Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk

Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk

Actemium komt als systeemintegrator bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en ziet dat er steeds meer kleine batches van producten geproduceerd worden. "De vraag uit de markt naar gepersonaliseerde producten of producten met speciale samenstellingen wordt steeds groter. Producenten moeten hun productieproces daarom steeds flexibeler inrichten om aan die vraag te kunnen blijven voldoen", zegt Stephan Verhofstadt.

Waar productielijnen voorheen ingesteld waren om zo lang mogelijk optimaal te draaien en de lijn bijvoorbeeld een keer per dag werd gereinigd en gedesinfecteerd, zien we nu dat op diezelfde lijn steeds meer productwisselingen plaatsvinden en dat er soms wel twee of drie keer per shift of dienst moet worden schoongemaakt, licht Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium, toe. “Door meer te automatiseren, kunnen deze omschakelingen geoptimaliseerd worden.” “Kleinere ordergroottes en specifieker samengestelde producten zoals bijvoorbeeld verse soeppakketten, voegen extra specificaties en recepturen toe aan het proces. In het geval van de soeppakketten komen er ook extra assemblagestappen bij. Meer data en extra processtappen kunnen op een gegeven moment alleen nog door automatisering geborgd worden.”

Inline metingen

Verhofstadt ziet ook de trend dat producenten vanuit de verschillende audits en overheidsinstanties steeds meer vragen krijgen over hoe processen en critical control points geborgd zijn. “Voedselveiligheid en transparantie worden steeds belangrijker. Door af te stappen van het papieren checklijstje dat door de operator aan de lopende band afgevinkt moet worden en meer inline te gaan meten, kunnen de verschillende processtappen en productcontroles beter geborgd worden. In de productie kan vervolgens bijvoorbeeld ook gewerkt gaan worden met dashboards waarop regellijnen, zoals bij statistische procescontrole (SPC) te zien zijn, zodat ingrijpen eerder mogelijk is wanneer een product tegen de kritische grenzen aan dreigt te lopen. Automatisering verkleint risico’s en maakt traceability eenvoudiger.”

Datagedreven beslissingen

Flexibelere productie en de toename van het aantal kwaliteitsmetingen hebben uiteraard tot gevolg dat er veel meer data beschikbaar komen. Verhofstadt: “Datacollectie gaat nog veel belangrijker worden. Niet alleen moet de datacollectie worden uitgebreid, maar ook de data-analyse gaat

‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’

Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium

een veel grotere rol spelen. Actemium kan bedrijven hierbij ondersteunen, kan ze helpen met het omzetten van data naar informatie, zodat bedrijven veel meer en beter datagedreven beslissingen kunnen nemen. Het inzetten van flexibele opslag- en rekencapaciteit is een belangrijk aspect.”

‘Care for the planet’

Een uitdaging bij flexibelere productie is duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij het vaker moeten reinigen en desinfecteren van installaties na een productwissel. Hoe goed is dat voor het milieu? Verhofstadt legt uit dat daar altijd samen met fabrikanten naar gekeken wordt: “Duurzaamheid is een uitgangspunt dat we meenemen in al onze berekeningen en toepassingen. Neem het schoonmaakproces.
‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’
Door dat te automatiseren en continu zuren en logen te meten in het spoelwater, zien we dat we een afvalwaterreductie kunnen bewerkstelligen en een lager verbruik van schoonmaakmiddelen. Efficiëntie, kostenverlaging en risicobeperking in combinatie met care for the planet. Dat is waar wij voor staan en waar Actemium graag haar steentje aan bijdraagt.”

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Young QA: Hoe ga je om met beslissingen waar je je ethisch niet comfortabel bij voelt?

Young QA: Hoe ga je om met beslissingen waar je je ethisch niet...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels. Sinaasappels worden vaak behandeld met fungiciden, stoffen die schimmelgroei tegengaan en ervoor zorgen dat de vruchten het hele jaar door beschikbaar zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.