Trending in 2020: Bioprotectie gaat strijd met voedselverspilling aan

Trending in 2020: Bioprotectie gaat strijd met voedselverspilling aan

Chr. Hansen ziet verschillende trends in de voedingsmiddelenindustrie. "De ontwikkelingen die wij zien, liggen in de driehoek natuurlijk, gezond en duurzaam", zegt Tom van Zeeburg. "Voeding moet het liefst van natuurlijke of plantaardige oorsprong zijn. Daarnaast wil de consument dat voeding bijdraagt aan een goede gezondheid, en voeding moet ook vooral duurzaam geproduceerd zijn."

Chr. Hansen heeft in zijn schatkamer maar liefst 30.000 bacteriestammen waarvan de functionaliteiten voornamelijk toegepast worden in de voedingsmiddelenindustrie. Voor nieuwe vragen uit de markt kunnen de onderzoekers van het Deense bedrijf een selectie maken uit deze bibliotheek van bacteriestammen om testen mee te doen.

Tom van Zeeburg, Area Sales Manager Dairy bij Chr. Hansen legt uit: “Door combinaties van bacteriestammen te maken, komen we tot een selectie die het bijvoorbeeld mogelijk maakt dat gesneden sla een paar dagen langer in het schap van de supermarkt kan liggen. In dit geval wordt gebruik gemaakt van bioprotectie. Daarbij wordt, door de toevoeging van een specifieke combinatie van bacteriën, andere bacteriegroei geremd, waardoor minder melkzuur geproduceerd wordt. Dit komt de houdbaarheid ten goede en gaat voedselverspilling tegen. Dat biedt kansen voor de markt. Met bioprotectie speel je ook in op de vraag naar natuurlijke producten en kunnen de etiketten van levensmiddelen schoner worden, omdat E-nummers vervangen worden door bacterieculturen.”

Voedselverspilling

Een andere belangrijke trend in de gehele voedselketen is duurzaamheid. Van Zeeburg vertelt dat er de afgelopen jaren op dat gebied grote stappen gezet zijn: “Voedselverspilling komt voor in de hele keten. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat 17 procent van alle yoghurt in Europa verspild of weggegooid wordt. Van deze verspilling is 80 procent aan houdbaarheid gerelateerd. Denk aan de fabriek waar voorraden te lang staan, aan supermarkten waar niet alle producten verkocht worden en de koelkast thuis bij de consument waar pakken of resten yoghurt weggegooid worden zodra de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Door inzet van bioprotectie kan de houdbaarheid van yoghurt tot twee weken verlengd worden. Dit kan zorgen voor 30 procent minder verspilling.”

‘17 procent van alle yoghurt in Europa wordt weggegooid’

Tom van Zeeburg, Area Sales Manager Dairy bij Chr. Hansen

Veganistische producten

De vraag naar verantwoorde maar vooral ook plantaardige producten heeft ook geleid tot een enorme uitbreiding van het aanbod van veganistische producten. Van Zeeburg: “Wij begeleiden producenten van traditionele voedingsmiddelen bij het zoeken naar alternatieven, om zo tot bijvoorbeeld een plantaardige yoghurt te komen die ook een goede textuur en smaak heeft. Een deel van onze bacteriestammen zijn volledig plantaardig en kunnen toegepast worden in nog veel meer veganistische producten.”

Duurzaamheid

Bioprotectie kan ook bijdragen aan plasticreductie. Van Zeeburg verduidelijkt: “Door kant-en-klare salades op een natuurlijke manier te beschermen, ontstaan er mogelijkheden dat losse ingrediënten niet meer in plastic verpakt hoeven te worden. “Met onze oplossingen dragen wij bij aan natuurlijke voeding en leveren we een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van veganistische producten. Door bacteriën gefermenteerde producten worden daarnaast steeds meer als gezonde voeding gezien. Tot slot is duurzaamheid ons op het lijf geschreven. Niet voor niets zijn we in 2019 uitgeroepen tot het duurzaamste beursgenoteerde bedrijf ter wereld.” •

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder dit merk zijn een reeks verse maaltijden, sauzen, koffie en ontbijtproducten zoals fruitspreads.

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een...

Artificial Intelligence (AI), ook de voedingsindustrie kan er niet meer omheen. Verschillende producenten kijken voorzichtig wat AI voor hen kan betekenen en hoe ze dit het beste kunnen toepassen. Zo ook Engel Foreign Food. Zij ontwikkelden drie frisdranken met behulp van AI. Nick Maijenburg vertelde op de SIAL aan VMT hoe ze dat deden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.