Trending 2024 | NIRAS: 'Het opschalen van de proteïnerevolutie leidt tot duurzame groei'

Trending 2024 | NIRAS: 'Het opschalen van de proteïnerevolutie leidt tot duurzame groei'
Jeroen van den Boezem, Market Director met Jolmer Nieuwkerk, Engineering Expertise Manager.

In de opkomende revolutie van alternatieve eiwitproductie speelt NIRAS, een ingenieurs- en adviesbureau, een cruciale rol. Te midden van de klimaatcrisis begeleidt het producenten naar duurzamere en kostenefficiënte oplossingen, waarmee het bureau een leidende positie inneemt in deze verschuiving in de voedselindustrie.

Jolmer Nieuwkerk, Jeroen van den Boezem en Michael Maimann van NIRAS: "Het is geen geheim dat de productie van voedingsmiddelen aanzienlijk bijdraagt aan de klimaatcrisis. Sterker nog, onze voedselketen is verantwoordelijk voor 26 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), waarvan 15 procent alleen aan de veehouderij kan worden toegeschreven."

"Onder toenemende druk om de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties in 2030 te halen, wenden producenten zich steeds meer tot nieuwe methoden en technologieën om de uitdagingen van voedselproductie aan te pakken. De schijnwerpers zijn onder andere gericht op alternatieve eiwitten."

Terwijl fabrikanten proberen nieuwe technologieën te adopteren, blijkt daarbij het voldoen aan productie-eisen vaak moeilijk”

Voldoen aan productie-eisen

"NIRAS ondersteunt fabrikanten bij de transitie naar duurzamere alternatieven en de vermindering van de impact op het klimaat. Terwijl fabrikanten proberen nieuwe technologieën te adopteren, blijkt daarbij het voldoen aan productie-eisen vaak moeilijk. Desalniettemin wordt voorspeld dat de alternatieve eiwitindustrie tegen 2035 maar liefst in 11 procent van de totale eiwitconsumptie zal voorzien. Om dit te bereiken, of zelfs te overstijgen, is het cruciaal om na te denken over het innoveren van processen die duurzaam, betaalbaar en toegankelijk zijn en daarnaast voldoen aan alle hygiënenormen."

Mogelijkheden alternatieve eiwitten

"Er zijn verschillende manieren om alternatieve eiwitten te produceren. In Europa winnen met name de volgende twee aan populariteit: het isoleren van eiwitten uit planten en het produceren ervan door middel van fermentatie en precisiefermentatie. Elke methode heeft zijn eigen uitdagingen, maar enkele uitdagingen hebben ze allemaal gemeen: productiekosten, eiwitkwaliteit en het handhaven van hygiënenormen zijn de belangrijke zorgen voor fabrikanten die starten met, of overstappen op, de productie van alternatieve eiwitten."

Mild food processing

"De productie van plantaardige eiwitten is gebaseerd op kennis uit gerenommeerde voedingsmiddelenindustrie zoals bijvoorbeeld de zuivelverwerking. De eiwitbronnen die voor plantaardige eiwitten gebruikt worden: erwten, soja en linzen, hebben een lagere uitstoot van broeikasgassen en verbruiken minder land en water."

"De uitdaging ligt echter in het neutraliseren van mogelijke allergenen en ervoor zorgen dat de voedingswaarde behouden blijft, terwijl de smaak en textuur worden geoptimaliseerd. Milde voedselverwerking (mild food processing), gekenmerkt door lagere temperaturen en kortere verwerkingstijden, is een oplossing die niet alleen het energieverbruik vermindert, maar ook de nutritionele integriteit van het eindproduct behoudt. Echter, milde behandelingen zijn mogelijk niet voldoende om schadelijke bacteriën te elimineren."

Een belangrijke trend in de komende jaren zal zijn om productie in eenvoudigere productiefaciliteiten mogelijk te maken en daarmee hoge opbrengsten te realiseren”

Eenvoudigere productiefaciliteiten

"Fermentatie en precisiefermentatie bieden ook kansen voor de voedingsindustrie, omdat deze methoden dezelfde hoogwaardige dierlijke eiwitten kunnen creëren die we gewend zijn. Hierbij worden eiwitten geproduceerd door micro-organismen. De uitdaging ligt in productiekosten en kapitaalinvesteringen (CAPEX). Precisiefermentatie is geworteld in de biotechnologische industrie. Alternatieve eiwitten garanderen echter niet dezelfde winsten als farmaceutische of biotechnologische producten, waardoor het moeilijk is om de business case sluitend te krijgen."

"Met andere woorden, het is essentieel om onze productiefilosofie rond de productie van alternatieve eiwitten te herzien en uit te dagen. Als we het proces ontwerpen als een farmaceutisch proces, zullen de productiekosten te hoog zijn. Een belangrijke trend in de komende jaren zal dus zijn om productie in eenvoudigere productiefaciliteiten mogelijk te maken en daarmee hoge opbrengsten te realiseren."

