Trending in 2020: Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Trending in 2020:  Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Vanwege de onzekerheid over de Brexit stellen sommige voedingsbedrijven investeringen in nieuwe machines uit. Ze leggen zich toe op het optimaliseren van hun productieprocessen, zeggen Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, de industriemanagers Food & Beverage bij respectievelijk Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland.

Bedrijven kijken vooral naar de kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. “Recalls moeten te allen tijde voorkomen worden”, zegt Della Vedova. De aandacht gaat uit naar alle resources. “Kwaliteitsmetingen vinden ook hun belang in de utiliteitsvoorzieningen en zorgen voor een duurzaam gebruik van water en energie”, voegt Vandevyver toe. Voorbeelden? “Een vervuilde stoomketel verbruikt meer energie. Door de kwaliteit van het ketelwater te monitoren en onderhoud te plegen, kan energie bespaard worden.” Water moet bovendien van de goede microbiële kwaliteit zijn om besmettingen te voorkomen. Desinfectie van het water kan nauwgezet opgevolgd worden. Traceerbaarheid en transparantie zijn nauw verbonden met digitalisering binnen de productketens.

Digitalisering

Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van het laboratorium naar de fabriek, waar digitale instrumenten de processen inline monitoren. Processen kunnen dankzij intelligente besturing realtime worden geregeld.

‘Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van laboratorium naar fabriek’

Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, industriemanagers Food & Beverage bij Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland

De voedselveiligheid en de kwaliteit zijn hierdoor beter geborgd en het voedselverlies in de productie wordt verminderd. Een interessante ontwikkeling is dat inline kwaliteitsmetingen zich niet beperken tot de specificaties in de receptuur. Het is inline ook mogelijk kwaliteitskenmerken als kleur en textuur tijdens het productieproces te monitoren. De visie van deze instrumentenleverancier is dat er geen onderscheid mag zijn tussen een analyse op het lab en in de productie. Endress+Hauser neemt een unieke positie in tussen de procestechnologen in de voedingsbedrijven en de automatiseerders. “Wij maken data beschikbaar en betrouwbaar door validatie en verificatie van onze meetinstrumenten”, is de boodschap van de leverancier. “Product- en datakwaliteit gaan hand in hand.”

Ecosysteem

Omdat medewerkers binnen een voedingsbedrijf voor de bedrijfsvoering specifieke informatiebehoeften hebben, ontwikkelde Endress+Hauser het open-cloudgebaseerde IIoT-ecosysteem Netilion. “We zorgen ervoor dat alle data resulteren in waardevolle informatie”, onderstreept Vandevyver: “Wanneer het volgende onderhoud nodig is, wat de status is van een instrument, tot en met de verificatie.” Endress+Hauser werkt hiervoor samen met toonaangevende leveranciers uit de machinebouw, de industriële automatisering en softwareontwikkelaars binnen Industry 4.0. Het potentieel van digitalisering wordt langs deze weg optimaal benut. “Belangrijk is te weten welke data nodig zijn voor de juiste informatie en welke instrumenten deze data moeten verwerken”, voegt Della Vedova toe. “We voeren hiervoor een kritische data-analyse uit bij de voedingsbedrijven. Elk intelligent instrument meet tegenwoordig verschillende parameters, maar welke drie of vier zijn nu echt relevant voor het proces…” Vandevyver: “We zorgen ervoor dat de klant de bomen in het digitale bos kan zien.”

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting....

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige...

Safe met Roos: zet de eiwittransitie kwaliteitsmanagement in beweging?

Safe met Roos: zet de eiwittransitie kwaliteitsmanagement in beweging?

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de...

foto: shuttersstock

Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160...

Met Salmonella besmette eierschalen die waren verwerkt in diervoerder, hebben vorig jaar en begin dit jaar voor 160 zieke Nederlanders gezorgd. Via...

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld...

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in...

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens...

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?