Due diligence onderzoek bij overname: 10 zaken waar je op moet letten

Due diligence onderzoek bij overname: 10 zaken waar je op moet letten

Tijdens en na een periode van economische teruggang zijn bedrijven meer dan eens op overnamepad. Op het moment dat de overname op hoofdlijnen rond is, wordt vaak het voorbehoud gemaakt van een due diligence onderzoek. Helaas beperkt die zich vaak enkel tot de financiële aspecten.

Due diligence heeft vaak te weinig oog voor de kwaliteit van de organisatie en het product dat wordt geproduceerd. Afnemers van de overgenomen organisatie stellen vaak de eis dat een bedrijf (GFSI approved) gecertificeerd is. Soms wordt het certificaat van de organisatie vlak na overname ingetrokken waardoor de continuïteit van de overgenomen organisatie in het gedrang komt.

Precies daarom is het aan te raden om bij overnames niet alleen te kijken naar de financiële boekhouding, maar om het gehele kwaliteitssysteem tegen het licht te laten houden. Bij voorkeur door een onafhankelijke organisatie. Het gaat in dit geval om een due diligence onderzoek op gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.

Verschil met risicoanalyse

Een due diligence onderzoek is bedoeld om onafhankelijk, objectief en feitelijk te beoordelen hoe goed een organisatie in staat is om aan de voorwaarden van een voedselveiligheidsprogramma te voldoen. Een ander doel is om te beoordelen of aan de wetgeving en klantwensen wordt voldaan. Het verschil met een risicoanalyse is dat deze zich focust op specifieke onderwerpen zoals hygiëne, milieu en veiligheid en bovendien vaak vanuit de organisatie wordt geïnitieerd. Het inleiden van een due diligence gebeurt echter meestal vanuit de overnemende partij.

Een due diligence onderzoek op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid gaat uit van de gedachte dat de prestaties van de onderneming samenhangen met de kwaliteit die vanuit de organisatie wordt nagestreefd. Een dergelijk onderzoek staat min of meer voor de oren en ogen van de kopende organisatie. Verbeterpunten worden met het onderzoek blootgelegd.

10 eigenschappen

Het kwaliteit- en voedselveiligheidsonderzoek omvat:

  1. Beoordeling van de bedrijfsvoering (organisatie, processen, monitoring) en een evaluatie van veiligheidsrisico’s en de kans op (voedsel)fraude.
  2. De beoordeling van de voedselveiligheidstechnologie en van gebouwen en machines m.b.t de voorschriften van voedselveiligheid.
  3. Beoordeling of de organisatie voldoet aan de relevante wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid en productkwaliteit.
  4. De beoordeling of werknemers voldoen aan de voorgeschreven werkwijze.
  5. Onderzoek of de medewerkers voldoende zijn geschoold om voedselveilig te kunnen werken.
  6. Een beoordeling door een specialist m.b.t. de risicoanalyses, het HACCP plan, validaties en verificaties waarbij elk afzonderlijk proces wordt beoordeeld.
  7. Een advies m.b.t. het product testprogramma.
  8. Een beoordeling m.b.t. de werkwijze die gehanteerd wordt voorafgaand aan het productieproces.
  9. Een kritische blik op de ongediertebestrijding. Hoe ziet het proces eruit en hoe wordt dit nageleefd?
  10. Beoordeling van de recente audits door certificerende instellingen alsmede van leveranciersbeoordelingen van afnemers.

Rapportage

Het resultaat van het due diligence onderzoek op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid is een rapportage over de stand van zaken, met een oordeel van waaruit verdere aanbevelingen worden gedaan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KTBA.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Foto: Pixabay

Nieuwe waarschuwing: verhoogde loodwaarden in kaneel blijven een zorg

De FDA heeft in de Verenigde Staten een nieuwe waarschuwing afgegeven voor kaneel, omdat is vastgesteld dat deze een verhoogd loodgehalte bevat.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.