DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Na een aantal voedingscrises in de late jaren negentig en beginjaren 2000 lanceerde de Europese Unie in 2002 de General Food Law. In België kreeg deze Europese wet zijn vertaling met de wet op autocontrole. "Dit is het enige wettelijk-verplichte systeem om de kwaliteit te waarborgen binnen de voedingsbedrijven”, vertelt Kristoff Van Riet auditor bij DNV in België. Het autocontrolesysteem (ACS) is verplicht in alle sectoren die met voeding te maken hebben, zoals de horeca, voedselbereiding, detailhandel en ook logistiek.

De vereisten voor dit autocontrolesysteem zijn opgenomen in een autocontrolegids die voor elke sector is opgesteld door de betreffende sectorverenigingen en met goedkeuring van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Deze autocontrolegids bevat maatregelen voor de voedselveiligheid om ervoor te zorgen dat producten tijdens het productie-, verwerkings- of distributieproces voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn bijvoorbeeld de Goede Hygiënepraktijken (GHP) gebaseerd op HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Minder controles na certificering

Belgische bedrijven worden geacht volgens deze autocontrolegids te werken, waarbij het FAVV periodiek controleert op de naleving ervan. Deze controlefrequentie is afhankelijk van de activiteit. “Een voedselverwerker wordt bijvoorbeeld vaker gecontroleerd dan een handelshuis”, vertelt Van Riet die aangeeft dat deze controles een behoorlijke administratieve last met zich meebrengen.

Om deze controlefrequentie te verminderen en dus kosten te drukken, kunnen bedrijven hun autocontrolesysteem laten certificeren. Certificeringsbedrijf DNV is sinds kort voor het FAVV geaccrediteerd om dit te doen. Na controle krijgt het bedrijf de mogelijkheid eventuele inbreuken op het autocontrolesysteem recht te zetten en volgt een certificaat dat DNV invoert in de database van het FAVV.

Dat certificaat is, afhankelijk van de activiteit van een bedrijf binnen de voedingsmiddelenindustrie, voor een bepaalde periode geldig. "Voor een groothandel in groente en fruit is dat bijvoorbeeld drie jaar, voor een voedselverwerker is dat 1 jaar", stelt Van Riet.

Accreditatie voor vier sectoren

DNV is geaccrediteerd om vier schema’s binnen de autocontrole te certificeren. Het gaat dan om de gidsen ACS014 (aardappelen-groente-fruit verwerkende industrie en handel); ACS022 (sector van de biscuit-, chocolade-, praline-, suikergoed- en ontbijtgranenindustrie); ACS026 (brood- en banketbakkerij) en ACS039 (groothandel in voedingswaren). "Dat zijn de sectoren waarin we momenteel het actiefst zijn in België", vertelt Van Riet. Hij sluit niet uit dat DNV zich de komende jaren voor meer sectoren zal accrediteren om zo een breder aanbod te hebben en een groter marktaandeel te kunnen verwerven.

Zo krijgen bedrijven ook korting op de jaarlijkse heffing van het FAVV. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar”

Alhoewel het certificeren van het autocontrolesysteem niet verplicht is, kiezen veel voedingsbedrijven in België ervoor om dat wel te doen. Het certificaat biedt namelijk nog meer voordelen dan alleen een vermindering van de controlefrequentie door het FAVV. Zo krijgen bedrijven ook korting op de jaarlijkse heffing van het FAVV. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Commerciële voordelen

"Daarnaast weet je dat je goed en veilig bezig bent en dat verhoogt ook het vertrouwen van klanten en leveranciers", vertelt Van Riet. "Certificering geeft aan dat je autocontrolesysteem voldoet aan bepaalde normen en richtlijnen. Dit kan het vertrouwen van klanten, leveranciers en andere belanghebbenden vergroten. En dit kan een concurrentieel voordeel met zich meebrengen in de markt."

DNV heeft inmiddels een twintigtal bedrijven ACS-gecertificeerd, maar verwacht dat dit aantal de komende maanden zal oplopen. Het bedrijf is al actief in de accreditatie van commerciële kwaliteitsstandaarden die door bedrijven onderling lopen zoals bijvoorbeeld BRCGS of IFS. "Wij bieden de mogelijkheid om de audit voor de autocontrolegids te combineren met de certificering tegen een van de GFSI-normen. Hiermee wordt de audittijd verminderd en daarmee kosten bespaard", besluit Van Riet die binnen DNV verantwoordelijk is voor de uitrol van hun ACS-certificeringsdienst.

Dit artikel is gesponsord door DNV.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen....

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:   listeria monocytogenes in kazen

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: listeria...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: listeria monocytogenes in kazen, ettikeringsfout Filet de...

Hoe ontwerp je een goede e-learning? 

Hoe ontwerp je een goede e-learning?

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen...

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze...

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn...

V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september...

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....