Trending 2024 | Eurofins: 'Extra onderdelen op wijnetiket door nieuwe wetgeving'

Trending 2024 | Eurofins: 'Extra onderdelen op wijnetiket door nieuwe wetgeving'
Hans van der Moolen: “De voedingswaarde komt in het vervolg op het etiket te staan, zodat de klant weet hoeveel vet, suikers en koolhydraten erin zitten.”

Wijnproducenten en -distributeurs opgelet: vanaf begin december moeten wijnflessen worden uitgerust met een nieuw etiket. Hans van der Moolen van Eurofins vertelt precies waarom en wat de gevolgen zijn, ook qua risico's voor de voedselauthenticiteit en -gezondheid.

Eurofins Scientific is een internationaal bedrijf dat haar klanten voorziet van hoogwaardig laboratoriumonderzoek en advies. Eurofins Scientific is wereldwijd marktleider op het gebied van bio-analytische testen voor voeding, water, milieu en farmaceutische producten. De wortels van Eurofins liggen in de Franse wijnindustrie, licht Van der Moolen kort de activiteiten van zijn werkgever toe. “Zo’n 35 jaar geleden is door de familie van de eigenaren een methode ontwikkeld om de authenticiteit van wijn vast te stellen. In de loop der jaren is het bedrijf echter veel breder geworden tot wat we nu zijn. Maar de trends in etikettering zetten het product waar het allemaal mee begonnen is, weer even prominent op de kaart.”

Huidige etiketten

De nu nog geldende etiketteringsvoorschriften voor wijnbouwproducten zijn opgenomen in artikel 119 van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Ook zijn de wettelijke voorschriften uit Verordening (EU) nr. 1169/2011 van toepassing. Een wijnetiket moet momenteel informatie bevatten over het alcoholgehalte, allergenen, inhoud, naam van de bottelaar, de producent, importeur of verkoper, land van herkomst en het lotnummer. En als het om een kwaliteitswijn gaat: de aanduiding BOB of BGA, met het gebied van herkomst. Behalve die verplichte etiketteringsvoorschriften, kan het wijnetiket nog aangevuld worden met enkele facultatieve vermeldingen. Denk daarbij aan het zwangerschapslogo, kwaliteits- of smaakaanduidingen, het oogstjaar en/of het druivenras(sen) of de naam en/of eigenaar van het wijnhuis.

Afwijkingen

De afgelopen jaren gaat het eigenlijk best goed als we kijken naar de hoeveelheid wijn die wordt getest op authenticiteit, aldus Van der Moolen. “We testen dan, heel kort door de bocht, is een Bordeaux wel een Bordeaux? We kijken naar de ingrediënten, herkomst, druivensoort et cetera. Al met al scoort zo’n 83 procent of iets meer daar goed op. Ongeveer zeventien procent echter niet, maar dat wil niet zeggen dat er dan automatisch fraude in het spel is. Het kan een productiefout zijn of iets anders, maar fraude is niet uitgesloten. De druivensoort kan afwijken, het alcoholpercentage kan onjuist zijn, het suikergehalte, de herkomst van de druiven, de kleur, de smaak, de ouderdom van de wijn. Al die zaken kunnen afwijken van wat er op het etiket staat, in veel van die gevallen kan fraude een rol spelen. Een brede screening is heel belangrijk omdat er zoveel verschillende elementen zijn die kunnen afwijken.”

Nieuwe etiketten

Niet alle zaken die kunnen afwijken, staan nu al op het etiket. En dat gaat per 8 december dit jaar veranderen door nieuwe wetgeving waardoor extra onderdelen op het etiket komen, zegt Van der Moolen. “De voedingswaarde komt er in het vervolg op te staan, zodat de klant weet hoeveel vet, suikers en koolhydraten erin zitten. Vooral bij suikers vermoed ik dat er veel meer afwijkingen gevonden zullen worden. Met de huidige methode zien we al dat zeven procent van de gevallen niet klopt.”

Vooral bij suikers vermoed ik dat er veel meer afwijkingen gevonden zullen worden”

Verder komt per 8 december op het etiket te staan welke ingrediënten er in de wijn zitten en in het geval van een fles wijn die een alcoholpercentage heeft van minder dan tien procent, moet er een minimale houdbaarheidsdatum op de fles vermeld worden. “Die staat er eigenlijk nu nooit op en dat is best vreemd want op alle andere voedingsmiddelen, ook bier, staat wel een datum”, zegt Van der Moolen. “Op wijn met een hoger alcoholpromillage hoeft geen datum te staan omdat micro-organismen niet kunnen uitgroeien.”

Elektronische etiketten

Sommige wijnproducenten zullen op het papieren etiket al deze zaken gaan toevoegen, maar anderen zullen gebruik gaan maken van de mogelijkheid tot een elektronisch etiket. “Dat gaat dan via een QR-code op het etiket waarmee de consument in de winkel die additionele informatie kan bekijken. Maar daar ligt ook weer een stukje fraudegevoeligheid. Want wie gaat mij vertellen dat de informatie achter die QR-code niet door iemand wordt aangepast? Het is in theorie mogelijk dat wanneer ik in de winkel het etiket scan, de inhoud ervan veranderd is op het moment dat ik thuiskom en de fles open. En dat geldt ook voor retailers. Stel ze kopen een hoeveelheid wijn in, controleren die en leggen die in de schappen. Intussen zou dan de etikettering aangepast kunnen worden waardoor ze uiteindelijk iets heel anders blijken te verkopen dan ze zelf dachten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Alert zijn

De aanstaande aanpassingen van het wijnetiket zijn voor verschillende groepen belangrijk, aldus Van der Moolen. “Allereerst voor de consument. Die wil meer zien tegenwoordig, dat geldt vooral voor jong volwassenen. Zij eisen meer informatie en willen ook zeker weten hoe gezond of ongezond hun aankoop is. Het is een combinatie van meer transparantie, eerlijkheid over de inhoud en voedselkwaliteit checken.” Ook wijnproducenten, retailers en inkopers moeten alvast gaan opletten, vindt Van der Moolen. “Alles wat tot 8 december nog gebotteld wordt kan nog op de oude manier, maar vanaf 8 december moet alles precies kloppen volgens de nieuwe wetgeving. Daar moet iedereen dus alert op zijn.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food Safety Solutions. Meer van Eurofins op VMT vind je hier.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.