NVWA: mogelijk levensgevaarlijke MDMA in 3-literfles Moët Imperial Ice

NVWA: mogelijk levensgevaarlijke MDMA in 3-literfles Moët Imperial Ice
De NVWA roept op alert te zijn op flessen Moët & Chandon Ice Impérial van 3 liter met lotcode LAJ7QAB6780004. Deze code staat op het etiket op de achterzijde van de fles.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten zeer voorzichtig te zijn met champagneflessen van het merk Moët & Chandon Ice Impérial van 3-literformaat. Recent bleek zowel in Duitsland als in Nederland een fles van dat formaat gevuld te zijn met de harddrug MDMA, ook bekend als xtc.

Aanraken en/of opdrinken van de inhoud van de flessen is levensgevaarlijk, zegt NVWA. Dit heeft in Duitsland geleid tot 7 zeer ernstige ziektegevallen en één dode. In Nederland waren er volgens de producent 4 ziektegevallen te betreuren.

In beide gevallen zijn de betrokken flessen via een tot nu toe onbekende website gekocht. Fabrikant Moët Hennessy heeft de NVWA hierover deze week geïnformeerd.

Het is niet bekend hoe de MDMA in deze flessen terecht is gekomen. De NVWA kan daarom niet inschatten of er nog meer van deze flessen met de gevaarlijke stof in omloop zijn. Ook kan niet uitgesloten worden dat er andere flessen van hetzelfde merk in omloop zijn waar ook MDMA in zit.

Om welke flessen gaat het?

De NVWA roept op alert te zijn op flessen Moët & Chandon Ice Impérial van 3 liter met lotcode LAJ7QAB6780004. Deze code staat op het etiket op de achterzijde van de fles. NVWA: "Laat de fles onaangeroerd staan, wanneer de inhoud afwijkt van wat gebruikelijk is voor champagne. Flessen gevuld met MDMA zijn aan de buitenkant niet te onderscheiden van flessen gevuld met champagne." Bij inschenken is er echter een duidelijk verschil, zegt de toezichthouder. De vloeibare MDMA:

  • Bruist NIET
  • Heeft een roodbruinige kleur, die na verloop van tijd donkerder wordt
  • Heeft een afwijkende anijsgeur.

Wat te doen als je een fles niet vertrouwt?

  • PROEF NIETS! Zelfs een vingertop in de vloeistof dopen en ervan proeven kan, ook zonder doorslikken, tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Een klein slokje binnenkrijgen kan dodelijk zijn.
  • Als u een geopende fles niet vertrouwt, is het belangrijk om de flessen en glazen onaangeroerd te laten staan.
  • Licht direct de Politie in (0900-8844)
  • Bel direct 112 wanneer u toch deze vloeistof hebt binnengekregen.

De NVWA heeft inmiddels alle collega-toezichthouders in de Europese Unie geïnformeerd.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.