Trending 2024 | NIRAS: 'Het opschalen van de proteïnerevolutie leidt tot duurzame groei'

Trending 2024 | NIRAS: 'Het opschalen van de proteïnerevolutie leidt tot duurzame groei'
Jeroen van den Boezem, Market Director met Jolmer Nieuwkerk, Engineering Expertise Manager.

In de opkomende revolutie van alternatieve eiwitproductie speelt NIRAS, een ingenieurs- en adviesbureau, een cruciale rol. Te midden van de klimaatcrisis begeleidt het producenten naar duurzamere en kostenefficiënte oplossingen, waarmee het bureau een leidende positie inneemt in deze verschuiving in de voedselindustrie.

Jolmer Nieuwkerk, Jeroen van den Boezem en Michael Maimann van NIRAS: "Het is geen geheim dat de productie van voedingsmiddelen aanzienlijk bijdraagt aan de klimaatcrisis. Sterker nog, onze voedselketen is verantwoordelijk voor 26 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), waarvan 15 procent alleen aan de veehouderij kan worden toegeschreven."

"Onder toenemende druk om de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties in 2030 te halen, wenden producenten zich steeds meer tot nieuwe methoden en technologieën om de uitdagingen van voedselproductie aan te pakken. De schijnwerpers zijn onder andere gericht op alternatieve eiwitten."

Terwijl fabrikanten proberen nieuwe technologieën te adopteren, blijkt daarbij het voldoen aan productie-eisen vaak moeilijk”

Voldoen aan productie-eisen

"NIRAS ondersteunt fabrikanten bij de transitie naar duurzamere alternatieven en de vermindering van de impact op het klimaat. Terwijl fabrikanten proberen nieuwe technologieën te adopteren, blijkt daarbij het voldoen aan productie-eisen vaak moeilijk. Desalniettemin wordt voorspeld dat de alternatieve eiwitindustrie tegen 2035 maar liefst in 11 procent van de totale eiwitconsumptie zal voorzien. Om dit te bereiken, of zelfs te overstijgen, is het cruciaal om na te denken over het innoveren van processen die duurzaam, betaalbaar en toegankelijk zijn en daarnaast voldoen aan alle hygiënenormen."

Mogelijkheden alternatieve eiwitten

"Er zijn verschillende manieren om alternatieve eiwitten te produceren. In Europa winnen met name de volgende twee aan populariteit: het isoleren van eiwitten uit planten en het produceren ervan door middel van fermentatie en precisiefermentatie. Elke methode heeft zijn eigen uitdagingen, maar enkele uitdagingen hebben ze allemaal gemeen: productiekosten, eiwitkwaliteit en het handhaven van hygiënenormen zijn de belangrijke zorgen voor fabrikanten die starten met, of overstappen op, de productie van alternatieve eiwitten."

Mild food processing

"De productie van plantaardige eiwitten is gebaseerd op kennis uit gerenommeerde voedingsmiddelenindustrie zoals bijvoorbeeld de zuivelverwerking. De eiwitbronnen die voor plantaardige eiwitten gebruikt worden: erwten, soja en linzen, hebben een lagere uitstoot van broeikasgassen en verbruiken minder land en water."

"De uitdaging ligt echter in het neutraliseren van mogelijke allergenen en ervoor zorgen dat de voedingswaarde behouden blijft, terwijl de smaak en textuur worden geoptimaliseerd. Milde voedselverwerking (mild food processing), gekenmerkt door lagere temperaturen en kortere verwerkingstijden, is een oplossing die niet alleen het energieverbruik vermindert, maar ook de nutritionele integriteit van het eindproduct behoudt. Echter, milde behandelingen zijn mogelijk niet voldoende om schadelijke bacteriën te elimineren."

Een belangrijke trend in de komende jaren zal zijn om productie in eenvoudigere productiefaciliteiten mogelijk te maken en daarmee hoge opbrengsten te realiseren”

Eenvoudigere productiefaciliteiten

"Fermentatie en precisiefermentatie bieden ook kansen voor de voedingsindustrie, omdat deze methoden dezelfde hoogwaardige dierlijke eiwitten kunnen creëren die we gewend zijn. Hierbij worden eiwitten geproduceerd door micro-organismen. De uitdaging ligt in productiekosten en kapitaalinvesteringen (CAPEX). Precisiefermentatie is geworteld in de biotechnologische industrie. Alternatieve eiwitten garanderen echter niet dezelfde winsten als farmaceutische of biotechnologische producten, waardoor het moeilijk is om de business case sluitend te krijgen."

