Gesponsord

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Na een aantal voedingscrises in de late jaren negentig en beginjaren 2000 lanceerde de Europese Unie in 2002 de General Food Law. In België kreeg deze Europese wet zijn vertaling met de wet op autocontrole. "Dit is het enige wettelijk-verplichte systeem om de kwaliteit te waarborgen binnen de voedingsbedrijven”, vertelt Kristoff Van Riet auditor bij DNV in België. Het autocontrolesysteem (ACS) is verplicht in alle sectoren die met voeding te maken hebben, zoals de horeca, voedselbereiding, detailhandel en ook logistiek.

De vereisten voor dit autocontrolesysteem zijn opgenomen in een autocontrolegids die voor elke sector is opgesteld door de betreffende sectorverenigingen en met goedkeuring van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Deze autocontrolegids bevat maatregelen voor de voedselveiligheid om ervoor te zorgen dat producten tijdens het productie-, verwerkings- of distributieproces voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn bijvoorbeeld de Goede Hygiënepraktijken (GHP) gebaseerd op HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Minder controles na certificering

Belgische bedrijven worden geacht volgens deze autocontrolegids te werken, waarbij het FAVV periodiek controleert op de naleving ervan. Deze controlefrequentie is afhankelijk van de activiteit. “Een voedselverwerker wordt bijvoorbeeld vaker gecontroleerd dan een handelshuis”, vertelt Van Riet die aangeeft dat deze controles een behoorlijke administratieve last met zich meebrengen.

Om deze controlefrequentie te verminderen en dus kosten te drukken, kunnen bedrijven hun autocontrolesysteem laten certificeren. Certificeringsbedrijf DNV is sinds kort voor het FAVV geaccrediteerd om dit te doen. Na controle krijgt het bedrijf de mogelijkheid eventuele inbreuken op het autocontrolesysteem recht te zetten en volgt een certificaat dat DNV invoert in de database van het FAVV.

Dat certificaat is, afhankelijk van de activiteit van een bedrijf binnen de voedingsmiddelenindustrie, voor een bepaalde periode geldig. "Voor een groothandel in groente en fruit is dat bijvoorbeeld drie jaar, voor een voedselverwerker is dat 1 jaar", stelt Van Riet.

Accreditatie voor vier sectoren

DNV is geaccrediteerd om vier schema’s binnen de autocontrole te certificeren. Het gaat dan om de gidsen ACS014 (aardappelen-groente-fruit verwerkende industrie en handel); ACS022 (sector van de biscuit-, chocolade-, praline-, suikergoed- en ontbijtgranenindustrie); ACS026 (brood- en banketbakkerij) en ACS039 (groothandel in voedingswaren). "Dat zijn de sectoren waarin we momenteel het actiefst zijn in België", vertelt Van Riet. Hij sluit niet uit dat DNV zich de komende jaren voor meer sectoren zal accrediteren om zo een breder aanbod te hebben en een groter marktaandeel te kunnen verwerven.

Zo krijgen bedrijven ook korting op de jaarlijkse heffing van het FAVV. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar”

Alhoewel het certificeren van het autocontrolesysteem niet verplicht is, kiezen veel voedingsbedrijven in België ervoor om dat wel te doen. Het certificaat biedt namelijk nog meer voordelen dan alleen een vermindering van de controlefrequentie door het FAVV. Zo krijgen bedrijven ook korting op de jaarlijkse heffing van het FAVV. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Commerciële voordelen

"Daarnaast weet je dat je goed en veilig bezig bent en dat verhoogt ook het vertrouwen van klanten en leveranciers", vertelt Van Riet. "Certificering geeft aan dat je autocontrolesysteem voldoet aan bepaalde normen en richtlijnen. Dit kan het vertrouwen van klanten, leveranciers en andere belanghebbenden vergroten. En dit kan een concurrentieel voordeel met zich meebrengen in de markt."

DNV heeft inmiddels een twintigtal bedrijven ACS-gecertificeerd, maar verwacht dat dit aantal de komende maanden zal oplopen. Het bedrijf is al actief in de accreditatie van commerciële kwaliteitsstandaarden die door bedrijven onderling lopen zoals bijvoorbeeld BRCGS of IFS. "Wij bieden de mogelijkheid om de audit voor de autocontrolegids te combineren met de certificering tegen een van de GFSI-normen. Hiermee wordt de audittijd verminderd en daarmee kosten bespaard", besluit Van Riet die binnen DNV verantwoordelijk is voor de uitrol van hun ACS-certificeringsdienst.

Dit artikel is gesponsord door DNV.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: mogelijk stukjes...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta, onvermelde houdbaarheidsdatum frankfurter worst en te hoog gehalte aan minerale oliën in basmati rijst.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Foto: Shutterstock
Coca-Cola

Coca-Cola: 'Chloraat in frisdrank kwam door fout in waterbehandeling'

The Coca-Cola Company riep deze week 4 miljoen blikjes en glazen flesjes frisdrank terug omdat in de producten een te hoog gehalte chloraat werd gevonden. De fout lag niet bij een van de ingrediënten, vertelt Coca-Cola aan VMT. De waterbehandeling in het productieproces was het probleem.

Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten
Biologisch

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesProducenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over ontbossingswetgeving, is het wel haalbaar?'
  2. Na 'seks-honing' treedt NVWA ook op tegen 'seks-kruidenpreparaten'
  3. Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring EFSA: Nederlandse producenten zijn nog voorzichtig
  4. Voor abonneesVan idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'
  5. Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste massa' bereiken voor bananenbrood
  6. Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?
  7. Voor abonneesStrafrechtelijk onderzoek gestart naar dodelijke listeria-uitbraak bij Boar's Head
  8. Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld
  9. Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet toegestaan'
  10. Dit zijn de winnaars van de SIAL Innovation Awards
  1. Voor abonneesVMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid
  2. Voor abonneesUitbraak van salmonella afkomstig van rucola
  3. Regenwormen voornaamste oorzaak van PFOS in hobbykippen, mogelijk meer bronnen
  4. Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet CO2-uitstoot verminderen
  5. GesponsordTeker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag
  6. Voor abonneesWebinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2
  7. Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen
  8. Voor abonneesWell on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?
  9. EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid over wetenschappelijke eisen
  10. Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving