Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold
Audit

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees
AI

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Gesponsord
Gesponsord
Kwaliteitscontrole

Gesponsord Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Young QA

Young QA: Hoe ga je om met beslissingen waar je je ethisch niet...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Pesticides

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels. Sinaasappels worden vaak behandeld met fungiciden, stoffen die schimmelgroei tegengaan en ervoor zorgen dat de vruchten het hele jaar door beschikbaar zijn.

Quality Time met IJsbrand

Quality Time met IJsbrand: Kwaliteit checken met UV lamp in de...

VIDEOCOLUMN - In deze aflevering van Quality Time met IJsbrand laat IJsbrand Velzeboer zien hoe een eenvoudige UV-lamp van ongeveer 250-350 nanometer kan helpen bij een snelle kwaliteitscontrole of ingangscontrole van voedingsmiddelen.

Beeld: Shutterstock
Kwaliteitsmanagement

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Beeld: Foppen Seafood
Visie op wetgeving

Ervaring QA'er: 'Artificial Intelligence kan wetgeving makkelijker en...

VISIE OP WETGEVING - Een kwaliteitsmanager kan zijn of haar werk niet doen als hij of zij niet van de hoed en de rand weet op gebied van wetgeving. Maar de steeds groter wordende stapel wetten is lang niet altijd duidelijk. Artificial Intelligence zou de bomen door het bos kunnen tonen, stelt Martina Swarts, QA-coördinator bij Foppen Seafood. VMT sprak haar over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het vijfde artikel in een serie.

Voor abonnees
Voor abonnees
Technologie & Techniek

Voor abonnees Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Voedselveiligheid

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

  1. Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met menselijk contact' (podcast)
  2. Voor abonneesMiljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen
  3. Voor abonneesAnuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek
  4. Young QA: 'Wat zijn tips voor het digitaliseren van registraties en de validatie hiervan?'
  5. Voor abonneesIndustrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese harmonisatie ontbreekt'
  6. Voor abonneesAuditoren over audits: 'Een recall gaat ook ons niet in de koude kleren zitten'
  7. Voor abonnees3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'
  8. Voor abonneesNieuwe NVWA Meldwijzer: hoe staat deze in verhouding tot geldende wetgeving?
  9. Safe met Roos: Valideren een lust of last?
  10. Voor abonneesWebinar terugkijken: Minder vocht in productie is meer voedselveiligheid
  11. Britten willen eind deze maand een certificaat zien bij invoer veel voedselproducten
  12. Young QA: 'Hoe ga je om met hogere werkdruk door toenemende vraag naar QA'ers?'
  13. Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor voedingsindustrie
  14. Voor abonneesZo verloopt Tony's Chocolonely's weg naar certificering: 'Voedselveiligheid is het hoofddoel'
  15. Voor abonnees5 tips van QA'ers voor goede implementatie van de voedselveiligheidscultuur
  1. Voor abonneesAudit prestigekindje QA? Dit eisen verschillende certificeringen qua voedselveiligheidscultuur
  2. Voor abonneesQA'ers over voedselveiligheidscultuur tijdens audits: 'Het is lastig een abstract begrip tastbaar te maken'
  3. Voor abonneesAudit goed voorbereid? 'Je kunt onmogelijk 100% compliant zijn'
  4. Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor voedingsindustrie
  5. Voor abonneesAmsterdamse augurkenkoning gaat los op audits: 'Eisen slaan door'
  6. Young QA: 'Hoe vind je de juiste balans tussen presteren op je werk en persoonlijke ontwikkeling?'
  7. Voor abonneesQA'ers over werkdruk door onaangekondigde audits: 'Een dagje vrij nemen is spannend'
  8. Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen
  9. Voor abonneesEx-auditor én QA-manager over audit: 'Certificeringen missen vaak aansluiting met praktijk'
  10. Voor abonneesOnzeker over aankomende audit? Met deze technieken kun je sterker in je schoenen staan
  11. Versoepelde controle-eisen voor Nederlandse broedkippen wegens het verminderen van Salmonella-besmettingen
  12. Voor abonneesTips van een ex-auditor aan QA: 'Je hoeft niet alles zelf te doen'
  13. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een licence to operate'
  14. 'Ga op zoek naar leveranciers die minder of geen allergene grondstoffen verhandelen'
  15. Waarschuwing voor niet afbreekbare chemische stoffen in eieren van hobbyboeren