Young QA: 'Hoe blijf je kritisch en voorkom je bedrijfsblindheid?'
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Vacuümverpakte verse tonijn met te hoge histaminegehaltes heeft geleid tot meerdere terughaalacties bij grote retailers en kleinere visverkopers. De eerste recall vond plaats in Frankrijk in januari. Eind februari volgde een tweede grote terugroepactie van de Franse producent Mericq. Dit roept vragen op over de voedselveiligheid en beheersmaatregelen in de visketen.
Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.
De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.
Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels. Sinaasappels worden vaak behandeld met fungiciden, stoffen die schimmelgroei tegengaan en ervoor zorgen dat de vruchten het hele jaar door beschikbaar zijn.
VIDEOCOLUMN - In deze aflevering van Quality Time met IJsbrand laat IJsbrand Velzeboer zien hoe een eenvoudige UV-lamp van ongeveer 250-350 nanometer kan helpen bij een snelle kwaliteitscontrole of ingangscontrole van voedingsmiddelen.
Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.
VISIE OP WETGEVING - Een kwaliteitsmanager kan zijn of haar werk niet doen als hij of zij niet van de hoed en de rand weet op gebied van wetgeving. Maar de steeds groter wordende stapel wetten is lang niet altijd duidelijk. Artificial Intelligence zou de bomen door het bos kunnen tonen, stelt Martina Swarts, QA-coördinator bij Foppen Seafood. VMT sprak haar over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het vijfde artikel in een serie.