Trending in 2020: Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Trending in 2020:  Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Vanwege de onzekerheid over de Brexit stellen sommige voedingsbedrijven investeringen in nieuwe machines uit. Ze leggen zich toe op het optimaliseren van hun productieprocessen, zeggen Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, de industriemanagers Food & Beverage bij respectievelijk Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland.

Bedrijven kijken vooral naar de kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. “Recalls moeten te allen tijde voorkomen worden”, zegt Della Vedova. De aandacht gaat uit naar alle resources. “Kwaliteitsmetingen vinden ook hun belang in de utiliteitsvoorzieningen en zorgen voor een duurzaam gebruik van water en energie”, voegt Vandevyver toe. Voorbeelden? “Een vervuilde stoomketel verbruikt meer energie. Door de kwaliteit van het ketelwater te monitoren en onderhoud te plegen, kan energie bespaard worden.” Water moet bovendien van de goede microbiële kwaliteit zijn om besmettingen te voorkomen. Desinfectie van het water kan nauwgezet opgevolgd worden. Traceerbaarheid en transparantie zijn nauw verbonden met digitalisering binnen de productketens.

Digitalisering

Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van het laboratorium naar de fabriek, waar digitale instrumenten de processen inline monitoren. Processen kunnen dankzij intelligente besturing realtime worden geregeld.

‘Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van laboratorium naar fabriek’

Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, industriemanagers Food & Beverage bij Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland

De voedselveiligheid en de kwaliteit zijn hierdoor beter geborgd en het voedselverlies in de productie wordt verminderd. Een interessante ontwikkeling is dat inline kwaliteitsmetingen zich niet beperken tot de specificaties in de receptuur. Het is inline ook mogelijk kwaliteitskenmerken als kleur en textuur tijdens het productieproces te monitoren. De visie van deze instrumentenleverancier is dat er geen onderscheid mag zijn tussen een analyse op het lab en in de productie. Endress+Hauser neemt een unieke positie in tussen de procestechnologen in de voedingsbedrijven en de automatiseerders. “Wij maken data beschikbaar en betrouwbaar door validatie en verificatie van onze meetinstrumenten”, is de boodschap van de leverancier. “Product- en datakwaliteit gaan hand in hand.”

Ecosysteem

Omdat medewerkers binnen een voedingsbedrijf voor de bedrijfsvoering specifieke informatiebehoeften hebben, ontwikkelde Endress+Hauser het open-cloudgebaseerde IIoT-ecosysteem Netilion. “We zorgen ervoor dat alle data resulteren in waardevolle informatie”, onderstreept Vandevyver: “Wanneer het volgende onderhoud nodig is, wat de status is van een instrument, tot en met de verificatie.” Endress+Hauser werkt hiervoor samen met toonaangevende leveranciers uit de machinebouw, de industriële automatisering en softwareontwikkelaars binnen Industry 4.0. Het potentieel van digitalisering wordt langs deze weg optimaal benut. “Belangrijk is te weten welke data nodig zijn voor de juiste informatie en welke instrumenten deze data moeten verwerken”, voegt Della Vedova toe. “We voeren hiervoor een kritische data-analyse uit bij de voedingsbedrijven. Elk intelligent instrument meet tegenwoordig verschillende parameters, maar welke drie of vier zijn nu echt relevant voor het proces…” Vandevyver: “We zorgen ervoor dat de klant de bomen in het digitale bos kan zien.”

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.