Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

De rol van de QA manager is aan het veranderen. "De QA manager verdiept en verbreedt zich en krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit, maar ook de betrokkenheid bij het doen van investeringen wordt steeds groter",  zegt Geert Jan Rens, consultant business assurance bij KTBA.

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering. Dat klinkt makkelijk, maar er komt veel bij kijken. “Verbetering van processen, het receptenmanagement, training van mensen en vergeet de bedrijfscultuur niet”, aldus Geert Jan Rens, die in het dagelijks leven bedrijven helpt om ze compliant te maken, denk aan label compliance. “Ik zie de rol van de QA manager veranderen. Hij of zij krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit en de betrokkenheid bij investeringen wordt steeds groter. De rol van QA manager verdiept en verbreedt zich.

Aandacht voor cultuur

Rens gaat op 5 oktober tijdens de Food Safety Update samen met Martin de Groot, kwaliteitsmanager bij Olam Cocoa, in op de rol van cultuur. “Voedselveiligheidscultuur was lange tijd de blinde vlek terwijl het gedrag en de samenwerking van de medewerkers door de gehele organisatie van grote invloed is op kwaliteit en voedselveiligheid. Vanuit allerlei kanten is er nu meer aandacht voor cultuur, wat betekent dat we met elkaar ook beter snappen hoe we de cultuur kunnen veranderen zodat bedrijven nog hogere kwaliteit en voedselveiligheid leveren.”

Van reactief naar pro-actief

Geert Jan Rens

De stappen zijn echter niet gemakkelijk en de weg is nog lang, legt Rens uit. “Het delen van ervaring is belangrijk om te begrijpen wat je kunt doen in de ene situatie en je moet laten in een andere situatie. Of wat de voorwaarden zijn om succesvol te werken aan de cultuur. Belangrijk in deze is ook dat we veel meer naar een pro-actieve werkwijze willen overgaan in plaats van reactief. Tevens is het een onderdeel vanuit de GFSI standaarden. Veel klanten hebben dit inmiddels ook in het eisenlijstje opgenomen.”

Belangrijkste succesfactoren best practice Olam Cocoa

Hoe betrek je het MT er actief bij? Hoe maak je de voortgang meetbaar? Hoe stuur je bij? Wat is de rol van een cultuurteam? Op 5 oktober delen Rens en de Groot hun plan van aanpak hoe je met cultuur aan de slag gaat.  De belangrijkste succesfactoren voor het slagen van het cultuurproject bij Olam Cocoa zullen worden toegelicht. “Deelnemers kunnen de Olam casus gemakkelijk vertalen naar de eigen situatie en het zetje in de rug krijgen om ook met cultuur aan de slag te gaan.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.