Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

De voedingsmiddelenbranche is continu in beweging. Razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, automatisering en procesoptimalisatie bieden kansen, maar er zijn ook risico's. Hoe leid je deze transitie in goede banen?

We kunnen de transitie van papier naar digitaal en vervolgens naar automatisering niet meer negeren. Het is zelfs onontbeerlijk geworden in deze markt. De digitale transformatie stelt bedrijven in staat om hun technische mogelijkheden optimaal te benutten. Een ander voordeel: het helpt bedreigingen af te wenden, waardoor data altijd veilig is.

Digitale transformatie

Of een digitale transformatie succesvol is, heeft te maken met verschillende interne en externe factoren, maar het voornaamste is de mindset van organisaties. Het is belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden: hoe stemmen we de aansluiting onderling af? Hoe zorg je ervoor dat de dataset veilig is en veilig blijft? Hoe zorg je ervoor dat ontvangen data uit de dataketen op tijd en correct wordt weergegeven? En hoe kan inkomende data zodanig worden bewerkt dat het meerwaarde heeft?

Digitale transformatie is een must, vooral voor MKB-bedrijven.”

Digitale transformatie is geen doel op zich, het is een middel om daar te komen waar andere bedrijfssectoren de stap naar voren al hebben gemaakt. Tenslotte zijn efficiency, lage kosten en snelheid juist in de voedselproductieketen een must.

QA Online

De QA Online softwaremodules van KTBA, specialist in voedselkwaliteit, Business Assurance en kwaliteitsdienstverlening, helpen om een vaste koers te varen als het gaat om digitaliseren. Zo kan je de slag maken naar toekomstbestendige kwaliteitsbeheersing van de productieketen.

Met 25 jaar aan expertise is KTBA dé adviseur voor alle QA-thema's.”

QA Online is ontstaan vanuit diverse losse toepassingen, zoals documentbeheer. Met de groei van het aantal toepassingen in verschillende modules werd het mogelijk om bedrijven binnen het netwerk van KTBA en Mérieux NutriSciences in heel Europa een volwaardige QMS-oplossing te bieden, volledig geïntegreerd in één platform. Dit platform helpt bedrijven op alle relevante QA-thema’s, van a tot z.

Software-integratie

QA Online biedt mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers en voor data als schakel in de gehele productieketen. Met software-integratie tussen partners, leveranciers, klanten en instanties is data-uitwisseling gemakkelijk, snel, goedkoop en bovendien minder foutgevoelig.

Kostenreductie

Ook bij het behalen van rendement is automatisering van cruciaal belang. Van de inkoop en kantooromgeving, het personeel en de productie, tot en met de logistiek. Hierbij staat het gebruiksvriendelijke gemak voorop: medewerkers moeten efficiënt met de software kunnen werken en snel inzicht krijgen in de processen. De initiële investering blijft beperkt tot een abonnement dat wordt afgesloten met KTBA.

Eén platform

Automatisering speelt niet alleen een doorslaggevende rol in de verbetering van kwaliteit in het productieproces, het biedt ook een oplossing voor personeelstekorten en het draagt bij aan procesoptimalisatie. Automatisering vraagt echter om kennis van uiteenlopende en branchespecifieke bedrijfsprocessen.

De softwareoplossingen zijn branchespecifiek en per item afgestemd. Dat maakt het een gerichte, taakspecifieke en kostenefficiënte toepassing voor de gebruiker. Kort gezegd: QA Online is specifiek voor producenten ontwikkeld, zodat je niet betaalt voor niet-relevante of overbodige functionaliteiten. Zo kan je tijdig bijsturen en gefundeerde beslissingen nemen.

Dit artikel is gesponsord door KTBA.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

“De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”

QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.