Trending in 2020: Het werkgebied van de QA-manager verbreedt

Trending in 2020: Het werkgebied van de QA-manager verbreedt

KTBA Compliance Group ziet de rol van de QA-manager steeds meer verschuiven naar die van een BA-manager, een Business Assurancemanager. "De QA-manager was voorheen primair verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, het voldoen aan de wetgeving en de kwaliteit van het product, nu heeft hij als Business Assurancemanager een veel breder takenpakket, waarbij hij ook de verantwoordelijkheid draagt voor issues als bijvoorbeeld duurzaamheid, MVO, productintegriteit, milieu- of arbozorg", legt Geert-Jan Rens uit.

De QA-manager moet tegenwoordig kennis hebben van veel meer vakgebieden dan alleen kwaliteitszorg. “Hij is meer verantwoordelijk geworden voor de kwaliteit van het totale proces, de totale organisatie,” vertelt Geert-Jan Rens, Senior Consultant Business Assurance bij KTBA Compliance Group. “Hij is nu ook betrokken bij de kwaliteit van de levering, of de juiste hoeveelheid wordt geleverd en of de levering op tijd is. Dat is een verschuiving die we zien optreden. Een gevolg van het feit dat organisaties hun managementstructuur steeds meer vereenvoudigen en sommige middelmanagementfuncties verdwijnen.”

Totale bedrijfsvoering

Tegelijkertijd ziet KTBA dat onder invloed van de media, de publieke opinie en recente voedsel- en fraudeschandalen de druk bij voedingsmiddelenproducenten groter wordt om steeds meer processen te borgen. Maar ook de vernieuwde FSSC 22000-norm is aangepast naar de high level-structuur (HLS) en eist onder andere dat een stakeholderanalyse moet worden uitgevoerd. Rens: “Het is de uitdaging voor de QA-manager om het management te overtuigen van het belang van de verschillende risico-inventarisaties die uitgevoerd moeten worden en de kritieke punten die in de processen moeten worden geborgd. Het management moet gaan inzien dat je alleen kunt verbeteren, kansen kunt pakken en risico’s beheersen als je kijkt naar de totale bedrijfsvoering. Dat je ook alleen op die manier je reputatie kunt borgen.”

Experts inschakelen

“Natuurlijk kan een QA-manager niet van de ene op de andere dag alle kennis van een BA-manager in huis hebben en dat hoeft ook niet. Van hem wordt verwacht dat hij het overzicht houdt en dat hij voor de verschillende vakgebieden experts inschakelt die hem helpen. Of het nu gaat om veiligheid van het personeel, om integriteitsvraagstukken of het invoeren van een nieuw ondersteunend informatiesysteem. Ook een directie kan gebaat zijn bij kennis over bijvoorbeeld specifieke regelgeving en normen of over concrete managementvraagstukken als (voedselveiligheid)cultuur, project- of procesmanagement.”

Transparantie

Rens vervolgt: “Voor de langere termijn denken wij dat transparantie van de keten de aanjager gaat worden om de bedrijfsvoering op basis van feiten te beheersen. Duurzaamheid en verantwoord ondernemen gaan namelijk nog veel belangrijker worden.

‘Het gaat steeds vaker om hoe een voedingsmiddel tot stand is gekomen’

Geert-Jan Rens, Senior Consultant Business Assurance bij KTBA Kwaliteitszorg

Het gaat consumenten niet meer alleen om het voedingsmiddel zelf, maar ook steeds vaker om hoe het tot stand is gekomen en waar het vandaan komt. Kwaliteitsborging gaat steeds verder terug de keten in. Kijk naar duurzame palmolie en slaafvrije cacao, de hele supply chain moet goed in kaart gebracht zijn. Je zult je als management te allen tijde moeten kunnen verantwoorden, want de consument en de markt worden steeds kritischer.”

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Safe met Roos: zet de eiwittransitie kwaliteitsmanagement in beweging?

Safe met Roos: zet de eiwittransitie kwaliteitsmanagement in beweging?

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

foto: shuttersstock

Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160...

Met Salmonella besmette eierschalen die waren verwerkt in diervoerder, hebben vorig jaar en begin dit jaar voor 160 zieke Nederlanders gezorgd. Via...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld...

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in...

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens...

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?

Foto: Shutterstock

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee...

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Er is bij wet- en regelgeving voor levensmiddelen veel ruimte voor interpretatie. Bijna geen sector is zo gereguleerd als de levensmiddelensector....

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen?...

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot...