Trending in 2020: Gevraagd en ongevraagd adviseren over kwaliteit

Trending in 2020: Gevraagd en ongevraagd adviseren over kwaliteit

Kwaliteitsmanagers hebben de laatste jaren veel meer op hun bordje gekregen, maar Arjo van den Berg vraagt zich af of ze dat niet aan zichzelf te danken hebben. "De kwaliteitsmanager moet weer terug naar zijn eigenlijke rol: het gevraagd en ongevraagd advies geven aan de organisatie over kwaliteitszaken."

Van oudsher is de kwaliteitsmanager vaak een man met veel ervaring en productkennis,” begint Arjo van den Berg, senior adviseur bij N&S Quality, uit te leggen. “Deze meneer mocht dan de laatste jaren van zijn werkende leven kwaliteitsmanager zijn. Nadat er een aantal voedselschandalen was geweest en voedselveiligheid belangrijker werd, namen veel voedselproducenten een jongedame aan die veel wist van voedselveiligheid. Samen vormden ze een goed team en veel kwaliteitsafdelingen werden steeds verder uitgebreid. Maar als je goed kijkt waar ze vandaag de dag mee bezig zijn, kun je je afvragen of al die administratieve randzaken nu wel echt thuishoren op een afdeling kwaliteit.”

Andere afdelingen

Van den Berg geeft een aantal voorbeelden. “Voor kwaliteitsborging stelde de kwaliteitsafdeling vragenlijsten op voor grondstoffenleveranciers.

‘Kwaliteit en voedselveiligheid zijn directie- verantwoordelijkheden’

Arjo van den Berg, senior adviseur bij N&S Quality

Nu zie je vaak dat deze afdeling druk bezig is om al die lijsten zelf op te vragen, maar het is de afdeling inkoop die de grondstoffen inkoopt. Waarom vraagt die afdeling de lijsten niet op? Dat geldt ook voor ongediertebestrijding. Waarom is dit niet de verantwoordelijkheid van een technische dienst? Of metaaldetectie. Dit kan toch bij productie liggen? Het is belangrijk dat de kwaliteitsmanager advies geeft, maar dat de verantwoordelijkheid bij de verschillende andere afdelingen ligt.”

Directieverantwoordelijkheid

N&S Quality ziet dat de kwaliteitsafdeling het werk beter gaat verdelen en kan daarbij ook advies geven. Van den Berg: “Kwaliteit en voedselveiligheid moeten sterker in de cultuur van een bedrijf verweven worden. De directie moet zich veel meer bewust zijn van wat er op een kwaliteitsafdeling gebeurt. Beslissingen moeten door de directie gesteund worden. Het kan niet meer zo zijn dat gasten van de directie tijdens een rondleiding geen beschermende kleding en haarbescherming dragen. Kwaliteit en voedselveiligheid moeten prioriteit krijgen.”

Oorspronkelijke taak

Van den Berg vervolgt: “De trend dat retailers eisen dat voedselproducenten echt alles op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid in hun organisatie geregeld moeten hebben, sluit aan op mijn visie dat kwaliteit en voedselveiligheid directieverantwoordelijkheden zijn. De directie zal de nieuwe stakeholderanalyse en de risico-inventarisatie met betrekking tot fraudegevoeligheid moeten uitvoeren. Niet de kwaliteitsafdeling. Wanneer de directie veel bewuster bezig is met kwaliteit en voedselveiligheid kan de kwaliteitsmanager zich weer toeleggen op zijn oorspronkelijke taak: het gevraagd en ongevraagd advies geven.”

Kwaliteit in 2050

Over de voorspelling voor 2050 kan Van den Berg kort zijn: “Er zal op kwaliteits- en voedselveiligheidsgebied niet veel veranderen wat wetgeving betreft. Wel zullen directies van bedrijven zich veel meer bewust gaan worden van hun verantwoordelijkheid op dat vlak, waardoor de kwaliteitsmanager weer aan managen en adviseren toekomt.”

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.