Waar productielijnen voorheen ingesteld waren om zo lang mogelijk optimaal te draaien en de lijn bijvoorbeeld een keer per dag werd gereinigd en gedesinfecteerd, zien we nu dat op diezelfde lijn steeds meer productwisselingen plaatsvinden en dat er soms wel twee of drie keer per shift of dienst moet worden schoongemaakt, licht Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium, toe. “Door meer te automatiseren, kunnen deze omschakelingen geoptimaliseerd worden.” “Kleinere ordergroottes en specifieker samengestelde producten zoals bijvoorbeeld verse soeppakketten, voegen extra specificaties en recepturen toe aan het proces. In het geval van de soeppakketten komen er ook extra assemblagestappen bij. Meer data en extra processtappen kunnen op een gegeven moment alleen nog door automatisering geborgd worden.”
Inline metingen
Verhofstadt ziet ook de trend dat producenten vanuit de verschillende audits en overheidsinstanties steeds meer vragen krijgen over hoe processen en critical control points geborgd zijn. “Voedselveiligheid en transparantie worden steeds belangrijker. Door af te stappen van het papieren checklijstje dat door de operator aan de lopende band afgevinkt moet worden en meer inline te gaan meten, kunnen de verschillende processtappen en productcontroles beter geborgd worden. In de productie kan vervolgens bijvoorbeeld ook gewerkt gaan worden met dashboards waarop regellijnen, zoals bij statistische procescontrole (SPC) te zien zijn, zodat ingrijpen eerder mogelijk is wanneer een product tegen de kritische grenzen aan dreigt te lopen. Automatisering verkleint risico’s en maakt traceability eenvoudiger.”
Datagedreven beslissingen
Flexibelere productie en de toename van het aantal kwaliteitsmetingen hebben uiteraard tot gevolg dat er veel meer data beschikbaar komen. Verhofstadt: “Datacollectie gaat nog veel belangrijker worden. Niet alleen moet de datacollectie worden uitgebreid, maar ook de data-analyse gaat
‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’
Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium
een veel grotere rol spelen. Actemium kan bedrijven hierbij ondersteunen, kan ze helpen met het omzetten van data naar informatie, zodat bedrijven veel meer en beter datagedreven beslissingen kunnen nemen. Het inzetten van flexibele opslag- en rekencapaciteit is een belangrijk aspect.”
‘Care for the planet’
Een uitdaging bij flexibelere productie is duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij het vaker moeten reinigen en desinfecteren van installaties na een productwissel. Hoe goed is dat voor het milieu? Verhofstadt legt uit dat daar altijd samen met fabrikanten naar gekeken wordt: “Duurzaamheid is een uitgangspunt dat we meenemen in al onze berekeningen en toepassingen. Neem het schoonmaakproces.
‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’
Door dat te automatiseren en continu zuren en logen te meten in het spoelwater, zien we dat we een afvalwaterreductie kunnen bewerkstelligen en een lager verbruik van schoonmaakmiddelen. Efficiëntie, kostenverlaging en risicobeperking in combinatie met care for the planet. Dat is waar wij voor staan en waar Actemium graag haar steentje aan bijdraagt.”