Valorisatie reststromen

"Wat beide opties van alternatieve eiwitproductie gemeen hebben is dat ze minstens 100 jaar achterlopen op de conventionele methoden wat betreft het halen van waarde uit bijproducten. Zuivel- en dierlijke productie hebben al lang weten te profiteren van hun reststromen, wat betekent dat ze meer kostenefficiënt zijn. Waarde creëren uit nevenstromen van alternatieve eiwitproductie zal dus ook een belangrijke trend worden voor producten in de komende jaren, om concurrerend te blijven. Een andere kans is om juist reststromen van huidige productieprocessen te valoriseren door middel van fermentatie of precisiefermentatie."

Ethisch ondernemen en duurzaam investeren

"Bedrijven die de markt betreden, moeten erkennen dat geen enkele industrie zonder haar eigen set uitdagingen komt, maar een belangrijke aantrekkingskracht van de alternatieve eiwitrevolutie is haar focus op ethisch ondernemen en duurzaam investeren. Er wordt geschat dat alternatieve eiwitten tegen 2035 meer dan 1 gigaton (Gt) CO2e kunnen besparen een hoeveelheid gelijk aan het decarboniseren van het grootste deel van de luchtvaart- of scheepvaartindustrie."

Schaalvergroting van een fabriek

"Naarmate de vraag naar alternatieve eiwitten toeneemt, wordt het opschalen van productie met nieuwe technologieën een cruciale overweging. Hier ligt de moeilijkheid, vooral omdat kosten bij opschaling vaak niet lineair stijgen. Ook zijn de procesontwerpen die werken voor kleinschalige start-ups mogelijk niet geschikt voor grotere commerciële doeleinden, en het veranderen van ontwerpen tijdens opschaling brengt aanzienlijke risico’s met zich mee."

"Fabrikanten moeten investeren in schaalbare technologieën en processen, zelfs in het allerbegin op kleinere schaal, om te voorkomen dat ze het ontwerp tijdens opschaling opnieuw moeten overdenken. Modulaire productie-eenheden en flexibele apparatuur zijn essentiële onderdelen van een schaalbare infrastructuur, waardoor bedrijven zich naadloos kunnen aanpassen aan veranderende markteisen en capaciteitsvergroting."

De complexe wereld van alternatieve eiwitproductie navigeren kan overweldigend zijn, maar met de juiste expertise kunnen fabrikanten slagen”

Duurzaamheidsdoelen zonder concessies

"Efficiënte productie van alternatieve eiwitten berust zwaar op robuust conceptueel procesontwerp. Dit omvat het in kaart brengen van het volledige productieproces van grondstoffen tot het eindproduct, het identificeren van kritieke controlepunten en het implementeren van maatregelen om efficiëntie te optimaliseren. Het doel is om een gestroomlijnde en kostenefficiënte productiepijplijn te creëren die voldoet aan de duurzaamheidsdoelen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Dit is geen eenvoudige onderneming, en de individuele behoeften van elk bedrijf bepalen de ontwikkeling van het proces dat nodig is om een eindproduct zo snel en efficiënt mogelijk op de markt te brengen."

Experts op het gebied

"De complexe wereld van alternatieve eiwitproductie navigeren kan overweldigend zijn, maar met de juiste expertise kunnen fabrikanten slagen. NIRAS biedt uitgebreide ondersteuning op het gebied van conceptueel procesontwerp, energie-efficiëntie en strategieën voor scale-ups. Met een bewezen staat van dienst op het gebied van duurzame oplossingen en expertise in hygiënisch ontwerp, is het bedrijf goed uitgerust om producenten door de complexiteiten van de eiwitrevolutie te leiden, met als resultaat een duurzamere toekomst voor iedereen."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metNIRAS.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. FrieslandCampina schrapt ruim 900 banen in Nederland vanwege inflatie en investeringen in duurzaamheid
  2. Bakkerij van Keulen weer open: besmettingsbron aanvoermagazijn aangepakt
  3. EU-experts publiceren een lijst met 8 opkomende risico's
  4. Hema introduceert plantaardig gebak: 'We schreeuwen plantaardig niet van de daken'
  5. Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief beoordeeld met app'
  6. Voor abonnees10 tips om met gamification de bedrijfscultuur te veranderen: 'Met de app ging voedselverspilling leven'
  7. Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven die optimaliseren en digitaliseren met moderne software'
  8. Trending 2024 | Eurofins: 'Extra onderdelen op wijnetiket door nieuwe wetgeving'
  9. Smaaktrends op de FiE: nostalgie, clean label en de populariteit van Koreaanse smaken
  10. Tetra Pak lanceert papieren drankenkarton van hernieuwbare materialen
  1. Bakkerijketen stilgelegd om 'acuut gevaar volksgezondheid'
  2. NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims
  3. Klassieke uitbraak door hamburgers met minstens 24 zieken
  4. Safe met Michelle: Op naar een beter 2024
  5. Voor abonneesDé voedingstrends van de toekomst volgens futurist Adjiedj Bakas
  6. NVWA: 'Naleving wetgeving gewasbeschermingsmiddelen zorgwekkend'
  7. Startup wil specerijenhandel opschudden met korte keten: 'Fraude komt vaak voor'
  8. Zuivelproducent Arla voert lactose-reststroom aan insecten
  9. Wat te doen bij kernramp? QA leunt vooral op overheid bij nucleair scenario
  10. Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op voedselveiligheid bloot