Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief beoordeeld met app'

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief beoordeeld met app'
Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec QC One, onderdeel van Normec Foodcare, doet daarbij een stevige duit in het zakje door de ontwikkeling en het toepassen van een speciale app voor keurmeesters.

Stefan Droogendijk van Normec QC One vertelt over Normec Foodcare en de plek die QC One in de organisatie inneemt. “Normec is vooral actief op het gebied van analyses, advies, smaak- en kwaliteitsmonitoring en digitalisering. Als kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak ontzorgen we onze klanten met een breed pakket aan diensten. Dat doen we in de hele keten, van grondstof tot consument.” Normec Foodcare is ontstaan vanuit een samenwerking tussen toonaangevende laboratoria, expertise- en adviesbureaus, inspectie- en trainingsorganisaties. De afgelopen jaren zijn alle krachten gebundeld waardoor het bedrijf altijd een passende oplossing heeft die aansluit op de behoeften en wensen van de klant.

QC One Software

In 2021 werd QC One Software onderdeel van Normec Foodcare, maar het bedrijfsonderdeel opereert als zelfstandige business unit. “We wilden graag groeien en meer expertise aan boord krijgen die we vervolgens konden aanbieden op ons online kwaliteitsplatform. Op het platform worden kwaliteitsregistraties gedaan, informatie gedistribueerd, specificaties bijgehouden en data geïnterpreteerd. Het platform is bedoeld om het werk van de keurmeester gemakkelijker te maken”, schetst Droogendijk de achtergrond van QC One. Hij is blij met de incorporatie van QC One binnen Normec Foodcare. “Denk aan de koppeling met laboratoria en nieuwe inzichten in QA. Dat is een mooie aanvulling, want wij zijn zelf goed in het QC-deel. Ook hebben we binnen Normec Foodcare training en opleidingen.”

Objectief kwaliteit bepalen

Normec QC One heeft twee typen klanten, aldus Droogendijk. “Dat zijn generalisten en specialisten. Het klantenpallet varieert van retailer tot importeur, maar ook growers, exporteurs en telersverenigingen behoren tot onze klantengroep. Wat we bij deze groepen zien is een verschuiving naar objectief keuren, en daar ondersteunen wij ze bij.”

Steeds meer keurmeesters gaan met pensioen, en er is simpelweg te weinig kennis bij jonge mensen die net beginnen om dat allemaal op te pakken”

Objectief keuren houdt in dat de bepalingen en uitkomsten worden bepaald door algoritmes in plaats van menselijke metingen en inschattingen. Objectief keuren is door het gebruik van deze algoritmes niet alleen nauwkeuriger en sneller, maar vangt ook de afvloeiing van menselijke kennis uit de sector op. “Steeds meer keurmeesters gaan met pensioen, en er is simpelweg te weinig kennis bij jonge mensen die net beginnen om dat allemaal op te pakken. Zo ontstaat een kennishiaat waar onze software op inspringt. Het algoritme wordt gevoed met kennis van ervaren keurmeesters, de kwaliteit is dus gegarandeerd en wordt alleen maar hoger naarmate we meer data kunnen invoeren. We kunnen dan ook beter de prestaties van het systeem meten en gemakkelijk aanpassingen doen waar nodig.”

De uitkomsten worden volgens Droogendijk ook eenduidiger omdat er objectief gekeurd wordt in plaats van subjectief, gebaseerd op verschillende interpretaties van verschillende keurmeesters die hetzelfde product keuren. “Met de app ondersteunen we keurmeesters dus in het kennisgedeelte van hun werk.”

Gerichte product specificaties

Voor het bepalen van de kwaliteit van een voedingsproduct bestaat een algemene norm, maar Droogendijk ziet dat er steeds vaker voor producten gerichte specificaties komen. “Dat zie je vooral in de retail waar verschillende supermarkten verschillende eisen aan producten stellen. Tussen de algemene norm en product specificatie zit dan een informatiegat. Onze app vangt dat op door de mogelijkheid om digitaal product specificaties te maken en te registreren op een inspectiesjabloon die keurmeesters op hun apparaat kunnen gebruiken bij de keuring. Zo verkleinen we het gat tussen kwaliteitsverwachting en registratie.”

Training en instructies

Op dit moment onderzoeken QC One en Normec Foodcare de mogelijkheid om trainingen op de werkplek te faciliteren via de QC One Software. Deze aanpak kan het behalen van vereiste diploma’s voor keurmeesters vereenvoudigen. Kennis kan zowel online als via de app thuis of op de werkplek worden verworven, waarna vaardigheden direct in de praktijk kunnen worden toegepast. “Met deze aanpak zorgt de app ervoor dat de trainingen in de toekomst ook op de werkplek kunnen worden gevolgd. Keurmeesters worden als het ware on-the-job getraind, wat veel tijd bespaart. Door directe integratie met hun werksituatie slaat deze methode de brug tussen theorie en praktijk op de werkvloer. Beginnende keurmeesters krijgen de app mee en kunnen direct aan de slag met alle bijbehorende instructies en video’s.” De huidige opzet van de QC One Software maakt het voor startende keurmeesters nu al eenvoudiger om het keuringsproces te leren. 

Tijd besparen

Een inspectie van een voedingsproduct kent verschillende inspectiepunten en -types. Dat begint bij de vrucht die aan de boom hangt en gaat door totdat die bij de supermarkt in de schappen ligt. “Al die inspectiepunten hebben andere informatiebehoeftes en bijbehorende vragen. QC One is dusdanig in te regelen dat de app al die inspectiepunten kan behandelen. Dat scheelt onze klanten veel tijd, zeker aangezien ze wereldwijd verspreid zitten en niet altijd overal de kennis hebben over welke informatie in welk inspectiemoment nodig is. Als de app door een klant wordt gevoed met informatie die overal bruikbaar is door de hele onderneming heen, kan iedereen er meteen mee uit de voeten. De inspectiesjablonen worden gedeeld door de hele keten. Zo kunnen processen door de hele keten heen op een eenvoudige manier gedigitaliseerd worden. De traditionele kwaliteitscontroles met en pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Normec Foodcare.Meer over Normec Foodcare op VMT vind je hier.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.