Zo kunnen QA-managers bijdragen aan RI&E

Zo kunnen QA-managers bijdragen aan RI&E

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers. Het plan van aanpak is daar een verplicht onderdeel van. Dit is opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet, bekender onder de naam Arbowet. Helaas staan de RI&E en het daarbij horende plan van aanpak vaak niet hoog op de agenda van bedrijven, ondanks dat deze verplicht zijn.

De extrinsieke motivatie om iets met de arbeidsomstandigheden te doen met risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is laag door de onzichtbaarheid van handhaving en het ontbreken van klanteneisen. Met de komst van social responsibility, wat indirect veiligheid en gezondheid met zich meebrengt is dit wel aan het veranderen, maar de gemaakte stappen zijn beperkt.

Het gaat vaak mis als er sprake is van reactieve compliance. Wanneer er een incident of ongeval plaatsvindt wordt er pas actie ondernomen. Wanneer er een RI&E en plan van aanpak zijn, zijn deze vaak niet getoetst door een externe deskundige. Aanvullende verdiepende onderzoeken worden niet allemaal uitgevoerd en het plan van aanpak ligt nog onaangeroerd onderin een kast. Veiligheid & Gezondheid is een ‘loshangend’ onderdeel zonder duidelijke eigenaar.

Geert-Jan van de KTBA is een van de sprekers tijdens het Food Safety Update waarbij hij het onderwerp bedrijfscultuur en leiderschap en de verbinding met voedselveiligheid aan de kaak stelt.  Mis hét online event over voedselveiligheid niet. Meld je hier aan!

Van RI&E naar geïntegreerd managementsysteem

De oplossing begint bij het eigenaarschap van QA-managers. De combinatie van QA en arbo (met daarbij de RI&E als basis) en vaak ook milieu en social responsibility heeft de toekomst. Moet de QA-manager dan echt alles kunnen?

Nee, dat hoeft helemaal niet, maar wat een QA-manager heel goed kan is systeemdenken. Geïntegreerde managementsystemen bouwen zodat de onderwerpen veiligheid en gezondheid, kwaliteit, voedselveiligheid en wellicht milieu en social responsibility meedraaien binnen één managementsysteem zodat deze binnen de hele organisatie in het vizier blijven.

Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het past bij de ontwikkeling van de High Level Structure, waarbij de verschillende ISO-normen dezelfde structuur hebben en dus gelijkvormig kunnen worden ingericht. De compliance verschuift van reactief naar vooruitstrevend.

Een QESHSR-mappenstructuur

De ingrediënten van eerder genoemde managementsystemen zijn vrijwel hetzelfde. Een QESHSR-systeem is onder te verdelen in een algemeen deel dat voor alle managementsystemen hetzelfde is. Denk aan management review, doelstellingen, interne audits, cultuur, trainingen en overlegstructuren. Vervolgens zijn er uitbreidingen mogelijk, afhankelijk van het aspect waar het om gaat.

Er is dus een algemene map met de overkoepelende documenten en er zijn mappen per specialisatie, bijvoorbeeld kwaliteit/voedselveiligheid (Q), milieu (E), veiligheid  en gezondheid (SH) en social responsibility (SR). En zo is de QA-manager een QESHSR-manager geworden, blijven bij voldoende integratie alle systemen up-to-date en geverifieerd en blijft de verbetercirkel op alle gebieden draaiende. Ook de belasting voor de organisatie blijft beperkt.

Een geïntegreerd veiligheids-, gezondheids- en SR-systeem helpt dus te voldoen aan het voorkomen van boetes, terwijl het ondersteunt bij het verlagen van het verzuim.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KTBA.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.