Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

De voedingsmiddelenbranche is continu in beweging. Razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, automatisering en procesoptimalisatie bieden kansen, maar er zijn ook risico's. Hoe leid je deze transitie in goede banen?

We kunnen de transitie van papier naar digitaal en vervolgens naar automatisering niet meer negeren. Het is zelfs onontbeerlijk geworden in deze markt. De digitale transformatie stelt bedrijven in staat om hun technische mogelijkheden optimaal te benutten. Een ander voordeel: het helpt bedreigingen af te wenden, waardoor data altijd veilig is.

Digitale transformatie

Of een digitale transformatie succesvol is, heeft te maken met verschillende interne en externe factoren, maar het voornaamste is de mindset van organisaties. Het is belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden: hoe stemmen we de aansluiting onderling af? Hoe zorg je ervoor dat de dataset veilig is en veilig blijft? Hoe zorg je ervoor dat ontvangen data uit de dataketen op tijd en correct wordt weergegeven? En hoe kan inkomende data zodanig worden bewerkt dat het meerwaarde heeft?

Digitale transformatie is een must, vooral voor MKB-bedrijven.”

Digitale transformatie is geen doel op zich, het is een middel om daar te komen waar andere bedrijfssectoren de stap naar voren al hebben gemaakt. Tenslotte zijn efficiency, lage kosten en snelheid juist in de voedselproductieketen een must.

QA Online

De QA Online softwaremodules van KTBA, specialist in voedselkwaliteit, Business Assurance en kwaliteitsdienstverlening, helpen om een vaste koers te varen als het gaat om digitaliseren. Zo kan je de slag maken naar toekomstbestendige kwaliteitsbeheersing van de productieketen.

Met 25 jaar aan expertise is KTBA dé adviseur voor alle QA-thema's.”

QA Online is ontstaan vanuit diverse losse toepassingen, zoals documentbeheer. Met de groei van het aantal toepassingen in verschillende modules werd het mogelijk om bedrijven binnen het netwerk van KTBA en Mérieux NutriSciences in heel Europa een volwaardige QMS-oplossing te bieden, volledig geïntegreerd in één platform. Dit platform helpt bedrijven op alle relevante QA-thema’s, van a tot z.

Software-integratie

QA Online biedt mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers en voor data als schakel in de gehele productieketen. Met software-integratie tussen partners, leveranciers, klanten en instanties is data-uitwisseling gemakkelijk, snel, goedkoop en bovendien minder foutgevoelig.

Kostenreductie

Ook bij het behalen van rendement is automatisering van cruciaal belang. Van de inkoop en kantooromgeving, het personeel en de productie, tot en met de logistiek. Hierbij staat het gebruiksvriendelijke gemak voorop: medewerkers moeten efficiënt met de software kunnen werken en snel inzicht krijgen in de processen. De initiële investering blijft beperkt tot een abonnement dat wordt afgesloten met KTBA.

Eén platform

Automatisering speelt niet alleen een doorslaggevende rol in de verbetering van kwaliteit in het productieproces, het biedt ook een oplossing voor personeelstekorten en het draagt bij aan procesoptimalisatie. Automatisering vraagt echter om kennis van uiteenlopende en branchespecifieke bedrijfsprocessen.

De softwareoplossingen zijn branchespecifiek en per item afgestemd. Dat maakt het een gerichte, taakspecifieke en kostenefficiënte toepassing voor de gebruiker. Kort gezegd: QA Online is specifiek voor producenten ontwikkeld, zodat je niet betaalt voor niet-relevante of overbodige functionaliteiten. Zo kan je tijdig bijsturen en gefundeerde beslissingen nemen.

Dit artikel is gesponsord door KTBA.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.