Gesponsord

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag
V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september Lonki Food Group, een konijnenslachthuis uit Temse, over. 'We willen meer volumes draaien om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen', zegt CEO Huseyin Teker. GEA Food Solutions is een belangrijke partner in het nieuwbouwproject.

Teker Group is een premium kipproducent, die hele kippen verwaardt tot kebab en vele andere kipproducten. Alles 100% halal. Klanten van naam en faam van deze grote Europese speler bevinden zich in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en thuisland België. Met diverse eigen productlijnen wordt met behulp van distributeurs geleverd aan de foodservice en sinds 2017 ook het retailkanaal; zowel kleine als grote supermarkten. Het familiebedrijf wil meer volumes kunnen draaien, omdat de vraag toeneemt, en gaat dat in Charleroi vanaf eind oktober bewerkstelligen. Gea Food Solutions levert daarvoor een omvangrijk machinepark.

Toevallig in branche

Hoe anders was het in het begin toen de broers Teker - Huseyin is van origine boekhouder en Zeki automechanicus - in 1995 begonnen met de verkoop van gevogelte in een kleine slagerij in Brussel. ‘Een beetje toevallig ben ik in de branche terechtgekomen’, legt de CEO uit. ‘Ik zocht als jongeling een baantje en werd bediende in een poeliersbedrijf. Te voet leverde ik aan restaurants, leerde uitbenen en van het een kwam het ander’, schetst hij in vogelvlucht de start van een kleine speler die uitgroeide tot een multinational.

Dankzij de specialisatie in kipfilet werd de onderneming een succes en de bedrijfsactiviteiten werden rap uitgebreid. Inmiddels is de Teker Group, die onder meer levert aan grote retailers als Carrefour, Delhaize en Spar Express in België en Jumbo en Hanos in Nederland, de enige halalkipverwerker in Europa die het Beter Leven Keurmerk mag voeren.

Naamsbekendheid neemt toe

En de naamsbekendheid van het merk neemt de laatste jaren verder toe. Vooral tijdens de covid-jaren werd de retail, in tegenstelling tot de horeca die grotendeels gesloten was, veel bezocht en daar floreerden de verkopen van de Tekerproducten onder het eigen merk zoals Chicken Kebab, Supreme Nature Roti, Supreme Tenders en Supreme Burger Paprika en Krokandel.

Tot 2014 alleen kipfilet

Nog even terug de historie in. In 1998 verhuisde de firma naar een nieuw pand in Willebroek dat werd omgebouwd om industrieel te kunnen produceren. Tussen 1998 en 2010 ging de aandacht uit naar het verkrijgen van verschillende labels en in 2010 volgde nog een verhuizing om de groeiende vraag naar de kwaliteitsvolle kip-producten te kunnen garanderen. Vanaf 2014 werden naast kipfilet voor het eerst ook andere kipproducten aangeboden. Na een verwoestende brand op 26 juli 2022 zijn de bedrijfsactiviteiten van Teker voortgezet via een tijdelijke productielocatie in Genk. En begin september van dit jaar werd konijnenslachterij Lonki in Temse overgenomen, waar naast de slachtlijn voor konijnen, ook een extra slachtlijn voor kippen wordt gestart.

Test before you invest

Vanaf eind oktober komt daar de locatie in Charleroi dus bij. GEA Food Solutions levert het leeuwendeel van het machinepark. Het pand van 10.000 m2 op een grondgebied van 23.000 m2 is daarmee ook nog eens geschikt voor mogelijke uitbreiding. Het pand van Lonki in Temse blijft ook voor de Teker Group behouden. Na de samenvoeging is nu een bedrijf met om en nabij de 100 medewerkers ontstaan.

De nieuwe locatie in Charleroi waar GEA Food Solutions het leeuwendeel van het machinepark levert.
De nieuwe locatie in Charleroi waar GEA Food Solutions het leeuwendeel van het machinepark levert.

Teker en GEA hebben elkaar ongeveer 3,5 jaar geleden leren kennen. ‘Via via hebben we contact gekregen en de band is na verschillende intensieve gesprekken sterker geworden en heeft geleid tot resultaten’, blikt Huseyin Teker terug. ‘We hebben de machines veelvuldig getest in het testcentrum van GEA in Bakel, waarna besloten is tot aanschaf.’

Ludo Tuyaerts, Senior Sales Engineer bij GEA vult aan dat het belangrijk is om mee te denken met de klant. ‘We moeten weten wat de wensen zijn en kunnen daar dan op inspelen. Dat vergt een nauwe afstemming’, zegt Ludo. ‘We leggen uit dat wanneer bijvoorbeeld een spiraaloven of vormer gekocht wordt, opschalen mogelijk is tot een bepaalde maximumproductie. Dan weet de klant precies waar hij of zij aan toe is. Het geeft een meerwaarde en het is belangrijk om in ons testcentrum goed te testen alvorens zo’n flinke investering in machines te doen. Test before you invest’, zeg ik altijd.

Machines met elkaar verbonden

De intensieve samenwerking in het voortraject heeft geleid tot de levering van de volgende machines die in Charleroi komen te staan: MultiFormer (voor vormen van nuggets , mexicano , cordon bleu en buitendelen ), Cordon bleu-machine van de firma Kortlever die de twee delen op elkaar legt en de ham en kaas er tussen positioneert, OptiFlour en OptiAIr voor bebloemen van gepaneerde producten, BatterMixer en WetCoater voor aanmaken en verdelen van batter voor gepaneerde producten, CrumbMaster voor het aanbrengen van alle soorten paneermeel, MultiDrum ( voor aanbrengen van paneermeel, home style made), Profryer (friteuse voor flash fryen ), CookStar ( spiraaloven voor garen van de producten ) en een aantal transportbanden om de machines met elkaar te verbinden zodat een productielijn ontstaat.

We zijn nu in gesprek met 75 boeren in Nederland en België die volgens onze standaarden gaan werken”

De komende jaren moet de uitbreiding leiden tot nog meer afzetmarkten in binnen- en buitenland. Teker streeft er naar de hele keten in eigen beheer te hebben; van ei tot supermarkt bij wijze van spreken. ‘We zijn nu in gesprek met 75 boeren in Nederland en België die volgens onze standaarden gaan werken’, besluit Huseyin Teker.

Dit artikel is gesponsord door GEA Food Solutions.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Vogelgriep

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Voor abonnees
Voor abonnees
Halal

Voor abonnees Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesWebinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2
  2. Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen
  3. Voor abonneesWell on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?
  4. EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid over wetenschappelijke eisen
  5. Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving
  6. Voor abonneesExpert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'
  7. Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig
  8. Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have: belangrijkste punten uit de PPWR
  9. GesponsordHoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?
  10. Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie
  1. Voor abonneesWebinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1
  2. Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns
  3. Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig veel mooie wijn, maar weinig luxe chocolade'
  4. Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24
  5. Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan toenemende vraag
  6. Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo
  7. Voor abonneesFoodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'
  8. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd
  9. Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet
  10. Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)