Trending 2024 | KTBA: 'Wacht niet tot morgen en start vandaag'

Trending 2024 | KTBA: 'Wacht niet tot morgen en start vandaag'
Kelly Kohlen, business assurance manager bij KTBA: 'We kijken samen naar de stappen die vervolgens gezet kunnen worden op weg naar een eigen plan.'

Grote organisaties zijn vanaf 2024 verplicht een duurzaamheidsrapportage op te stellen. 'Duurzaamheid'. Een breed begrip dat ook in de voedingsmiddelenindustrie op meerdere vlakken zijn intrede gedaan heeft en steeds belangrijker wordt. Wanneer duurzaamheid op een goede manier opgepakt wordt, zorgt het voor continuïteit van de organisatie en een positieve impact.

Kelly Kohlen, business assurance manager bij KTBA, legt uit: “Grote organisaties zijn vanaf 2024 verplicht in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) jaarlijks een duurzaamheidsrapportage op te stellen. Kleinere organisaties hoeven nu nog niet te rapporteren, maar komen met de CSRD in aanraking door vragen van grotere klanten of hebben zelf de intrinsieke motivatie.”

“Stel vooral je eigen plan op”

Jori Broens, manager consultancy bij KTBA, ziet dat voor de kleinere voedingsmiddelenbedrijven in het MKB, de vragen van klanten als een stortvloed over hen heen kunnen komen. “Ons belangrijkste advies is: Wacht niet langer af wat komen gaat, maar start nu met het opstellen van je eigen plan. Oftewel, laat je niet leiden door alle mogelijke eisen van anderen en ga niet alle losse vragen beantwoorden, maar ga uit van je eigen sterktes. Kijk waar je staat en waar jij kunt bijdragen aan duurzaam ondernemen. De kunst is om dit in een structuur als een managementsysteem te gieten, want op die manier kun je veel eenvoudiger elk jaar je doelen weer rapporteren. Jaarlijks alle verschillende vragen op alle gebieden van de diverse afnemers beantwoorden kost veel te veel tijd.”

Jaarlijks alle verschillende vragen op alle gebieden van de diverse afnemers beantwoorden kost veel te veel tijd”

Broens: “Enerzijds helpen wij onze klanten door uit te leggen wat er aan gaat komen op het duurzaamheidsgebied, want het lezen van alle punten van de CSRD-richtlijn kan overweldigend zijn. De CSRD-richtlijn heeft echter dezelfde analogie als de verschillende kwaliteitsstandaarden en net als in die standaarden is het belangrijk om vanuit een eigen visie te starten.”

Uitgaan van eigen impact

Kohlen vervolgt: “Daarom begeleiden onze strategische consultants ze met het analyseren van hun eigen organisatie en doen we bijvoorbeeld een stakeholders- en een materialiteitsanalyse. We kijken samen naar de stappen die vervolgens gezet kunnen worden op weg naar een eigen plan. We helpen ze de richting te bepalen en de wetgeving praktisch toepasbaar te maken voor hun eigen onderneming. Belangrijk is te analyseren wat binnen de thema’s milieu, social en governance voor je eigen onderneming nú belangrijk is, waar jíj impact kunt maken. Als je dat in een gedegen en gestructureerd plan zet, kun je dat aan je klanten laten zien en tijdens mogelijke audits.”

Jori Broens, manager consultancy bij KTBA.
Jori Broens, manager consultancy bij KTBA.

“De adviseurs van ons zusterbedrijf Blonk zijn gespecialiseerd in het milieugedeelte van het grote duurzaamheidsvraagstuk”, vult Broens aan. “Blonk is een expert in LCA/footprinting op product- en organisatieniveau in de agri-foodketen door middel van consultancy, software en data. We werken samen om klanten te kunnen helpen bij vraagstukken over footprinting op organisatieniveau zoals scope 1, 2 en 3. We zien dat veel bedrijven deze vragen krijgen vanuit hun klanten.”

Intern organisatievraagstuk: wie pakt dit op?

De traditionele QA-manager is toch vaak de spin in het web als het gaat om de duurzaamheidsvraagstukken die op bedrijven afkomen. Een QA-manager is van oudsher opgeleid om te werken met kwaliteitssystemen en weet hoe data aan te leveren en met audits om te gaan. Met de huidige duurzaamheidsthematiek lijkt de QA-manager meer de kant van de Business Assurance (BA)-manager op te gaan. In de praktijk zie je de afgelopen jaren ook dat de strategisch advies- en duurzaamheidsvragen steeds vaker bij de QA-manager terechtkomen.

Duurzaamheid moet in de hele organisatie gedragen worden en begint dus met die eigen visie van de organisatie”

“En dit is ook prima,” geeft Broens aan. “Kwaliteitstandaarden en -normen zijn namelijk wat systematiek betreft verwant aan de duurzaamheidswetgeving. Want ook vanuit de CSRD is er een visie en een plan nodig dat gekoppeld is aan een managementsysteem, aan doelen, en bijvoorbeeld een plan-do-check-act-cyclus. Maar wat wel belangrijk is, is dat een BA-manager dit niet alleen kan. Hij moet echt dicht tegen het management van de organisatie aanzitten. Duurzaamheid moet in de hele organisatie gedragen worden en begint dus met die eigen visie van de organisatie.”

Duurzaamheidsteams

Kohlen: “Wij zien voor de toekomst dat de BA-gedachte voor de QA-manager steeds belangrijker wordt en dat er net als voor HACCP in de jaren negentig, ook voor duurzaamheid de zogenaamde sustainability teams opgetuigd gaan worden. En dat kan niet anders, want voor het sociale gedeelte als equal pay heb je de HR-afdeling nodig, voor bijvoorbeeld zonnepanelen en waterreductie de technische dienst en voor verpakkingsreductie en ethisch verantwoord geproduceerde grondstoffen de inkoopafdeling.”
Broens vult aan: “Daarbij is het belangrijk die directe link met de directie te houden en er samen voor te zorgen dat ook het hogere management BA hoog op de agenda heeft staan.”

Start vandaag

Kohlen vat tot slot samen: “Trek dus de regie als organisatie naar je toe. Kijk waar jouw organisatie impact kan hebben en start daar vandaag nog mee. We zien namelijk dat er door het eisenpakket van de grote ondernemingen nu al harde keuzes gemaakt worden en dat er kleinere organisaties buiten de boot vallen. En kom je er niet uit, schakel dan experts in die de markt kennen, die overal zien wat er gevraagd wordt en die je helpen de wetgeving te begrijpen en praktisch te vertalen naar jouw bedrijf of organisatie.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KTBA.Meer van KTBA op VMT vind je hier.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

“De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.