Leonardo DiCaprio kweekt interesse voor Mosa Meat en Aleph Farms

Leonardo DiCaprio kweekt interesse voor Mosa Meat en Aleph Farms

Acteur Leonardo DiCaprio investeert in het Nederlandse bedrijf Mosa Meat, dat technologie heeft ontwikkeld om vlees te kweken als alternatief voor het slachten van dieren. De Amerikaan ziet kweekvlees als oplossing tegen klimaatverandering, omdat er veel minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij veeteelt. DiCaprio investeert ook in het Israëlische Aleph Farms, dat eveneens werkt aan gekweekt vlees.

Hoeveel de Oscarwinnaar in Mosa Meat en Aleph Farms steekt, maakten de twee bedrijven niet bekend, zo meldt het ANP. DiCaprio maakt zich al langer hard voor de strijd tegen klimaatverandering. Het houden en slachten van koeien, varkens en andere dieren voor vlees is een belangrijke bron van broeikasgassen. Door daar verandering in te brengen kan klimaatwinst worden geboekt, verwacht de acteur.

'Klimaatcrisis bestrijden'

"Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons voedselsysteem te transformeren. Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige industriële rundvleesproductie op te lossen", verklaart de 46-jarige DiCaprio.

Food Future Update

Mosa Meat werkt aan de ontwikkeling van een burger van gecultiveerd vlees. Mosa Meat ontving onlangs een grote investering haar onderzoek en productie verder op te schalen. Daarvoor heeft zij inmiddels een nieuwe faciliteit gebouwd. Belangrijk onderdeel van haar strategie is het indienen van een aanvraag voor een marktvergunning onder het Novel Food regime. Karin Verzijden van AXON advocaten zal Mosa Meat op de nieuwe locatie interviewen. Zij bespreekt de technologie van Mosa Meat en wat er komt kijken bij het aantonen van voedselveiligheid. In het kader van het nieuwe transparantieregime dat sinds begin dit jaar van kracht is, komt ook het spanningsveld tussen transparantie en vertrouwelijkheid aan de orde.

Bekijk het programma.

Betaalbare kweekburgers

Het in 2016 opgerichte Mosa Meat is een spin-off van de Universiteit Maastricht. Het bedrijf maakt rundvlees met slechts enkele dierlijke cellen, die vervolgens gevoed worden om er vlees mee te laten groeien. Onderzoeker Mark Post, mede-oprichter van het bedrijf, haalde in 2013 de wereldpers met de presentatie van 's werelds eerste gekweekte hamburger. Die kostte destijds nog wel 250.000 euro om te maken. Het doel is nu om kweekburgers betaalbaar te maken voor consumenten.

Investeringsrondes

Mosa Meat heeft in verschillende investeringsrondes omgerekend zo'n 82 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. Andere bekende investeerders zijn onder anderen topman Jitse Groen van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de producent van vis- en veevoer Nutreco.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Productinnovaties januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk

Productinnovaties januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk, Vivera introduceert nieuwe tofu range en Hands Off introduceert chunky chocoladerepen.

Beeld: Mosa Meat

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.