Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag
V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september Lonki Food Group, een konijnenslachthuis uit Temse, over. 'We willen meer volumes draaien om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen', zegt CEO Huseyin Teker. GEA Food Solutions is een belangrijke partner in het nieuwbouwproject.

Teker Group is een premium kipproducent, die hele kippen verwaardt tot kebab en vele andere kipproducten. Alles 100% halal. Klanten van naam en faam van deze grote Europese speler bevinden zich in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en thuisland België. Met diverse eigen productlijnen wordt met behulp van distributeurs geleverd aan de foodservice en sinds 2017 ook het retailkanaal; zowel kleine als grote supermarkten. Het familiebedrijf wil meer volumes kunnen draaien, omdat de vraag toeneemt, en gaat dat in Charleroi vanaf eind oktober bewerkstelligen. Gea Food Solutions levert daarvoor een omvangrijk machinepark.

Toevallig in branche

Hoe anders was het in het begin toen de broers Teker - Huseyin is van origine boekhouder en Zeki automechanicus - in 1995 begonnen met de verkoop van gevogelte in een kleine slagerij in Brussel. ‘Een beetje toevallig ben ik in de branche terechtgekomen’, legt de CEO uit. ‘Ik zocht als jongeling een baantje en werd bediende in een poeliersbedrijf. Te voet leverde ik aan restaurants, leerde uitbenen en van het een kwam het ander’, schetst hij in vogelvlucht de start van een kleine speler die uitgroeide tot een multinational.

Dankzij de specialisatie in kipfilet werd de onderneming een succes en de bedrijfsactiviteiten werden rap uitgebreid. Inmiddels is de Teker Group, die onder meer levert aan grote retailers als Carrefour, Delhaize en Spar Express in België en Jumbo en Hanos in Nederland, de enige halalkipverwerker in Europa die het Beter Leven Keurmerk mag voeren.

Naamsbekendheid neemt toe

En de naamsbekendheid van het merk neemt de laatste jaren verder toe. Vooral tijdens de covid-jaren werd de retail, in tegenstelling tot de horeca die grotendeels gesloten was, veel bezocht en daar floreerden de verkopen van de Tekerproducten onder het eigen merk zoals Chicken Kebab, Supreme Nature Roti, Supreme Tenders en Supreme Burger Paprika en Krokandel.

Tot 2014 alleen kipfilet

Nog even terug de historie in. In 1998 verhuisde de firma naar een nieuw pand in Willebroek dat werd omgebouwd om industrieel te kunnen produceren. Tussen 1998 en 2010 ging de aandacht uit naar het verkrijgen van verschillende labels en in 2010 volgde nog een verhuizing om de groeiende vraag naar de kwaliteitsvolle kip-producten te kunnen garanderen. Vanaf 2014 werden naast kipfilet voor het eerst ook andere kipproducten aangeboden. Na een verwoestende brand op 26 juli 2022 zijn de bedrijfsactiviteiten van Teker voortgezet via een tijdelijke productielocatie in Genk. En begin september van dit jaar werd konijnenslachterij Lonki in Temse overgenomen, waar naast de slachtlijn voor konijnen, ook een extra slachtlijn voor kippen wordt gestart.

Test before you invest

Vanaf eind oktober komt daar de locatie in Charleroi dus bij. GEA Food Solutions levert het leeuwendeel van het machinepark. Het pand van 10.000 m2 op een grondgebied van 23.000 m2 is daarmee ook nog eens geschikt voor mogelijke uitbreiding. Het pand van Lonki in Temse blijft ook voor de Teker Group behouden. Na de samenvoeging is nu een bedrijf met om en nabij de 100 medewerkers ontstaan.

De nieuwe locatie in Charleroi waar GEA Food Solutions het leeuwendeel van het machinepark levert.
De nieuwe locatie in Charleroi waar GEA Food Solutions het leeuwendeel van het machinepark levert.

Teker en GEA hebben elkaar ongeveer 3,5 jaar geleden leren kennen. ‘Via via hebben we contact gekregen en de band is na verschillende intensieve gesprekken sterker geworden en heeft geleid tot resultaten’, blikt Huseyin Teker terug. ‘We hebben de machines veelvuldig getest in het testcentrum van GEA in Bakel, waarna besloten is tot aanschaf.’

Ludo Tuyaerts, Senior Sales Engineer bij GEA vult aan dat het belangrijk is om mee te denken met de klant. ‘We moeten weten wat de wensen zijn en kunnen daar dan op inspelen. Dat vergt een nauwe afstemming’, zegt Ludo. ‘We leggen uit dat wanneer bijvoorbeeld een spiraaloven of vormer gekocht wordt, opschalen mogelijk is tot een bepaalde maximumproductie. Dan weet de klant precies waar hij of zij aan toe is. Het geeft een meerwaarde en het is belangrijk om in ons testcentrum goed te testen alvorens zo’n flinke investering in machines te doen. Test before you invest’, zeg ik altijd.

Machines met elkaar verbonden

De intensieve samenwerking in het voortraject heeft geleid tot de levering van de volgende machines die in Charleroi komen te staan: MultiFormer (voor vormen van nuggets , mexicano , cordon bleu en buitendelen ), Cordon bleu-machine van de firma Kortlever die de twee delen op elkaar legt en de ham en kaas er tussen positioneert, OptiFlour en OptiAIr voor bebloemen van gepaneerde producten, BatterMixer en WetCoater voor aanmaken en verdelen van batter voor gepaneerde producten, CrumbMaster voor het aanbrengen van alle soorten paneermeel, MultiDrum ( voor aanbrengen van paneermeel, home style made), Profryer (friteuse voor flash fryen ), CookStar ( spiraaloven voor garen van de producten ) en een aantal transportbanden om de machines met elkaar te verbinden zodat een productielijn ontstaat.

We zijn nu in gesprek met 75 boeren in Nederland en België die volgens onze standaarden gaan werken”

De komende jaren moet de uitbreiding leiden tot nog meer afzetmarkten in binnen- en buitenland. Teker streeft er naar de hele keten in eigen beheer te hebben; van ei tot supermarkt bij wijze van spreken. ‘We zijn nu in gesprek met 75 boeren in Nederland en België die volgens onze standaarden gaan werken’, besluit Huseyin Teker.

Dit artikel is gesponsord door GEA Food Solutions.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.