“De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

Kelly Kohlen, business assurance manager bij KTBA: 'We kijken samen naar de stappen die vervolgens gezet kunnen worden op weg naar een eigen plan.'
Trending 2024

Trending 2024 | KTBA: 'Wacht niet tot morgen en start vandaag'

Grote organisaties zijn vanaf 2024 verplicht een duurzaamheidsrapportage op te stellen. 'Duurzaamheid'. Een breed begrip dat ook in de voedingsmiddelenindustrie op meerdere vlakken zijn intrede gedaan heeft en steeds belangrijker wordt. Wanneer duurzaamheid op een goede manier opgepakt wordt, zorgt het voor continuïteit van de organisatie en een positieve impact.

Trending 2023

Trending in food 2023: dit zijn de 6 ontwikkelingen die er nu toe doen

Jaarlijks bespreekt VMT met een aantal partners de grote trends binnen de voedingsindustrie. In deze serie interviews onder de noemer 'Trending in 2023' komen de belangrijkste ontwikkelingen volgens KTBA, IFS, Bilfinger Tebodin, Normec Foodcare, Eurofins en Siemens aan de orde. Een overzicht.

Trends 2023

Trending 2023 | KTBA: 'Zorg dat je een aantrekkelijke werkgever bent...

De foodindustrie is continu in beweging en heeft te maken met een groot aantal ontwikkelingen en uitdagingen. Naast oplopende kosten van ingrediënten en energiekosten liggen er ook uitdagingen op het gebied van inflatie, prijsverhogingen, recessie, verduurzaming en er woedt een heuse 'war on talent'. Maar met de nodige kennis en kunde is het goed mogelijk om alle uitdagingen het hoofd te bieden. KTBA schetst wat er zoal speelt in de branche en hoe zij een helpende hand kan toesteken.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie & Techniek

Gesponsord Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

De voedingsmiddelenbranche is continu in beweging. Razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, automatisering en procesoptimalisatie bieden kansen, maar er zijn ook risico's. Hoe leid je deze transitie in goede banen?

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Kwaliteitsmanagement bestaat al sinds het ontstaan van de handel in voedingsproducten. Toch duurde het tot ver in de 20e eeuw totdat ook de overheid van zich liet horen. Om de toekomst van de kwaliteitsmanager te voorspellen, moet je eerst terugblikken.

Product & Bedrijfsnieuws

KTBA bestaat 25 jaar en vervangt huisstijl

Het 25-jarig bestaan is reden voor KTBA om de huisstijl aan te pakken. Om het brede pakket aan faciliteiten te laten zien voor de hele keten in de voedingsindustrie was dit nodig om zo in lijn te komen met moederbedrijf Mérieux NutriSciences.

Lars de Keijser is gespecialiseerd duurzaamheidsconsultant van KTBA, een dochteronderneming van Merieux Nutrisciences.
Duurzaamheid & MVO

Trending in 2022: Ook MKB moet duurzaamheidsvragen gaan stellen

Liggen de duurzaamheidsvraagstukken nu nog vooral bij de multinationals, ook het MKB in de voedingsmiddelenindustrie moet zich gaan opmaken voor de vragen die zij zullen gaan krijgen en vervolgens ook aan hun leveranciers moeten gaan stellen. Lars de Keijser: "Het is zaak goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, zodat straks niet iedere vragenlijst een grote administratieve hobbel wordt."

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de...

De rol van de QA manager is aan het veranderen. "De QA manager verdiept en verbreedt zich en krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit, maar ook de betrokkenheid bij het doen van investeringen wordt steeds groter",  zegt Geert Jan Rens, consultant business assurance bij KTBA.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Zo kunnen QA-managers bijdragen aan RI&E

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers. Het plan van aanpak is daar een verplicht onderdeel van. Dit is opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet, bekender onder de naam Arbowet. Helaas staan de RI&E en het daarbij horende plan van aanpak vaak niet hoog op de agenda van bedrijven, ondanks dat deze verplicht zijn.

  1. Due diligence onderzoek bij overname: 10 zaken waar je op moet letten
  2. Onder de loep: alles over het gevreesde E-nummer
  3. Dit zeggen de verschillende standaarden over voedselveiligheidscultuur
  4. KTBA en Syncforce gaan samenwerken
  5. Trending in 2020: Het werkgebied van de QA-manager verbreedt
  6. Mérieux NutriSciences neemt KTBA Compliance Group over
  7. Vragen BRC Food versie 8 beantwoord tijdens Food Safety Event
  8. Voedselveiligheidscultuur: lust of last van de QA-manager?
  9. Industrie nog vrij onbekend met BRC Food 8
  10. Wetenschap vertaald naar wetgeving voor glycidylesters
  11. Kwaliteit delegeren is 'out', verantwoordelijkheid nemen een 'must'
  12. VACCP: systeem voor voedselfraude én productintegriteit
  13. Business Assurance is de nieuwe Quality Assurance
  14. Toenemende aandacht voor minerale oliën
  15. Column: Het eerlijke verhaal
  1. Hoe koop ik voedselveilige streekproducten in?
  2. 'The next level': een voedselveiligheidscultuur
  3. SQF versie 8 begin 2018 van kracht
  4. Commissie wil af van verschillende kwaliteiten in dezelfde verpakking
  5. Experimenteren met origine labelling
  6. VITAL zorgt voor duidelijkheid op het etiket
  7. Welke barrières kom ik tegen als ik mijn etiket wil exporteren?
  8. Succesvolle Riskplaza Audit+ Borgesius-Bakkersland en Ahold Delhaize
  9. Gevarenanalyse grondstoffen: Hoe werkt het?
  10. Is de claimswetgeving 'fit for purpose'? [column]
  11. Column: FSMA voorwaarde voor export naar de VS
  12. Clean labels: een blijvende trend!
  13. Vul risicoanalyse grondstoffen aan met RASFF
  14. Listeria voorkomen? Zorg dat de basis in orde is
  15. Column: is jouw voedsel-veiligheidsbeleid klaar voor 2017?