commerciële scheepvaart
De coronapandemie zorgt voor grote prijsstijgingen en tekorten van grondstoffen. Gaat de situatie in Rusland en Oekraïne leiden tot nog hogere prijsstijgingen en nog meer tekorten? “Die kans is reëel. Kijkend naar bijvoorbeeld graan; Oekraïne en Rusland zijn belangrijke graanleveranciers”, aldus Hopman. “De commerciële scheepvaart op de Zee van Azov, waarlangs graan worde geëxporteerd, is stilgelegd. Als de import vanuit Oekraïne vermindert of opdroogt, heeft dit zeker consequenties voor de vraag naar (West-)Europees graan.”
Opstuwend effect
De stillegging van de commerciële scheepvaart op de Zee van Azov kan dus leiden tot prijsstijgingen. “Dit heeft zeker een opstuwend effect op het prijspeil. Naast dat prijsopdrijvend effect is er ook nog het gevaar van levering en beschikbaarheid”, legt Hopman uit. “De oogst van graan vorig jaar was niet van de beste kwaliteit waardoor graan met een goed eiwitgehalte relatief schaars is in West-Europa (Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland). Door een eventuele niet beschikbaarheid van graan uit Oekraïne gaat dat effect versterkt worden.”
Stijgende energieprijzen
Daarnaast verwacht ook de FNLI dat de energieprijzen verder zullen stijgen door het conflict. De ABN Amro zegt hierover in de sectorprognose: “Door onder meer lage voorraden en geopolitieke spanningen is de prijs van gas en elektriciteit zeer hoog. De escalatie tussen Rusland en Oekraïne geeft een opwaartse druk op de gasprijzen en veel onzekerheid voor de komende periode.”