Trending in 2020: Afvalwater terugwinnen tot chemicaliënvrij koelwater

Trending in 2020: Afvalwater terugwinnen tot chemicaliënvrij koelwater

In de voedingsmiddelenindustrie is een duidelijke verduurzaming zichtbaar op het gebied van watergebruik. "Waar de industrie om te koelen tot vandaag drinkwater vervuilde met chemicaliën en dat aan het eind van het traject weer loosde op een eigen of externe waterzuivering, zie je nu dat geïnvesteerd wordt in duurzame oplossingen", vertelt Mark Boeren.

Inmiddels zijn we zo ver dat we koelwater volledig chemiecaliënvrij behandelen, zegt Mark Boeren, medeoprichter en mede-eigenaar van Pathema. “Naast het verlagen van de waterfootprint en het maatschappelijk belang daarvan, heeft dit nog veel meer voordelen, denk alleen al aan de veiligheid van de medewerkers en de tijdsbesparing die het oplevert. Maar ook worden besparingen gerealiseerd op lozingskosten, waterinkoop en natuurlijk de chemicaliën zelf.”

Marco Goverde, waterbesparing Lamb Weston. Foto Marco De Swart

Duurzaamheidsstap

Mark Boeren legt uit hoe de door hen ontwikkelde Vortex-technologie een vlucht nam. “De technische operators van Lamb Weston Meijer, de wereldwijde leverancier van diepgevroren aardappelproducten, stelden in 2012 de vraag of ze bij hun nieuwbouw in 2015 een duurzaamheidsstap konden zetten met hun koelwaterinstallatie. Pathema zag mogelijkheden en op basis van full operational lease en no cure no pay zijn we samen met Lamb Weston Meijer gestart, wat resulteerde in een volledig chemicaliënvrije koelwaterbehandeling. De operators staken in eerste instantie hun nek uit en moesten het Amerikaanse management overtuigen van de haalbaarheid. Onze leaseconstructie bood ze de mogelijkheid het project te starten. Inmiddels, vijf jaar later, zijn alle koeltorens en verdampingscondensors van de fabrikant voorzien van onze waterbehandeling en vertelde Lamb Weston Meijer in VMT editie 10 van oktober over het succes van hun verduurzaming en stond onze installatie op de cover.”

Het innovatieve Pathema is alweer een stap verder en in 2020 zal een waterbehandelingssysteem geplaatst worden waarbij nagenoeg geen drinkwater meer hoeft te worden ingenomen voor de koeltorens. Boeren: “We hebben de kennis en ervaring om afvalwater te zuiveren voor hergebruik in de koeltorens en voor stoomproductie. Het is een zelfreinigend systeem, waardoor het teruggewonnen afvalwater hergebruikt kan worden én er minder koelwater verbruikt wordt. Er is sprake van een waterfootprintbesparing van 30 procent en een reductie van leidingwater van minimaal 95 procent per jaar.”

‘Er is sprake van een waterfootprintbesparing van 30 procent’

Mark Boeren, medeoprichter en mede-eigenaar van Pathema

Boeren weet zeker dat dit soort duurzame ontwikkelingen de trend voor de komende jaren is. “De maatschappelijke druk wordt steeds groter en ons schone drinkwater wordt steeds schaarser. Men gaat echt toe naar reduce , reuse en recycle van water, zodat er op termijn geen drinkwater en chemicaliën meer ingezet hoeven te worden voor utilities.”

Maximale innovatie

Een andere trend die Boeren signaleert in de industrie is het toepassen van full operational lease. “Deze vorm van samenwerking zie je in de hele industrie toenemen. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om versneld in te zetten op verduurzaming van hun productieproces. Investeren is overbodig, de OPEX en footprint op het milieu dalen. Daarnaast leidt het tot een samenwerking die beide partijen motiveert het maximale uit de innovatie en techniek te halen op de lange termijn.”

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.