Trending in 2020: Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Trending in 2020:  Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Vanwege de onzekerheid over de Brexit stellen sommige voedingsbedrijven investeringen in nieuwe machines uit. Ze leggen zich toe op het optimaliseren van hun productieprocessen, zeggen Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, de industriemanagers Food & Beverage bij respectievelijk Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland.

Bedrijven kijken vooral naar de kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. “Recalls moeten te allen tijde voorkomen worden”, zegt Della Vedova. De aandacht gaat uit naar alle resources. “Kwaliteitsmetingen vinden ook hun belang in de utiliteitsvoorzieningen en zorgen voor een duurzaam gebruik van water en energie”, voegt Vandevyver toe. Voorbeelden? “Een vervuilde stoomketel verbruikt meer energie. Door de kwaliteit van het ketelwater te monitoren en onderhoud te plegen, kan energie bespaard worden.” Water moet bovendien van de goede microbiële kwaliteit zijn om besmettingen te voorkomen. Desinfectie van het water kan nauwgezet opgevolgd worden. Traceerbaarheid en transparantie zijn nauw verbonden met digitalisering binnen de productketens.

Digitalisering

Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van het laboratorium naar de fabriek, waar digitale instrumenten de processen inline monitoren. Processen kunnen dankzij intelligente besturing realtime worden geregeld.

‘Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van laboratorium naar fabriek’

Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, industriemanagers Food & Beverage bij Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland

De voedselveiligheid en de kwaliteit zijn hierdoor beter geborgd en het voedselverlies in de productie wordt verminderd. Een interessante ontwikkeling is dat inline kwaliteitsmetingen zich niet beperken tot de specificaties in de receptuur. Het is inline ook mogelijk kwaliteitskenmerken als kleur en textuur tijdens het productieproces te monitoren. De visie van deze instrumentenleverancier is dat er geen onderscheid mag zijn tussen een analyse op het lab en in de productie. Endress+Hauser neemt een unieke positie in tussen de procestechnologen in de voedingsbedrijven en de automatiseerders. “Wij maken data beschikbaar en betrouwbaar door validatie en verificatie van onze meetinstrumenten”, is de boodschap van de leverancier. “Product- en datakwaliteit gaan hand in hand.”

Ecosysteem

Omdat medewerkers binnen een voedingsbedrijf voor de bedrijfsvoering specifieke informatiebehoeften hebben, ontwikkelde Endress+Hauser het open-cloudgebaseerde IIoT-ecosysteem Netilion. “We zorgen ervoor dat alle data resulteren in waardevolle informatie”, onderstreept Vandevyver: “Wanneer het volgende onderhoud nodig is, wat de status is van een instrument, tot en met de verificatie.” Endress+Hauser werkt hiervoor samen met toonaangevende leveranciers uit de machinebouw, de industriële automatisering en softwareontwikkelaars binnen Industry 4.0. Het potentieel van digitalisering wordt langs deze weg optimaal benut. “Belangrijk is te weten welke data nodig zijn voor de juiste informatie en welke instrumenten deze data moeten verwerken”, voegt Della Vedova toe. “We voeren hiervoor een kritische data-analyse uit bij de voedingsbedrijven. Elk intelligent instrument meet tegenwoordig verschillende parameters, maar welke drie of vier zijn nu echt relevant voor het proces…” Vandevyver: “We zorgen ervoor dat de klant de bomen in het digitale bos kan zien.”

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.