Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

De rol van de QA manager is aan het veranderen. "De QA manager verdiept en verbreedt zich en krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit, maar ook de betrokkenheid bij het doen van investeringen wordt steeds groter",  zegt Geert Jan Rens, consultant business assurance bij KTBA.

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering. Dat klinkt makkelijk, maar er komt veel bij kijken. “Verbetering van processen, het receptenmanagement, training van mensen en vergeet de bedrijfscultuur niet”, aldus Geert Jan Rens, die in het dagelijks leven bedrijven helpt om ze compliant te maken, denk aan label compliance. “Ik zie de rol van de QA manager veranderen. Hij of zij krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit en de betrokkenheid bij investeringen wordt steeds groter. De rol van QA manager verdiept en verbreedt zich.

Aandacht voor cultuur

Rens gaat op 5 oktober tijdens de Food Safety Update samen met Martin de Groot, kwaliteitsmanager bij Olam Cocoa, in op de rol van cultuur. “Voedselveiligheidscultuur was lange tijd de blinde vlek terwijl het gedrag en de samenwerking van de medewerkers door de gehele organisatie van grote invloed is op kwaliteit en voedselveiligheid. Vanuit allerlei kanten is er nu meer aandacht voor cultuur, wat betekent dat we met elkaar ook beter snappen hoe we de cultuur kunnen veranderen zodat bedrijven nog hogere kwaliteit en voedselveiligheid leveren.”

Van reactief naar pro-actief

Geert Jan Rens

De stappen zijn echter niet gemakkelijk en de weg is nog lang, legt Rens uit. “Het delen van ervaring is belangrijk om te begrijpen wat je kunt doen in de ene situatie en je moet laten in een andere situatie. Of wat de voorwaarden zijn om succesvol te werken aan de cultuur. Belangrijk in deze is ook dat we veel meer naar een pro-actieve werkwijze willen overgaan in plaats van reactief. Tevens is het een onderdeel vanuit de GFSI standaarden. Veel klanten hebben dit inmiddels ook in het eisenlijstje opgenomen.”

Belangrijkste succesfactoren best practice Olam Cocoa

Hoe betrek je het MT er actief bij? Hoe maak je de voortgang meetbaar? Hoe stuur je bij? Wat is de rol van een cultuurteam? Op 5 oktober delen Rens en de Groot hun plan van aanpak hoe je met cultuur aan de slag gaat.  De belangrijkste succesfactoren voor het slagen van het cultuurproject bij Olam Cocoa zullen worden toegelicht. “Deelnemers kunnen de Olam casus gemakkelijk vertalen naar de eigen situatie en het zetje in de rug krijgen om ook met cultuur aan de slag te gaan.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.