Trending in 2020: Het werkgebied van de QA-manager verbreedt

Trending in 2020: Het werkgebied van de QA-manager verbreedt

KTBA Compliance Group ziet de rol van de QA-manager steeds meer verschuiven naar die van een BA-manager, een Business Assurancemanager. "De QA-manager was voorheen primair verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, het voldoen aan de wetgeving en de kwaliteit van het product, nu heeft hij als Business Assurancemanager een veel breder takenpakket, waarbij hij ook de verantwoordelijkheid draagt voor issues als bijvoorbeeld duurzaamheid, MVO, productintegriteit, milieu- of arbozorg", legt Geert-Jan Rens uit.

De QA-manager moet tegenwoordig kennis hebben van veel meer vakgebieden dan alleen kwaliteitszorg. “Hij is meer verantwoordelijk geworden voor de kwaliteit van het totale proces, de totale organisatie,” vertelt Geert-Jan Rens, Senior Consultant Business Assurance bij KTBA Compliance Group. “Hij is nu ook betrokken bij de kwaliteit van de levering, of de juiste hoeveelheid wordt geleverd en of de levering op tijd is. Dat is een verschuiving die we zien optreden. Een gevolg van het feit dat organisaties hun managementstructuur steeds meer vereenvoudigen en sommige middelmanagementfuncties verdwijnen.”

Totale bedrijfsvoering

Tegelijkertijd ziet KTBA dat onder invloed van de media, de publieke opinie en recente voedsel- en fraudeschandalen de druk bij voedingsmiddelenproducenten groter wordt om steeds meer processen te borgen. Maar ook de vernieuwde FSSC 22000-norm is aangepast naar de high level-structuur (HLS) en eist onder andere dat een stakeholderanalyse moet worden uitgevoerd. Rens: “Het is de uitdaging voor de QA-manager om het management te overtuigen van het belang van de verschillende risico-inventarisaties die uitgevoerd moeten worden en de kritieke punten die in de processen moeten worden geborgd. Het management moet gaan inzien dat je alleen kunt verbeteren, kansen kunt pakken en risico’s beheersen als je kijkt naar de totale bedrijfsvoering. Dat je ook alleen op die manier je reputatie kunt borgen.”

Experts inschakelen

“Natuurlijk kan een QA-manager niet van de ene op de andere dag alle kennis van een BA-manager in huis hebben en dat hoeft ook niet. Van hem wordt verwacht dat hij het overzicht houdt en dat hij voor de verschillende vakgebieden experts inschakelt die hem helpen. Of het nu gaat om veiligheid van het personeel, om integriteitsvraagstukken of het invoeren van een nieuw ondersteunend informatiesysteem. Ook een directie kan gebaat zijn bij kennis over bijvoorbeeld specifieke regelgeving en normen of over concrete managementvraagstukken als (voedselveiligheid)cultuur, project- of procesmanagement.”

Transparantie

Rens vervolgt: “Voor de langere termijn denken wij dat transparantie van de keten de aanjager gaat worden om de bedrijfsvoering op basis van feiten te beheersen. Duurzaamheid en verantwoord ondernemen gaan namelijk nog veel belangrijker worden.

‘Het gaat steeds vaker om hoe een voedingsmiddel tot stand is gekomen’

Geert-Jan Rens, Senior Consultant Business Assurance bij KTBA Kwaliteitszorg

Het gaat consumenten niet meer alleen om het voedingsmiddel zelf, maar ook steeds vaker om hoe het tot stand is gekomen en waar het vandaan komt. Kwaliteitsborging gaat steeds verder terug de keten in. Kijk naar duurzame palmolie en slaafvrije cacao, de hele supply chain moet goed in kaart gebracht zijn. Je zult je als management te allen tijde moeten kunnen verantwoorden, want de consument en de markt worden steeds kritischer.”

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Foto: Pixabay

Nieuwe waarschuwing: verhoogde loodwaarden in kaneel blijven een zorg

De FDA heeft in de Verenigde Staten een nieuwe waarschuwing afgegeven voor kaneel, omdat is vastgesteld dat deze een verhoogd loodgehalte bevat.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.