"Met andere woorden, het is essentieel om onze productiefilosofie rond de productie van alternatieve eiwitten te herzien en uit te dagen. Als we het proces ontwerpen als een farmaceutisch proces, zullen de productiekosten te hoog zijn. Een belangrijke trend in de komende jaren zal dus zijn om productie in eenvoudigere productiefaciliteiten mogelijk te maken en daarmee hoge opbrengsten te realiseren."

Valorisatie reststromen

"Wat beide opties van alternatieve eiwitproductie gemeen hebben is dat ze minstens 100 jaar achterlopen op de conventionele methoden wat betreft het halen van waarde uit bijproducten. Zuivel- en dierlijke productie hebben al lang weten te profiteren van hun reststromen, wat betekent dat ze meer kostenefficiënt zijn. Waarde creëren uit nevenstromen van alternatieve eiwitproductie zal dus ook een belangrijke trend worden voor producten in de komende jaren, om concurrerend te blijven. Een andere kans is om juist reststromen van huidige productieprocessen te valoriseren door middel van fermentatie of precisiefermentatie."

Ethisch ondernemen en duurzaam investeren

"Bedrijven die de markt betreden, moeten erkennen dat geen enkele industrie zonder haar eigen set uitdagingen komt, maar een belangrijke aantrekkingskracht van de alternatieve eiwitrevolutie is haar focus op ethisch ondernemen en duurzaam investeren. Er wordt geschat dat alternatieve eiwitten tegen 2035 meer dan 1 gigaton (Gt) CO2e kunnen besparen een hoeveelheid gelijk aan het decarboniseren van het grootste deel van de luchtvaart- of scheepvaartindustrie."

Schaalvergroting van een fabriek

"Naarmate de vraag naar alternatieve eiwitten toeneemt, wordt het opschalen van productie met nieuwe technologieën een cruciale overweging. Hier ligt de moeilijkheid, vooral omdat kosten bij opschaling vaak niet lineair stijgen. Ook zijn de procesontwerpen die werken voor kleinschalige start-ups mogelijk niet geschikt voor grotere commerciële doeleinden, en het veranderen van ontwerpen tijdens opschaling brengt aanzienlijke risico’s met zich mee."

"Fabrikanten moeten investeren in schaalbare technologieën en processen, zelfs in het allerbegin op kleinere schaal, om te voorkomen dat ze het ontwerp tijdens opschaling opnieuw moeten overdenken. Modulaire productie-eenheden en flexibele apparatuur zijn essentiële onderdelen van een schaalbare infrastructuur, waardoor bedrijven zich naadloos kunnen aanpassen aan veranderende markteisen en capaciteitsvergroting."

De complexe wereld van alternatieve eiwitproductie navigeren kan overweldigend zijn, maar met de juiste expertise kunnen fabrikanten slagen”

Duurzaamheidsdoelen zonder concessies

"Efficiënte productie van alternatieve eiwitten berust zwaar op robuust conceptueel procesontwerp. Dit omvat het in kaart brengen van het volledige productieproces van grondstoffen tot het eindproduct, het identificeren van kritieke controlepunten en het implementeren van maatregelen om efficiëntie te optimaliseren. Het doel is om een gestroomlijnde en kostenefficiënte productiepijplijn te creëren die voldoet aan de duurzaamheidsdoelen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Dit is geen eenvoudige onderneming, en de individuele behoeften van elk bedrijf bepalen de ontwikkeling van het proces dat nodig is om een eindproduct zo snel en efficiënt mogelijk op de markt te brengen."

Experts op het gebied

"De complexe wereld van alternatieve eiwitproductie navigeren kan overweldigend zijn, maar met de juiste expertise kunnen fabrikanten slagen. NIRAS biedt uitgebreide ondersteuning op het gebied van conceptueel procesontwerp, energie-efficiëntie en strategieën voor scale-ups. Met een bewezen staat van dienst op het gebied van duurzame oplossingen en expertise in hygiënisch ontwerp, is het bedrijf goed uitgerust om producenten door de complexiteiten van de eiwitrevolutie te leiden, met als resultaat een duurzamere toekomst voor iedereen."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metNIRAS.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.