Bedrijven kijken vooral naar de kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. “Recalls moeten te allen tijde voorkomen worden”, zegt Della Vedova. De aandacht gaat uit naar alle resources. “Kwaliteitsmetingen vinden ook hun belang in de utiliteitsvoorzieningen en zorgen voor een duurzaam gebruik van water en energie”, voegt Vandevyver toe. Voorbeelden? “Een vervuilde stoomketel verbruikt meer energie. Door de kwaliteit van het ketelwater te monitoren en onderhoud te plegen, kan energie bespaard worden.” Water moet bovendien van de goede microbiële kwaliteit zijn om besmettingen te voorkomen. Desinfectie van het water kan nauwgezet opgevolgd worden. Traceerbaarheid en transparantie zijn nauw verbonden met digitalisering binnen de productketens.
Digitalisering
Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van het laboratorium naar de fabriek, waar digitale instrumenten de processen inline monitoren. Processen kunnen dankzij intelligente besturing realtime worden geregeld.
‘Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van laboratorium naar fabriek’
Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, industriemanagers Food & Beverage bij Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland
De voedselveiligheid en de kwaliteit zijn hierdoor beter geborgd en het voedselverlies in de productie wordt verminderd. Een interessante ontwikkeling is dat inline kwaliteitsmetingen zich niet beperken tot de specificaties in de receptuur. Het is inline ook mogelijk kwaliteitskenmerken als kleur en textuur tijdens het productieproces te monitoren. De visie van deze instrumentenleverancier is dat er geen onderscheid mag zijn tussen een analyse op het lab en in de productie. Endress+Hauser neemt een unieke positie in tussen de procestechnologen in de voedingsbedrijven en de automatiseerders. “Wij maken data beschikbaar en betrouwbaar door validatie en verificatie van onze meetinstrumenten”, is de boodschap van de leverancier. “Product- en datakwaliteit gaan hand in hand.”
Ecosysteem
Omdat medewerkers binnen een voedingsbedrijf voor de bedrijfsvoering specifieke informatiebehoeften hebben, ontwikkelde Endress+Hauser het open-cloudgebaseerde IIoT-ecosysteem Netilion. “We zorgen ervoor dat alle data resulteren in waardevolle informatie”, onderstreept Vandevyver: “Wanneer het volgende onderhoud nodig is, wat de status is van een instrument, tot en met de verificatie.” Endress+Hauser werkt hiervoor samen met toonaangevende leveranciers uit de machinebouw, de industriële automatisering en softwareontwikkelaars binnen Industry 4.0. Het potentieel van digitalisering wordt langs deze weg optimaal benut. “Belangrijk is te weten welke data nodig zijn voor de juiste informatie en welke instrumenten deze data moeten verwerken”, voegt Della Vedova toe. “We voeren hiervoor een kritische data-analyse uit bij de voedingsbedrijven. Elk intelligent instrument meet tegenwoordig verschillende parameters, maar welke drie of vier zijn nu echt relevant voor het proces…” Vandevyver: “We zorgen ervoor dat de klant de bomen in het digitale bos kan zien.”