Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Veilig hergebruik van water in groenteproductie door innovatieve desinfectietechnologie, zoals gedemonstreerd in de Safe and Save Water: Part 2 – The case on Listeria (2021-2023) pilotlijnopstelling. Dit project toont aan hoe groenteverwerkers hun water- en energieverbruik kunnen verminderen.

Desinfectie van water in groenteverwerking leidt tot veilig...

Groenteverwerkers kunnen hun water- en energieverbruik terugdringen met het gebruik van de juiste technologieën voor waterdesinfectie. Dat blijkt uit het onderzoekszoeksproject Safe and Save Water: Part 2 - The case on Listeria (2021-2023). In dit artikel in VMT delen de onderzoekers de inzichten.

Waterbesparing in de praktijk: hoe pakken deze 6 bedrijven dat aan?

Waterbesparing in de praktijk: hoe pakken deze 6 bedrijven dat aan?

In een wereld waar droogte steeds vaker voorkomt, wordt waterbesparing cruciaal. Hoewel huishoudens voor 70% van het drinkwaterverbruik verantwoordelijk zijn, voelen bedrijven de druk om duurzamer met water om te gaan. In dit artikel staan zes voorbeelden van bedrijven die hun waterverbruik verminderden met innovatieve methodes. Lees hoe ze dit hebben bereikt en hoeveel water ze jaarlijks besparen.

Tebodin: 'Businesscase voor waterbesparing ontbreekt'

Tebodin: 'Businesscase voor waterbesparing ontbreekt'

Het kabinet wil dat burgers en bedrijven in 2035 minstens 20 procent minder drinkwater verbruiken. Experts van Bilfinger Tebodin vrezen echter dat dit te laat is, tenzij onder andere voedingsmiddelenbedrijven drastisch veranderen. "Technologisch gezien kunnen we alles, maar er is nu geen businesscase."

Een bovenaanzicht van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Veos in het Belgische Zwevezele

Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe...

Voedingsmiddelenproducenten die nog een slag hebben te slaan in afvalwaterzuivering en waterhergebruik, kunnen inspiratie opdoen bij de Belgische eiwitproducent Veos. Een gloednieuwe installatie van 2 miljoen euro zet sinds kort dierlijk bloed om in écht drinkbaar water. VMT nam een kijkje.

Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken

Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken

Ons voedselsysteem loopt zowel economisch, sociaal als ecologisch vast. Met een groeiende wereldbevolking en gelijkblijvende consumptiepatronen zal ons huidige voedselsysteem niet langer voedselzekerheid blijven bieden. Kortom, werk aan de winkel voor de voedingsindustrie, waarbij keteninnovatie een doorslaggevende factor zal worden. Het wordt schaken op 6 borden tegelijk.

Handig overzicht: 5 praktijkcases over circulair produceren in food - van zuivel tot verpakken

Handig overzicht: 5 praktijkcases over circulair produceren in food -...

Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.

Groenteverwerkers kunnen water voedselveilig hergebruiken. Bijvoorbeeld zo

Groenteverwerkers kunnen water voedselveilig hergebruiken....

Circulaire voedselsystemen vragen om een efficiënt gebruik van hulpbronnen. In sommige landen, waaronder Nederland, is het desinfecteren van verse groente- en fruitproducten niet toegestaan. Daarom moet worden nagedacht over het veilig hergebruik van water. Een Nederlands onderzoeksconsortium onderzoekt hoe groenteverwerkers water veilig kunnen hergebruiken bij het wassen van groenten.

Modulaire bioreactor

Toekomstbestendig ontwerpen - pak het geïntegreerd en modulair aan

Er worden in de voedingsindustrie steeds hogere eisen gesteld aan het eindproduct. Ook de randvoorwaarden zoals energieprijzen en milieu-eisen worden steeds bepalender. Er komt nogal wat op je af als je een nieuw voedingsmiddel wilt gaan produceren in een fabriek. Je moet het vaak doen met aannames bij het ontwerpen van een nieuwe productielijn. De oplossing voor toekomstbestendig ontwerpen is integraal en modulair denken. Expert Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin legt uit hoe je dat aanpakt. 

Energiekosten voor de productie nemen flink toe.

Fevia: "Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!"

Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de voorbije maanden de financiële knipperlichten aan en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap, waarschuwt Fevia, die concrete voorstellen met de regering(en) deelde.