Zo kunnen QA-managers bijdragen aan RI&E

Zo kunnen QA-managers bijdragen aan RI&E

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers. Het plan van aanpak is daar een verplicht onderdeel van. Dit is opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet, bekender onder de naam Arbowet. Helaas staan de RI&E en het daarbij horende plan van aanpak vaak niet hoog op de agenda van bedrijven, ondanks dat deze verplicht zijn.

De extrinsieke motivatie om iets met de arbeidsomstandigheden te doen met risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is laag door de onzichtbaarheid van handhaving en het ontbreken van klanteneisen. Met de komst van social responsibility, wat indirect veiligheid en gezondheid met zich meebrengt is dit wel aan het veranderen, maar de gemaakte stappen zijn beperkt.

Het gaat vaak mis als er sprake is van reactieve compliance. Wanneer er een incident of ongeval plaatsvindt wordt er pas actie ondernomen. Wanneer er een RI&E en plan van aanpak zijn, zijn deze vaak niet getoetst door een externe deskundige. Aanvullende verdiepende onderzoeken worden niet allemaal uitgevoerd en het plan van aanpak ligt nog onaangeroerd onderin een kast. Veiligheid & Gezondheid is een ‘loshangend’ onderdeel zonder duidelijke eigenaar.

Geert-Jan van de KTBA is een van de sprekers tijdens het Food Safety Update waarbij hij het onderwerp bedrijfscultuur en leiderschap en de verbinding met voedselveiligheid aan de kaak stelt.  Mis hét online event over voedselveiligheid niet. Meld je hier aan!

Van RI&E naar geïntegreerd managementsysteem

De oplossing begint bij het eigenaarschap van QA-managers. De combinatie van QA en arbo (met daarbij de RI&E als basis) en vaak ook milieu en social responsibility heeft de toekomst. Moet de QA-manager dan echt alles kunnen?

Nee, dat hoeft helemaal niet, maar wat een QA-manager heel goed kan is systeemdenken. Geïntegreerde managementsystemen bouwen zodat de onderwerpen veiligheid en gezondheid, kwaliteit, voedselveiligheid en wellicht milieu en social responsibility meedraaien binnen één managementsysteem zodat deze binnen de hele organisatie in het vizier blijven.

Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het past bij de ontwikkeling van de High Level Structure, waarbij de verschillende ISO-normen dezelfde structuur hebben en dus gelijkvormig kunnen worden ingericht. De compliance verschuift van reactief naar vooruitstrevend.

Een QESHSR-mappenstructuur

De ingrediënten van eerder genoemde managementsystemen zijn vrijwel hetzelfde. Een QESHSR-systeem is onder te verdelen in een algemeen deel dat voor alle managementsystemen hetzelfde is. Denk aan management review, doelstellingen, interne audits, cultuur, trainingen en overlegstructuren. Vervolgens zijn er uitbreidingen mogelijk, afhankelijk van het aspect waar het om gaat.

Er is dus een algemene map met de overkoepelende documenten en er zijn mappen per specialisatie, bijvoorbeeld kwaliteit/voedselveiligheid (Q), milieu (E), veiligheid  en gezondheid (SH) en social responsibility (SR). En zo is de QA-manager een QESHSR-manager geworden, blijven bij voldoende integratie alle systemen up-to-date en geverifieerd en blijft de verbetercirkel op alle gebieden draaiende. Ook de belasting voor de organisatie blijft beperkt.

Een geïntegreerd veiligheids-, gezondheids- en SR-systeem helpt dus te voldoen aan het voorkomen van boetes, terwijl het ondersteunt bij het verlagen van het verzuim.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KTBA.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

“De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”

QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.